Orientul Mijlociu

Liban Sfaturi de calatorie

Bogatia culturala debordanta
Sfaturi de calatorie

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Se obtine la sosirea pe aeroport

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Liban in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Araba

Limba oficiala este cea araba. Majoritatea libanezilor vorbesc araba libaneza (componenta a arabei levantine). Limba araba moderna este utilizata in media (presa, radio, TV), institutii guvernamentale. A doua cea mai utilizata limba este cea franceza, se apreciaza ca aproximativ 40 % dintre libanezi se considera francofoni, alti 15 % se considera partial francofoni.
Circa 70 % dintre elevi si studenti studiaza limba franceza ca a doua limba, iar 30 % dntre elevi si studenti studiaza limba engleza ca a doua limba. Limba engleza a inceput sa fie utilizata in mediile financiare si de afaceri, in mediile stiintifice si in relatiile internationale.

Salut = As-Salaam Alaikum
Raspuns la Salut = Wa-Alaikum-Salaam
Multumesc = Shokran (pronuntat Șukran)
Cu placere = Afwan
Va rog = Men Fadlek
Buna seara = Masaa el kheer (pronuntat Masa ilkhir)
Buna dimineata = Sabah el kheer (pronuntat Sabah ilkhir)
La revedere = Ma’a salama (pronuntat Maa assalaama)
Imi pare rau = Aasef! (pronuntat Ana asif)

Vestimentatie

Bagajul trebuie sa contina haine usoare de preferat din bumbac, lenjerie, tricouri dar si cateva pulovere (in zonele inalte seara poate fi rece). Trebuie sa ai la tine ochelari de soare cu protectie UHV, palarie pentru a va proteja de razele solare. Esarfe si fuste lungi pentru doamne. Pantaloni lungi pentru domni.
Incaltarile trebuie sa fie comode si usoare, fiindca exista numeroase atractii unde se merge pe jos (incaltaminte confortabila, gen pantofi sport). Nu trebuie sa iti lipseasca lotiunile de protectie solara.
Imbraca-te modest si decent, chiar daca Libanul nu este strict in privinta tinutei.

Reguli de conduita

Libanezii sunt de regula un popor ospitalier.
Strangerea mainilor cand intalnesti sau faci cunostinta cu cineva este obisnuita si practicata, atentie: cu exceptia femeilor musulmane. Cel mai bine este sa astepti sa vezi daca mana iti este intinsa.
Daca esti invitat la un libanez acasa, acest lucru este o onoare pentru gazda. Cand se merge in vizita la cineva este politicos sa duci un cadou. Important: Cadoul nu se ofera cu mana stanga.
Oaspetii sunt serviti de obicei cu ceai sau cafea. Tratatia cu cafea sau ceai face parte din curtoazia libaneza: daca esti servit cu cafea/ceai nu refuza, refuzul este considerat ca nepoliticos si poate fi considerat o insulta.
Salutul (Merhaba) insotit de un zambet si de o strangere de mana este general acceptat.
Unii barbati nu saluta femeile strangandu-le mana. Evitati discutiile sensibile despre religie, politica sau Razboiul Civil.
Evita discutiile despre homosexualitate.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda in Liban este lira libaneza (LBP);
Bancnotele aflate in circulatie sunt la valorile de 1.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 si 100.000 LBP, iar monedele aflate in circulatie sunt la valorile de 25, 50, 100, 250, 500 LBP.
Rata de conversie: 1 EUR= 1,678 LBP; 1 USD = 1,510 LBP
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Casele de schimb valutar sunt raspandite in marile orase, in aeroporturi si in hoteluri, iar cele mai bune rate de conversie sunt oferite de banci.
Iti recomandam sa ai la tine dolari.
Ai in vedere faptul ca nu pot fi schimbate sume mari de valuta la o singura tranzactie.
CARTI DE CREDIT & ATM
In Liban functioneaza cardurile internationale de debit si de credit. Schimbul valutar se face la casele de schimb valutar sau la banci.
BACSISUL
Bacsisul este o practica in Liban. La restaurante bacsisul poate reprezenta circa 10 % din nota de plata. La soferii de taxi bacsisul se face prin rotunjirea contravalorii sumei datorate.
Orientativ bacsisurile pentru ghizi si soferi se ridica la 5 euro/turist/zi, pentru bellboy si alt personal hotelier se vor achita prin conducatorul de grup la sosire; bacsisurile in excursiile optionale difera in functie de obiectivul vizitat.
PRETURI (orientative)
1 pranz: ~ 10 USD
1 bere locala 0,5l: 3 USD
1 sticla cu apa 0,33ml: 0.50 USD
1 cappuccino: 3.5 USD
1 pachet de tigari (Marlboro) - 2.30 USD
O calatorie cu taxiul: 2 USD/km

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!