America Latina

Belize Sfaturi de calatorie

Locul in care lumi diferite isi dau intalnire
Sfaturi de calatorie

Daca ajungi in Belize in perioada iuie - octombrie s-ar putea sa nu fie prea placut deoarece aceasta este perioada cu cele mai multe uragane.
Lunile martie si aprilie sunt ideale pentru plaja, precipitatiile sunt reduse cantitativ si te poti bucura de soare din plin.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Engleza

Limba oficiala a statului Belize este Limba Engleza utilizata in principal in administratie si invatamant. Se estimeaza ca doar 5,6 % din populatie o vorbeste curent in mediul familial, 56 % din populatie poseda cunostinte temeinice de limba si circa 26 % din populatie are cunostinte minimale de limba. Spaniola este a doua limba vorbita in Belize, aproape jumatate din locuitori vorbind-o in mod curent. Creola belizeniana curent vorbita in comunitati este un amestec al dialectelor africane cu cele mayase continand si multe elemente din limbile engleza si spaniola cele din limba engleza predominand. Dialectele mayase q'eqchi, mopan si yucatec sunt vorbite de aproximativ 8,9 % dintre locuitori, in familie si comunitati. Dialectul Garifuna vorbit in Belize este un dialect ce contine elemente ale limbilor engleza, spaniola si franceza si impletite cu elemente dialectale caraibiene si dialecte africane.

-Maanin ! - Buna dimineata;
-Weh di go aan ? - Ce mai faci ?
-Hey, Bali ! - Salut, prietene !

Reguli de conduita

Desi conservatori, localnicii sunt in general amabili si primitori cu turistii. In raport cu localnicii se recomanda un comportament prietenos, relaxat si rabdator.
Nu deschide si nu face conversatii cu privire la orientarea sexuala, nu angaja discutii pe teme politice. Homosexualitatea nu este acceptata; nu exista locatii destinate pentru persoane gay.
In biserici nu este acceptata tinuta lejera, daca doresti sa vizitezi sau sa asisti la o slujba intr-un locas de cult, trebuie sa te imbraci sobru.
Evita comportamentul afectiv in public.
Cere permisiunea atunci cand doresti sa fotografiezi persoane.
SFATURI UTILE PENTRU TURISTE
Turistelor neinsotite de obiecei li se fac avansuri de catre barbatii localnici. Ignorarea avansurilor determina o mai mare insistenta. Un zambet politicos si plecarea inchide subiectul.

Sfaturi financiare

MONEDA, CARTI DE CREDIT, PLATI
Moneda aflata in circulatie in Belize este dolarul belizean - BZD. Bacnotele locale sunt emise la urmatoarele valori: 2, 5, 10, 50 si 100 BZD iar monedele sunt de 1, 5, 10, 25, 50 de centi si 1 BZD. Intrarea cu moneda straina este limitata la maximum de 5000 USD sau echivalent.
ATM-urile sunt prezente in sucursalele bancilor insa nu pot fi utilizate decat cardurile emise pe plan local sau de banci partenere ale respectivei banci. Convertirea oricarei monede se face la ghiseele bancare; marile hoteluri si restaurante accepta plata cu carduri de circulatie internationala (de preferat Visa, MasterCard si mai putin American Express) restul platilor facandu-se in cash. In hoteluri sunt acceptate cecurile de calatorie echivalente a 20, 50, 100, 500 si mai rar a 1.000 de dolari.
Platile se fac in mnoneda nationala.
In zona libera Corozal la plati nu este acceptata moneda nationala, platile facandu-se doar in pesos mexicani sau USD.
Conversie
1 USD = 2,02 BZD; 1 Euro = 2,22 BZD.
BACSISUL
Localnicii de regula nu dau bacsis, in schimb il asteapta de la turisti. In restaurante bacsisul este inclus in pret reprezentand circa 10 - 15 % din contravaloarea serviciului; restaurantele mai mici percep comisioane de pana la 10 %. In hoteluri si resorturi la factura poate fi adaugata o taxa de serviciu de pana la 10 %. Soferilor de taxi nu li se dau comisioane insa in cazul cand va transporta bagajul este recomandata acordarea unui bacsis. Ghiziilor de regula li se acorda comisioane de pana la 15 % din contravaloarea serviciului
PRETURI (preturi orientative)
• Masa la restaurant ieftin: 10,10 BZD
• Masa 2 persoane, restaurant mediu: 59,56 BZD
• McMeal la McDonalds (sau echivalent): 11,06 BZD
• Bere locala (0,5 l): 4.04 BZD
• Bere import (0,33 l): 7,04 BZD
• Cappuccino: 6,98 BZD
• Cola/Pepsi (0,33 l): 2,12 BZD
• Apa (0,33 l): 1,77 BZD

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia