Despre Olanda

Eturia - Agentie de turism

Despre Olanda

Frumusetea tarii poate fi asemuita picturilor marilor maestri olandezi ai penelului, indemnand la puritate si extaz.


Olanda este considerata de secole tara florilor, in special pentru lalelele sale. Are numeroase rauri, lacuri, un canal interior intins si un sistem de cale navigabila, fiind protejata de mare cu un lung canal de dune la tarm. Amsterdam, capitala Olandei este cunoscut pentru pitorestile sale canale, nenumaratele poduri si casele vechi, fiind o reuniune de culori, cu locuri dintre cele mai frumoase din Europa. Canalul care curge de-a lungul orasului ii confera acestuia caracter si stil, iar muzeele sale sunt recunoscute in toata lumea. Roma are soarele dar Amsterdamul are restaurantele este parerea unui turist impatimit. Orasul are 1000 de restaurante si de doua ori mai multe cafenele si baruri iar variatatea impresionanta satisface atat gusturile mai simple cat si pe cele mai sofisticate. Skating-ul poate fi practicat pe canalele din Amsterdam atunci cand da inghetul, iar cei care practica acest sport sunt considerati eroi ai Olandei.
Olanda este recunoscuta pentru florile multicolore, a spatiilor verzi din cadrul parcurilor, dar si a culturii, personalitati faimoase in intreaga lume fiind din Olanda, printre care amintim Van Gogh, Picasso, Vermeer, Rembrandt si Decartes.
Am fost acolo....
SORIN
Specialist Olanda SORIN
Trimite-ne o cerere online:
Discuta cu un specialist:

Raluca

031.9998

office@eturia.ro

Oferte de vacanta Olanda
 
Viza

Conditii de intrare si regim de sedere

Sedere temporara

Conditiile generale de intrare si sedere in Olanda pentru cetatenii romani, pentru o perioada de pana la trei luni, sunt urmatoarele:

detinerea unui pasaport/carte de identitate valabile (valabilitatea pasaportului/cartii de identitate trebuie sa depaseasca cu cel putin trei luni data incheierii calatoriei);
asigurare medicala pentru situatii de urgenta (cardul european de asigurare medicala);
detinerea mijloacelor financiare necesare acoperirii cheltuielilor pe durata calatoriei;
absenta unei interdictii de intrare in spatiul Schengen (aceasta poate fi verificata de autoritatile de frontiera prin consultarea Sistemului Informatic Schengen)
Cei care doresc sa ramana pe teritoriul Olandei pentru o perioada care excede trei luni, nu mai au obligatia de a obtine, in prealabil, asa numita autorizatie de sedere temporara (viza MVV) de la Ambasada Olandei la Bucuresti si nici nu mai au obligatia detinerii unui permis de rezidenta valabil in Olanda. Acestia trebuie sa aplice direct la municipalitatea pe raza careia locuiesc pentru verificarea sederii legale, urmand procedura care se aplica in prezent statelor care au aderat la Uniune in 2004, respectiv utilizand formularul “Application for verification of the EU community law (proof of lawful stay)”, si obtinerea unui card de identitate pentru cetateni UE (30 euro).

Card-ul de identitate pentru cetateni UE poate fi emis pentru o durata de max. 5 ani si face dovada sederii legale in Olanda, fiind necesar in relatia cu autoritatile fiscale, serviciile municipale, serviciile bancare, serviciile de sanatate, etc.

Verificarea sederii legale si emiterea Card-ului de identitate pentru cetateni UE (EU/EER Card) presupune prezentarea documentelor care fac dovada motivului sederii pe teritoriul Olandei, respectiv:

angajat cu contract de munca pentru 3 la 12 luni; (este necesara declaratia angajatorului; angajatorul are obligatia obtinerii permisului de munca);
angajat cu contract de munca pentru mai mult de 1 an; (este necesara declaratia angajatorului; angajatorul are obligatia obtinerii permisului de munca);
angajat propriu (activitate independenta); (se prezinta un extras recent de inregistrare la Camera de Comert din Olanda, in original, sau copie a planului de afaceri, sau copie dupa bilantul contabil de deschidere si perspectiva financiara, sau bilantul financiar-contabil din anul anterior);
furnizor de servicii (se vor prezenta: documentul care face dovada duratei pentru care se furnizeaza serviciul respectiv si catre cine, autorizatia statului de origine pentru furnizarea serviciului respectiv);
beneficiar de servicii (se va face dovada serviciilor de care va beneficia; ex: servicii legale);
studiu (se furnizeaza certificatul de inscriere la o institutie de invatamant si durata studiilor, asigurarea medicala, dovada mijloacelor financiare necesare pe perioada studiilor);
pensionar (certificatul de venit ca pensionar);
inactiv economic (se prezinta asigurare medicala si dovada resurselor financiare necesare subzistentei pentru cel putin un an);
membru de familie al unui cetatean al Uniunii (documentul care dovedeste relatia de rudenie, copia documentului de sedere legala a membrului de familie la care rezida, declaratia acestuia privind suportarea cheltuielilor de intretinere pe durata sederii). Membri de familie sunt: sot, sotie, partener inregistrat, copii, parinti, socri, bunici, nepoti;
alte situatii (boala, accidente, etc.).
Observatii:

1. In toate cazurile, resursele financiare necesare subzistentei, pentru diverse categorii de aplicanti (angajat propriu, pensionar, student, inactiv economic, etc.), se raporteaza la nivelul salariului min. stabilit de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, de doua ori pe an (la sfarsitul anului 2006, nivelul salariului min. brut a fost de 1284 euro/luna pentru un program complet de munca).

