Asia

Kazahstan Sfaturi de calatorie

Bogatia dovedita prin grandoare
Sfaturi de calatorie

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Kazahstan in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Kazaha, Rusa

Limba oficiala este limba kazaha, limba rusa fiind considerata drept limba interetnica si este vorbita si in mediul de afaceri si in institutii.

Reguli de conduita

Fumatul este interzis in majoritatea spatiilor publice precum unitati de invatamant, spitale, stadioane, arene, cluburi si discoteci, unitati guvernamentale. Fumatul este permis in unele locuri special amenajate din aeroporturi, gari sau porturi si, de asemenea, in locuri speciale din unele trenuri care circula pe distante lungi. In general, femeile kazahe nu fumeaza, iar daca o femeie fumeaza in timp ce merge pe strada este considerata o femeie cu moravuri usoare.
In Kazahstan, cea mai importanta traditie este ospitalitatea. In societatea kazaha se spune ca trebuie sa iti intampini musafirii ca si cum ar fi mesagerii lui Dumnezeu. Inainte de masa, gazda aduce apa de baut si un vas in care musafirii se spala pe maini. O mica atentie este binevenita cand mergi in vizita, insa evita sa
aduci alcool, intrucat majoritatea kazahilor sunt musulmani si nu consuma alcool. Cand termini masa, lasa un pic de mancare in farfurie, deoarece o farfurie goala semnalizeaza faptul ca iti este inca foame.
Salutul este formal si, de obicei, se saluta cu strangerea ambelor maini. Fiind musulmani, multi barbati nu vor da mana cu o femeie.
Kazahii considera zilele de joi si vineri de rau augur, asadar nu ies in oras in aceste zile. De asemenea, acorda o atentie deosebita numerelor impare, in special cifrelor 7 si 9, acestea aparand foarte des in folclorul Kazahstan-ului.
Nu se recomanda sa te asezi pe un pat cand esti in vizita; in schimb, este in regula sa stai pe jos, cu picioarele incrucisate, nu cu ele intinse.
Evita discutiile despre politica, finante sau religie si, de asemenea, evita sa fii galagios, sa iti arati puterea financiara.
Tinerii nu servesc bauturi alcoolice in fata persoanelor in varsta. Daca se serveste alcool si nu iti place gustul sau mirosul, este de preferat sa iei totusi o gura pentru a-ti arata recunostinta fata de gazda.
Un alt aspect definitoriu poporului kazah este respectul fata de persoanele in varsta: un copil este invatat de mic sa fie onest si umil cand are de a face cu o persoana in varsta. De obicei, la o masa, iau loc mai intai batranii si apoi se aseaza si ceilalti.
Kazahii pot fi destul de superstitiosi, asadar, nu se fluiera niciodata intr-o casa deoarece se considera ca acest lucru aduce saracie.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda oficiala este tenge kazah (KZT). Diviziunile sale sunt monedele de 1₸, 2₸, 5₸, 10₸, 20₸, 50₸ si 100₸ si bancnotele de 200₸, 500₸, 1000₸, 2000₸, 5000₸, 10 000₸ si 20 000₸.
Conversie: 1 euro = 394 KZT; 1 USD= 333 KZT
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Bancile si casele de schimb valutar sunt larg raspandite in Kazahstan, unele din cele mai importante banci fiind: Kazkommertsbank, Halyk Savings Bank of Kazakhstan, Bank Center Credit, ATF Bank, Eurasian Bank.
CARTI DE CREDIT & ATM
In Kazahstan sunt acceptate pe scara larga cele mai importante carti de credit: VISA, Mastercard sau Maestro.
ATM-uri sunt de asemenea foarte raspandite, ele gasindu-se pe toate strazile si bulevardele mari.
Cartile de credit sunt acceptate la aproape orice magazin/restaurant.
BACSISUL
In Kazahstan nu se practica bacsisul, acesta fiind deja inclus in notele de plata. De asemenea, taxiurile au tarife fixe, asadar taximetristii nu vor accepta bacsisul.
PRETURI
Kazahstan este o destinatie turistica accesibila, cu preturi asemanatoare Romaniei.
Pentru o masa de pranz puteti plati in jur de 5 euro (2000 KZT), iar pentru o bere locala in jur de 0.80 euro (300 KZT). Taxiul costa aproximativ 0.30 euro/km (120 KZT).

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia