Despre Grecia

Eturia - Agentie de turism

Despre Grecia

Grecia este locul de nastere al democratiei, filosofiei, Jocurilor Olimpice, literaturii, istoriografiei, stiintelor politice, unele dintre cele mai importante principii stiintifice si matematice si al dramaturgiei.


Grecia este locul de nastere al democratiei, filosofiei, Jocurilor Olimpice, literaturii, istoriografiei, stiintelor politice, unele dintre cele mai importante principii stiintifice si matematice si al dramaturgiei.
Marea Egee a fost martora nasterii unora dintre cele mai dezvoltate civilizatii antice europene (Minoica si Miceniana), dar si a unora dintre cele mai mari tragedii: disparitia civilizatiei Minoice in urma tsunamiului produs de eruptia vulcanului din Santorini. Primele orase-stat ale lumii au fost create tot aici, iar nivelul de dezvoltare si prosperitate la care au ajuns au permis inflorirea stiintelor si artelor, dar si creearea unei democratii autentice in Atena. Influenta curentelor de gandire dezvoltate in Grecia antica s-a simtit mai tarziu in Roma, au fost preluate de Renastere si sunt de referinta si astazi.

Sa fie istoria, cea care ne cheama in Grecia? Sau mai degraba insulele raspandite precum perlele in apele Marilor Ionice si Egee? Mykonos, Santorini, Creta, Paros, Naxos si Rodos, cu plajele lor minunate, restaurantele, viata de noapte si siturile lor arheologice, sunt populare de decenii. Insule mai putin cunoscute, precum Sifnos, Lesvos si Kea pot fi o destinatie ideala pentru cei care isi doresc o vacanta romantica si departe de zgomotul lumii.
Sau poate ca ne atrage alura romantica a Pelopones-ului, cu muntii sai inalti si coasta insorita, istoria bogata si porturile Gythion si Napflion, de unde au plecat marinari pe toate marile lumii din cele mai vechi timpuri.
Sau poate ca de vina sunt aromele bucatariei grecesti sau vremea insorita, sau linistea si tihna aduse de navigatia si pescuitul in apele albastre ale bazinului mediternaeean, pentru atractia pe care o exercita asupra intregii lumi. Sau poate ca este spiritualitatea adanca si seculara a unui loc precum Meteora, cu manastirile ce incoroneaza stancile salbatice.
Sau poate ca ceea ce ne atrage este faptul ca ni se pare familiara cumva – in fond foarte multe dintre lucrurile pe care le invatam in scoala isi au radacinile in cultura, istoria si stiinta greaca si au marcat toata evolutia Europei de mai tarziu.
Despre oricare dintre aceste motive este vorba, este suficient de seducator sa atraga milioane de turisti din toata colturile lumii anual, si sa-i faca sa revina, pentru ca o tara atat de complexa si bogata in atractii nu va fi cu adevarat cunoscuta, ori de cate ori ai merge in vizita.

Am fost acolo....
ANCA
Specialist Grecia ANCA
Trimite-ne o cerere online:
Discuta cu un specialist:

Ana Maria

031.9998

office@eturia.ro

Oferte de vacanta Grecia Creta
 
Oferte de vacanta Grecia Creta
 
Viza

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Grecia. Intrarea in Grecia este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Greciei.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia elena, va recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile grecesti:

Ministerul Afacerilor Externe al Greciei (www.mfa.gr)
Ambasada Greciei din Bucuresti (www.grembassy.ro)

Doriti sa munciti in Grecia?

Nu sunt restrictii pentru cetatenii romani privind accesarea pietei muncii in Grecia.

Informatii suplimentare puteti obtine accesand:

http://atena.mae.ro/ (rubrica Servicii Consulare punctul nr.7) 
http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/

Obtinerea permiselor de sedere

In conformitate cu prevederile legale, cetatenii romani care doresc sa ramana in Republica Elena mai mult de trei luni trebuie sa se adreseze autoritatilor locale pentru obtinerea unui permis de rezidenta/sedere.

Permisele de rezidenta emise de autoritatile elene sunt urmatoarele:

Permis de sedere pentru studii;
Permis de sedere pentru munca;
Permis de sedere pentru activitati economice independente;
Permis de sedere pentru reunire de familie;
Permis de sedere pentru atleti si antrenori;
Permis de sedere pentru directori, administratori si personalul companiilor;
Permis de sedere pentru activitati culturale, artistice, etc.;
Permis de sedere pentru alte motive
Documentele necesare pentru obtinerea permisului de sedere sunt :

cerere depusa la primaria municipala sau locala, in care trebuie mentionate motivele care stau la baza cererii;
copie pasaport/carte de identitate;
documente de la locul de munca;
extrase de cont care dovedesc posibilitate de intretinere;
dovada existentei unui spatiu de locuit;
certificate de nastere;
certificate de casatorie si alte documente ajutatoare.
Procedura

In Republica Elena, Ministerul Afacerilor Interne, Administratiei Publice si Descentralizarii reprezinta autoritatea care gestioneaza problema migratiei.

Permisele de sedere sunt acordate, prelungite sau revocate de Secretarul General al Regiunii, la propunerea Comisiei Locale pentru Imigranti.

Comisia municipala examineaza cererea si o inainteaza serviciilor locale pentru straini care analizeaza cererea si o trimite, avizata pozitiv sau negativ, la Comisia Locala pentru Imigranti. Comisia Locala pentru Imigranti prezinta, in final, dosarul Secretarului General al Regiunii, care decide asupra oportunitatii acordarii dreptului de sedere cetatenilor straini.