2. Informatiile prezentate au caracter general urmand ca informatii specifice despre procedura de inregistrare si documentele ce vor fi prezentate sa se obtina de fiecare aplicant de la autoritatile locale unde locuiesc/vor locui precum si de la IND - Serviciul pentru Imigrare si Naturalizare (www.ind.nl )

3. In cazul cetatenilor romani (si bulgari), Olanda a decis aplicarea unui regim tranzitoriu restrictiv de acces pe piata muncii, dupa 1 ianuarie 2007, pentru primii doi ani de la aderare. Acest lucru inseamna ca cetatenii romani vor putea munci legal in Olanda, doar in baza unui permis de munca obtinut de angajatorul olandez. Obligativitatea aplicarii la CWI (Centrul pentru Munca si Venituri) si a obtinerii permisului de munca revine angajatorului. Acesta va trebui sa faca dovada ca pentru locul de munca respectiv nu a existat nici un aplicant cetatean olandez sau din vechile state membre UE/EEA, sau din statele care au aderat la UE in 2004 (pentru acele sectoare de activitate pentru care, pentru aceste state, se aplica procedura simplificata de emitere a permiselor de munca).

3. In cazul lucratorilor romani (si bulgari) care urmeaza sa lucreze in Olanda, in baza unui contract de furnizare de servicii trans-frontaliere al unei companii cu sediul intr-o tara UE, se aplica sistemul de notificare prealabila, introdus la 1 decembrie 2005, valabil si pentru statele care au aderat la Uniune in 2004. Acest sistem de notificare excepteaza furnizorii de servicii de la obtinerea unui permis de munca pentru angajatii lor, originari din Romania (si Bulgaria), in urmatoarele conditii:

furnizorul de servicii are sediul in afara Olandei, intr-o tara UE in care se aplica regulile privind libera circulatie a serviciilor, si nu este doar o casuta postala;
serviciile furnizate nu implica detasarea ulterioara a lucratorilor in scopul furnizarii de forta de munca;
serviciile sunt inregistrate la Centrul pentru Munca si Venit (CWI) inainte de a se incepe furnizarea acestora;
Furnizorul de servicii va trebui sa se adreseze fie institutiei competente a statului membru in care isi are sediul firmei, pentru obtinerea formularului E-101, sau CWI pentru furnizarea informatiilor solicitate (numele si adresa angajatorului, profilul companiei, detalii de inregistrare in tara de origine, numele si adresa persoanei catre care se va furniza serviciul, natura serviciului ce urmeaza a fi furnizat, locul si durata de furnizare a serviciului, identitatea angajatilor) prin completarea unui formular specific.


Sedere permanenta

Cetatenii romani care au avut rezidenta legala neintrerupta, pe teritoriul Olandei, pentru o perioada de 5 ani, pot aplica pentru obtinerea permisului de sedere permanenta ‘Long-term residence of Citizens of the Union‘.

Pentru verificarea conditiilor particulare de sedere pe teritoriul Olandei prevazute de legislatia nationala olandeza (in ceea ce priveste cuantumul minim al sumelor, regimul asigurarilor medicale, documente specifice scopului sederii) recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile olandeze:

Ministerul Afacerilor Externe al Olandei (www.minbuza.nl/)
Ambasada Olandei din Bucuresti (www.olanda.ro)
Serviciul olandez de Imigrare si Naturalizare (www.ind.nl)
Incepand cu data de 15 martie 2006, au intrat in vigoare noile reguli ale Serviciului de Imigrare si Naturalizare (IND), privind obligativitatea testului de integrare civica, pentru cei ce doresc sa aplice pentru obtinerea autorizatiei de sedere temporara in Olanda in scopul intemeierii unei familii (prin casatorie sau parteneriat). Pentru informatii suplimentare recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile olandeze.


Sistemul medical
Asigurarea medicala este obligatorie in Olanda. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Olanda sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul olandez al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar.


