Alaska Sfaturi de calatorie

Pamantul aventurii si al superlativelor
Sfaturi de calatorie

Avand in vedere ca Alaska este un loc salbatic, exista probleme de siguranta privind excursiile in natura. Ursii, de exemplu, sunt primii pe lista de motive de ingrijorare a oamenilor. Desi acesti pradatori de aproape jumatate de tona acapareaza toata atentia, hipotermia este de fapt cea mai ingrijoratoare problema.
Chiar si in sezonul de vara temperaturile sunt mai scazute decat in alte tari si tocmai din acest motiv nu trebuie sa lipseasca din bagaj haine potrivite unui climat rece.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Engleza

Limba engleza este limba oficiala in Alaska.Conform unui studiu realizat in anul 2011 peste 83 % din populatie vorbeste limba engleza in familie, circa 3,5 % vorbeste spaniola, circa 4,3 % vorbesc limbi asiatice, iar 9,2 % vorbesc alte limbi si dialecte. Exista peste 20 de dialecte, si se confirma faptyul ca peste 5,2 % din populatie vorbeste unul dintre cele 20 de dialecte indigene.

Vestimentatie

Pentru croaziere se recomanda sa ai in bagaj inclusiv fular, manusi, hanorac impermeabil

Reguli de conduita

De evitat in societate
Subiectele controversate. Aceste pot include politica, religie, homosexualitatea, rasismul, avortul, patriotismul si criticile aduse guvernului. Ca oriunde in lume localnicii nu apreciaza criticile aduse guvernului lor de catre straini. Asigura-te ca stii inclinatiile politice ale celor din jurul tau inainte de a te angaja in astfel de subiecte.
Discutiile despre avere sau bani. In general, localnicii nu discuta despre cati bani castiga sau cat au de platit pentru casa ori masina. Este considerat nepoliticos sa deschizi un astfel de subiect.
Utilizarea telefonului mobil. Este considerat nepoliticos sa se vorbeasca tare la telefonul mobil in spatii publice inchise precum trenuri, restaurante, muzee, lifturi sau oriunde unde cei din jur va pot auzi. In ceea ce priveste vizitele la opera, teatru, cinema, lacasurilor de cult, prelegeri/ cursuri, aici telefonul mobil trebuie tinut inchis.
Imbratisari, saruturi in public. Majoritatea localnicilor prefera o strangere de mana ferma ca un prim salut. Imbratisarile sunt rezervate membrilor de familie si prietenilor. Saruturile de bun venit sunt acceptate numai pentru iubiti si prieteni, chiar si asa sarutul fiind controversat intre membrii aceluiasi sex. De asemenea, atingerile in timpul unei conversatii le creeaza americanilor o stare de disconfort. Cand sarutul este permis se saruta un singur obraz. Daca te imbratiseaza ori te saruta un localnic, acesta este un semn clar ca ti-ai facut un prieten pe viata ori ca ai facut o cucerire. Strangerile spontane in brate, acele „bear hugs”, sunt frecvente in cazul in care un localnic s-a atasat de tine.
Spatiul personal. Localnicii comunica, de obicei, de la o distanta de aproximativ doua picioare (0.6 metri) si orice apropiere mai mare este considerata inconfortabila.
Gesturi considerare prietenoase
Miscarea mainii de la stanga la dreapta, cu palma spre exterior inseamna atat „La Revedere”, cat si „Bun Venit”.
Spre deosebire de unele civilizatii ale Orientului Mijlociu, semnul „OK” sau „Thumbs up”, ridicarea degetului mare indica aprobarea. (Folosirea ambelor degete mari dubleaza semnul de aprobare).
Gesturi considerate obscene
Ridicarea degetului mijlociu este vazuta ca o ofensa grava.
Miscarea tuturor degetelor mainii sub barbie are inteles similar cu ridicarea degetului mijlociu. Cand doresti sa scarpini barbia ori gatul, separa degetele pentru a nu fi confundat gestul.
Modul de adresare
In general, majoritatea localnicilor, chiar si intr-un mediu de afaceri, prefera folosirea numelui de botez. Desi, pentru siguranta, este mai bine sa te adresezi cu dl, d-na., dr., profesor, etc. apoi numele de familie (de exemplu, dl Anderson) pana cand nu ti se cere contrariul. Unii localnici ti se pot adresa pe numele de botez imediat dupa ce ati facut cunostinta. Acest lucru nu trebuie considerat ca fiind o nepolitete, ci reflecta stilul lejer al americanilor de astazi.
Fumatul
Restrictii pentru fumatori variaza de la un loc la altul foarte mult, astfel ca exista localitati fara nici o restrictie iar altele interzic complet fumatul. Pentru a respecta regulile orasului in care te afli, observa-i pe altii daca fumeaza sau intreaba inainte daca deranjezi pe cineva. Multe hoteluri si restaurante au locuri speciale de fumat. Amenzile pentru fumat variaza de la 50 dolari pana la 1.000 de dolari, plus „infractorii” pot fi dati afara din oras.
Pentru fumatori este ceva mai dificil, dar, contrar legendelor exista foarte multe locuri in care se fumeaza. Hotelurile au in cea mai mare parte camere de fumatori, exista baruri in care se fumeaza, in cazinouri de asemenea exista zone de fumatori. In restaurante e drept nu se fumeaza in cea mai mare parte din ele.

Sfaturi financiare

MONEDA
• Moneda in Alaska este dolarul american (USD) cu submultiplul cent. Bancnotele aflate in circulatie sunt la valorile de 1, 5, 10, 50, 100 USD (mai rar de 2 USD), iar monedele aflate in circulatie sunt la valorile de 1, 5, 10, 25 de centi (mai rar folosite de 50 centi si 1 USD).
• Rata de conversie: 1 EUR= 1.18 USD
CARTI DE CREDIT & ATM
• Reteaua de bancomate in Alaska este extinsa si sunt acceptate carti de credit internationale, in special Visa/Plus, Master Card/Cirrus, American Express.
• Taxele de retragere variaza de la banca la banca cu mentiunea ca pentru ATM-urile aflate in interiorul restaurantelor sau a magazinelor, taxele poti fi mai mari.
• Plata cu cardul este acceptata in general, cu mentiunea ca pentru cardurile internationale mai putin cunoscute va fi necesara identificarea cardului.
BACSISUL
• In SUA, bacsisul este indicat mai ales in restaurante si baruri sau atunci cand folositi taxiul. De obicei se obisnuieste sa fie lasat in jur de 15% din valoarea comenzii.
PRETURI
• Pentru o masa la un restaurant de renume mediu, pentru doua persoane, veti plati aproximativ 50$.
• Veti putea achizitiona un capppuccino cu 5$ si bere la pret de aprox 5$. O sticla de 0,33l de Coca Cola sau Pepsi se gaseste la 1,50$, iar o sticla de apa, la 1,50$.
• Transportul public: pentru un bilet cu transportul local veti plati aproximativ 2$. Daca optati pentru un taxi, atunci este bine sa stiti ca pretul pentru o calatorie de aprox 8km este de aproximativ 20 $.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!