Taxe

Cererile pentru permisele de sedere prezentate de cetatenii statelor Uniunii Europene sunt scutite de taxe aditionale, platindu-se numai taxa de emitere a permisului de sedere.

Sistemul medical

Asigurarea medicala este obligatorie in Republica Elena.

Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie.

Daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata unei sederi temporare intr-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurari sociale de sanatate va va da acces la ingrijirile medicale necesare.

Acest Card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Mai multe detalii gasiti la adresele: www.cnas.ro si www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit.

Va recomandam sa va incheiati, inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (imbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sau in caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala.

In Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.


Conditii privind traficul auto

Circulatia auto:
Circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului.
  
Starea drumurilor:
Starea generala a drumurilor si infrastructurii este buna.
  
Folosirea telefonului mobil la volan:
Este interzisa.
 
Aparatele anti-radar si de detectare a radarului:
Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de pana la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).
  
Parcarea:
Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga confiscarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.
  
Limitele de vitezã admise:
Depasirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseste cu amenda de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amenda de 350 euro (in acest ultim caz se retine si permisul de conducere pentru 60 zile ) – articolul 20 din actul normativ mentionat.
Atentie! Politia elena aplica amenzi mari si poate retine permisul de conducere, certificatul si numerele de inmatriculare pentru cei care:

Folosesc telefonul mobil in trafic,
Circula pe benzile destinate mijloacelor de transport in comun,
Depasesc pe linie dubla, trec pe culoarea rosie a semaforului, nu respecta semnalele agentului de circulatie, opresc in locuri neamenajate sau sofeaza inapoi pe autostrada, etc.
 
Permisul de conducere:
Permisul de conducere romanesc este valabil in Grecia.
  
Informatii pentru cazurile de accident de circulatie:
In caz de accident de circulatie, chiar si de mica importanta, constatarea politiei este obligatorie.
Completati, impreuna cu cealalta parte, formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.
Daca in urma accidentului sunt raniti, conducatorul auto poate fi retinut si prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din Grecia, care figureaza pe Cartea verde.
Pastrati documentele de plata pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.


Reglementari vamale

Nu exista controale la granitele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Islanda, Norvegia si Elvetia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publica, sanatate publica sau de securitate nationala, la granitele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante.

Atentie! Nu luati cu dumneavoastra decat cantitatile de medicamente strict necesare!

Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.


Regimul animalelor de companie

Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Pana in iulie 2011, se accepta, de asemenea, si un tatuaj lizibil.

 

Fast Facts

Nume: Republica Elena (Grecia)
Capitala: Atena
Asezare: situata in Europa de Sud-Est, la extremitatea sudica a Peninsulei Balcanice
Moneda: euro - EUR
Fus orar: UTC+2 / UTC+3

When to go Grecia

Temperatura medie
Clima este mediteraneeana in sud si in insule, alpina in nord-vest si vest, temperata in zona centrala si nordica. Primavara si toamna sunt anotimpurile perfecte pentru a vizita Grecia, in special in mai, iunie, septembrie si octombrie. Cea mai mare parte din infrastructura turismului intra intr-o lunga hibernare in timpul iernii, in special pe insule. Unele mici insule se inchid complet pentru cateva luni; multe hoteluri, cafenele sezoniere si restaurante se inchid de la sfarsitul lui noiembrie si pana la inceputul lui aprilie; serviciile de ferry-boat si multe autobuze sunt fie diminuate ca numar, fie anulate.
De la mijlocul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii august este plin-sezon, pe insule fiind timpul petrecerilor si a distractiilor. De asemenea, este foarte cald - in iulie si august, termometrul inregistrand 40°C la umbra, in aproape orice colt al tarii; plajele sunt aglomerate; sit-urile arheologice sunt pline de grupuri si in multe locuri nu mai gasesti nici un loc de cazare. Din septembrie pana in octombrie conditiile meteorologice raman stabile, dar fluxul de turisti se diminueaza.
Din noiembrie, nesfarsitul cer albastu al verii dispare. Din noiembrie pana in februarie este perioada cea mai umeda a anului si poate fi surprinzator de frig. Cu toate acestea sunt destul de multi turisti care prefera sa viziteze Grecia in aceasta perioada linistita.

Vacante in Grecia

Descopera recomandarile Eturia pentru vacanta ta in Grecia . Ofertele noastre includ toate costurile si comisioanele asociate pachetelor turistice - cazari, bilete de avion, mese specificate in program, transferuri si tururi stabilite in itinerar, taxe de intrare la obiectivele turistice, taxe de aeroport si serviciu, TVA.

Impresii de calatorie Grecia

Experienta

 • 10 ani de turism
 • 1.736.696 zile de vacanta vandute
 • 257.982.484 km parcursi de clientii Eturia
 • 106 de destinatii inspectate

Vacante linistite

 • Fara costuri ascunse!
 • Telefon de urgenta 24/7
 • Ghiduri si sfaturi de calatorie
 • 85% dintre clientii nostri ne-au acordat calificativul: excelent.

Tarife competitive

 • Parteneriatele semnate cu 160 tour operatori locali si cu 322 de hoteluri de renume din intreaga lume garanteaza un bun raport calitate/pret pentru toate vacantele oferite.
 • Parteneriate avute cu cele mai bune companii aeriene din lume ne-au permis sa contractam zboruri de linie la tarife extrem de competitive.

Traveller Club

 • Acumulezi automat sume de bani la fiecare calatorie
 • Discounturi si beneficii dedicate membrilor
 • 100% tailor made pentru membrii clubului

Statistici Eturia