Conditii privind traficul auto
In Olanda, circulatia autose efectueaza pe partea dreapta a drumului. Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna. Parcarea este permisa numai in locuri rezervate, contra cost (in general taxa este de aproximatv 3 euro/ora, iar tichetele se cumpara fie de la aparatele de taxare din parcare, fie de la centrele de difuzare a presei). In Olanda, centura de siguranta este obligatorie. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. Limitele de viteza admise: in interiorul localitatilor – 50 km/ora; drumuri nationale – 80 km/ora; autostrazi – 120 km/ora.
In timpul condusului este interzisa folosirea telefonului mobil (amenda este de min. 138 euro).

In localitati, se recomanda sa se acorde o atentie deosebita biciclistilor, care au o pondere foarte insemnata in traficul rutier. Accesul pe autostrazi nu este supus platii de taxe. Singura exceptie este tunelul Dordse Kil din regiunea Biesbosch.

Pe teritoriul Olandei, legislatia rutiera interzice utilizarea aparatelor de detectare a radarelor si a celor antiradar. Utilizarea acestora reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 250 Euro si confiscarea respectivului aparat. De regula, echipajele de politie au montate in masini dispozitive de detectare a aparatelor antiradar.


Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este valabil, pe teritoriul olandez, pentru primele 185 de zile de sedere. Cetatenii romani care locuiesc in Olanda mai mult de 185 de zile pe an sunt considerati rezidenti si vor trebui, in conformitate cu legislatia locala, sa isi preschimbe permisele de conducere. Preschimbarea se face in urma absolvirii unui test de abilitate in trafic, sustinut sub supravegherea unui expert. Informatii detaliate se pot obtine la BNOR Division, Postbus 3206, 2280 GE Rijswijk, Tel. 070-4130300, http://www.rijbewijs.nl/nl/english.html. Permisele de conducere romanesti sunt retinute de autoritatile olandeze si sunt returnate autoritatilor emitente din Romania, prin intermediul ambasadei.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor, completati, impreuna cu cealalta parte formularul tip pus la dispozitie de societatile locale de asigurari, privind producerea accidentului. Notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, chemati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor. Adresati-va pentru sprijin partenerului societatii romane de asigurari din tara respectiva care figureaza pe Cartea verde.

In cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vatamarea ori decesul unei persoane, este interzisa mutarea vehiculului pana la sosirea politiei la locul accidentului, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Acest document este esential pentru stabilirea vinovatiei si se impune obtinerea unei copii din partea persoanei vatamate, in special daca aceasta este turist strain.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la o firma specializata din Olanda sau din Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada sau consulatul general dispun de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Telefoane utile pentru informatii privind traficul sau conduita in caz de accident:

serviciul de urgente - 112

Reglementari vamale

Regulamentul vamal olandez contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 bucati tigari; 1 litru bauturi alcoolice; 50 g parfumuri.


Regimul medicamentelor

Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala. Farmaciile elibereaza medicamente doar pe baza unei prescriptii medicale.


Regimul animalelor de companie

Incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:

identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
carnetul de sanatate veterinar
vaccinul antirabic in curs de valabilitate
titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite sa se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea exportului animalului.

Fast Facts

Nume: Olanda
Capitala: Amsterdam
Asezare: situata in nord-vestul Europei
Moneda: euro - EUR
Fus orar: UTC+1 /UTC+2

When to go Olanda

Temperatura medie
Olanda are o clima temperata cu puternice influente maritime, cu ierni reci si veri calde, astfel incat orice perioada este buna pentru a vizita aceasta tara. Trebuie sa fii insa pregatit pentru o vreme schimbatoare si doar pentru cateva zile insorite de vara - cu toate ca incalzirea globala ar putea schimba acest aspect. Ca o mare parte a Europei, fluxul maxim de turisti se inregistreaza din iunie pana in august.

Vacante in Olanda

Descopera recomandarile Eturia pentru vacanta ta in Olanda . Ofertele noastre includ toate costurile si comisioanele asociate pachetelor turistice - cazari, bilete de avion, mese specificate in program, transferuri si tururi stabilite in itinerar, taxe de intrare la obiectivele turistice, taxe de aeroport si serviciu, TVA.

Impresii de calatorie Olanda

Experienta

 • 10 ani de turism
 • 1.731.113 zile de vacanta vandute
 • 252.487.312 km parcursi de clientii Eturia
 • 106 de destinatii inspectate

Vacante linistite

 • Fara costuri ascunse!
 • Telefon de urgenta 24/7
 • Ghiduri si sfaturi de calatorie
 • 85% dintre clientii nostri ne-au acordat calificativul: excelent.

Tarife competitive

 • Parteneriatele semnate cu 160 tour operatori locali si cu 322 de hoteluri de renume din intreaga lume garanteaza un bun raport calitate/pret pentru toate vacantele oferite.
 • Parteneriate avute cu cele mai bune companii aeriene din lume ne-au permis sa contractam zboruri de linie la tarife extrem de competitive.

Traveller Club

 • Acumulezi automat sume de bani la fiecare calatorie
 • Discounturi si beneficii dedicate membrilor
 • 100% tailor made pentru membrii clubului

Statistici Eturia