Europa

Irlanda Sfaturi de calatorie

Insula de smarald
Sfaturi de calatorie

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Irlanda in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Irlandeza, Engleza

Limbile oficiale sunt irlandeza si engleza. Majoritatea irlandezilor sunt de etnie celtica, desi exista o importanta minoritate engleza. Limba irlandeza este obligatorie in sistemul de invatamant si este prima limba oficiala, desi limba engleza este cea vorbita de majoritatea populatiei. Semnele publice sunt in general bilingve.

Vestimentatie

Bagajele trebuie facute in consecinta, in functie de perioada si zona in care calatoresti. De retinut ca trebuie sa ai la tine si haine pentru vreme mai rece, cat si haina de ploaie sau hanorac impermeabil.

Reguli de conduita

Doamnele isi pot strange mainile reciproc daca se intalnesc pentru prima oara. Sarutul pe obraji este destul de frecvent daca persoana intalnita iti este familiara. Pentru persoanele foarte apropiate este acceptata si imbratisarea.
Barbatii obisnuiesc sa isi stranga mana cand se saluta. Strangerile de mana sunt mai ferme si de regula nu se prelungesc. In cazul persoanelor foarte apropiate, poate fi acceptata si o imbratisare.
La o prima intalnire intre un domn si o doamna este permisa o strangere de mana protocolara.
Irlandezii sunt recunoscuti pentru faptul ca sunt foarte directi si la obiect. Onestitatea este foarte apreciata.
Desi sunt directi in comunicare, irlandezii sunt recunoscuti pentru calitatile lor de „povestitori” (story tellers) – de aici rezulta si faptul ca au un mod de a vorbi destul de plastic si impodobit.
Umorul joaca un rol important in comunicare.
Nu este tolerata aroganta. E bine sa fii modest pentru a fi apreciat de localnici.
E bine sa pastrezi o distanta minima cand porti o discutie cu cineva (macar un brat distanta), daca te vei apropia prea mult interlocutorul va fi cel care va incerca sa mentina aceasta distanta minima.
Uneori atingerile pot fi permise pentru a evidentia ceva in conversatie, dar in general este bine sa eviti sa atingi interlocutorii.
Contactul vizual este foarte important in momentul in care saluti pe cineva, dupa care devine mai putin important, iar o privire distrata nu va insemna in mod neaparat lipsa de respect.
Este acceptabil sa intarzii putin la o intalnire (dar nu mai mult de 15 minute), si asta deoarece se stie ca traficul poate fi o problema in marile orase si adesea nu exista variante optime de transport public.
Daca esti o persoana foarte punctuala este posibil sa fii privit un pic ciudat daca ajungi mai devreme.
Copii sunt vazuti ca fiind aspectul cel mai important in viata femeilor irlandeze. In prezent, familiile irlandeze nu sunt la fel de mari ca in trecut, familia pastrandu-si o importanta majora in viata irlandezilor.
Semnul victoriei inversat este considerat ofensator. Atunci cand dosul palmei este indreptat spre audienta semnul V isi pierde semnificatiile cunoscute de victorie sau pace si devine o insulta grava in Irlanda.
Evita sa vorbesti despre homosexualitate sau avort deoarece populatia majoritara este foarte religioasa si conservatoare cand sunt puse in discutie valori sociale.
Evita discutiile cu privire la Republica Irlandei ca parte a Marii Britanii.
Nu se vand bauturi alcoolice persoanelor sub 18 ani. Este ilegala vanzarea de alcool unei persoane in stare de ebrietate.
Din 2004 a fost interzis fumatul in locurile publice, inclusiv baruri si restaurante.
Posesia, cumpararea sau traficul de droguri sunt pedepsite foarte sever.

Sfaturi financiare

MONEDA
In Republica Irlanda, moneda oficiala aflata in circulatie este euro - abreviat EUR. Submultiplul Euro este centul; 1 euro = 100 de centi. Bancnotele aflate in circulatie se gasesc la valorile de 5, 10, 20, 50, 100, rar utilizate
cele de 200 si 500 €. Monedele aflate in circulatie sunt la valorile de 1, 2, 5, 10, 20 centi si 1€ si 2€.
Este recomandat sa ai intotdeauna o suma cash, echivalentul a 100 USD in euro sau lire sterline, pentru diverse cumparaturi mici, apa spre exemplu.
CARTI DE CREDIT & ATM
Cardurile de tip Visa si Mastercard sunt acceptate fara probleme in toata Irlanda, dar sunt utilizate si alte tipuri.
ATM-urile sunt prezente peste tot. Pe bancomate sunt inscrise tipurile de card acceptate.
Cartile de credit sunt acceptate in majoritatea hotelurilor si restaurantelor si in marele magazine.
BACSISUL
Nu se da bacsis in pub-uri si cafenele. Anumite restaurante adauga automat 10-15 % la valoarea notei.
Altele lasa la aprecierea clientului. Trebuie cercetata nota de plata cu atentie pentru a nu cadea in greseala de a da de doua ori bacsis. Se poate acorda cate o atentie portarilor, hamalilor si soferilor de taxi (nu mai putin de 0,5GBP/EUR).

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!