Europa

Finlanda Sfaturi de calatorie

Tara celor o mie de lacuri
Sfaturi de calatorie

Cu cat inaintezi spre nordul tarii cu atat temperaturile sunt mai scazute,
Vara soarele nu apune aproape niciodata, iar iarna abia daca se zareste.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Finlanda in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: finlandeza

Limbile oficiale in Finlanda sunt finalndeza si suedeza; se mai vorbesc si limbile rusa, estoniana, romanes finlandeza, un vechi dialect finic (de fapt dialect suedez vorbit in unele zone in perioada de mijloc a secolului al XIX-lea).
In nordul tarii in special in Laponia populatia Sami foloseste ca limba materna limba Sami ce are 3 dialecte: Northern Sami, Inari Sami si Skolt Sami. Potrivit unui recensamant recent populatia Sami numara aproximativ 7.000 de locuitori dintre care circa o treime vorbesc limba Sami in variantele dialectale. Minoritatilor (sami, suedezi, tigani) le sunt ocrotite prin Constitutie drepturile de a-si vorbi propriile dialecte si a-si promova propria cultura. Peste 92 % din populatia Finlandei sunt vorbitori ai limbii finlandeze; ramura a limbilor fino baltice si subgrup al limbilor uralice, tipologic finlandeza se incadreaza in categoria limbilor aglutinate: verbele, substantivele, adjectivele, pronumele, numeralele au forme flexionare, modificandu-se in functie de rolul lor in propozitie. In limba vorbita locul prepozitiilor si prefixelor este luat de sufixe - marea majoritate a cuvintelor (circa 65 - 70 %) fiind cuvinte compuse pe structura "cuvant + sufix".

Kiitos - Te rog / Multumesc
Ei kesta - Nici o problema
Anteeksi - Scuzati-ma
Onko kaikki kunnossa? - E totul ok?
Missa on vessa? - Unde este toaleta?
Sisu - Curaj!
Jumalauta! - La naiba!
Kippis - Noroc!
Mitä kuuluu? - Ce faci?
Puhutteko englantia? - Vorbiti engleza?
Hei hei - Salut / La revedere!
Mitä tama on? - Ce este asta?
En ymmärrä - Nu inteleg

Vestimentatie

Hainele trebuie sa fie comode si usoare, potrivite anotimpului.

Reguli de conduita

Obiceiurile si comportamentul in Finlanda sunt clar europene, cu mici diferente nationale, iar atitudinile sunt liberale. Exista putine sanse ca un vizitator sa comita gafe majore prin care sa deterioreze relatiile dintre el si localnici. Posibilele incalcari sunt tratate cu intelegere sau trecute cu vederea. Finlanda este o tara in care se acord o deosebita atentie cuvantului rostit: cuvintele sunt alese cu atentie pentru a folosi cat mai bine in transmiterea unui mesaj.
Finlanda este o tara sigura pentru femeile ce calatoresc singure. Se recomanda totusi prudenta in a circula noaptea. In cluburile de noapte si baruri nu se recomanda ca o femeie sa fie neinsotita.

Sfaturi financiare

In Finlanda sunt acceptate majoritatea tipurilor de carti de credit europene si nord-americane, utilizarea acestora este foarte frecventa. ATM-urile au o buna raspandire in intreaga tara. Platile cu card sunt acceptate in toate magazinele si restaurantele. Bancile sunt deschise in timpul saptamanii intre orele 10:00 - 16:30. Sambata si duminica cat si in sarbatorile legale, bancile nu au program de lucru cu publicul.
Atentie! Operatorii Western Union solicita in mod obligatoriu ca persoanele care trimit sau ridica sume de bani sa se identifice prin pasaport, cartea de identitate nefiind acceptata.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!