Caraibe

Jamaica Sfaturi de calatorie

Reggae, rom si relaxare
Sfaturi de calatorie

Jamaica reprezinta, in general, o tara sigura. Unele orase sunt caracterizate prin zone "bune" si zone "rele", in special la periferii. Recomandam evitarea frecventarii zonelor rau famate, in special pe timpul noptii, informatii privind locatia respectivelor zone putand fi obtinute prin consultarea receptionerului si a presei locale.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Jamaica in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Engleza

Limba oficiala in Jamaica este Limba engleza, limba cunoscuta de cea mai mare parte a locuitoriior. Dialectul vorbit in viata de zi cu zi - patois jamaicana este un mix al limbii engleze cu dialecte africane in care se regasesc si elemente irlandeze.

Reguli de conduita

Jamaicanii sunt foarte prietenosi si ospitalieri; raspunzandu-le in aceeasi maniera iti arati respectul fata de tara si de stilul lor de viata;
Tine cont de faptul ca este foarte posibil sa fii abordat in plina strada pentru a ti se cere bani sau a ti se oferi spre vanzare diferite produse; daca doresti sa eviti acest lucru trebuie doar sa fii ferm si sa raspunzi cu "I'm alright";
Respectul pentru persoanele mai in varsta este foarte important, atunci cand te adresezi acestora utilizeaza formulele "Yes ma'am" sau "Yes, sir".
Contrar parerii generale, consumul de marijuana (denumita aici “ganja”) este ilegal in Jamaica si se pedepseste in consecinta.
Homosexualitatea nu este in general tolerata.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda nationala in Jamaica este dolarul jamaican (JMD) cu subdiviziunile de 1, 10, 25 (monede) si 1,5,10, 50, 100, 500 si 1.000 JMD (bancnote). Desi legislatia jamaicana impune efectuarea platior in moneda nationala, la plata unor bunuri si servicii este acceptata si plata in USD; de retinut ca restul nu se returneaza in USD.
Rata de conversie: 1 USD = 106 JMD; 1 EUR = 143 JMD.
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Birourile de schimb sunt prezente in aeroporturi, hoteluri si banci comerciale.
Cea mai frecvent utilizata valuta este dolarul american (USD).
CARTI DE CREDIT & ATM
Folosirea cardurilor de credit este frecventa, cardurile Visa, Master Card, American Express si Cirrus sunt cel mai larg acceptate;
Unitatile ATM sunt raspandite si pot fi gasite si in benzinarii. Chitantele pentru operatiuni de schimb efectuate trebuie pastrate deoarece sunt cerute la plecare atunci cand schimbi sumele de bani necheltuite.
BACSISUL
Cele mai multe hoteluri si restaurante includ un procent de 10% din valoarea consumatiei in nota de plata.
Daca doresti sa lasi bacsis trebuie sa tii cont de faptul ca acesta reprezinta de obicei 10-20% din valoarea serviciului achizitionat si de 10-15% in cazul unei calatorii cu taxi-ul.
PRETURI
Pentru o masa de pranz poti plati intre 8-10 USD, pentru o bere locala in jur de 2 USD, iar o cafea costa in jur de 1-2 USD.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!