America Latina

Mexic Sfaturi de calatorie

Pe urmele aztecilor, in acordurile mariachilor
Sfaturi de calatorie

Mexicul este o destinatie turistica foarte cunoscuta, prin urmare poate fi foarte aglomerat in special in preajma atractiilor turistice. Cu toate acestea Mexicul este o tara moderna, fascinanta si greu de incadrat intr-un tipar. Din cauza discrepantei destul de mari dintre clasele sociale exista diferente si in peisajul urban, mai ales in capitala unde se pot observa zone in care abunda luxul dar si mahalale suprapopulate. In capitala dar si in orasele de la granita de nord este bine sa evitati zonele mai putin turistice intrucat infractionalitatea este destul de ridicata.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Mexic in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: spaniola

In Mexic nu exista o limba oficiala stabilita prin constitutie. Spaniola este vorbita de 92,7 % din populatia tarii, fiind considerata limba nationala prin Legea Generala a Drepturilor Lingvistice ale Poporului Indigen, care garanteaza tuturor limbilor vorbite de minoritati aceleasi drepturi ca si limbei oficiale - spaniola. Locuitorii au dreptul sa ceara serviciilor publice documente in limba lor materna. Alaturi de spaniola, toate aceste limbi sunt considerate limbi nationale, fiind de origine amerindiana. In aceeasi categorie intra si limbile amerindiene vorbite de grupari etnice care nu sunt native pe teritoriul Mexicului.

Buna ziua sau Salut = Hola
Buna dimineata = Buenos días
Buna seara = Buenas tardes
Noapte buna = Buenas noches
Ce mai faci? = Cómo estás?
Bine, multumesc = Bien, gracias.
Da = Sí.
Nu = No
Va rog = Por favor
Multumesc = Gracias
Multumesc mult = Muchas gracias.
Cu placere = De nada
Imi pare rau = Lo siento.
Ma scuzati = Disculpe.
Nu stiu = No sé.
La revedere = Adiós

Vestimentatie

Tinuta este un alt aspect important in cultura sociala mexicana. Oamenii te vor trata dupa cum te imbraci, asa ca in situatii de afaceri, formale si neformale, tinuta trebuie sa fie potrivita.
Pentru situatii formale, barbatii trebuie sa poarte costum si cravata iar femeile rochii formale. In situatii neformale, tinuta casual poate fi potrivita in functie de locatie si de ocazie. E de dorit o tinuta conservatoare, bleumarin, negru si gri sunt cele mai bune culori in cazul in care sunteti nesiguri.
In orasele mari, Ciudad de México, Guadalajara si Monterrey, pantalonii scurti si pantofii de sport ar trebui sa fie evitati chiar daca localnicii le poarta. In orasele de coasta, de exemplu, Cancun, Acapulco, Los Cabos, cele mai multe intalniri formale nu va obliga sa purtati camasa si cravata sau costum, tinutele casual sunt acceptate din cauza caldurii si a naturii relaxate a acestor locatii.

Reguli de conduita

Mexicul este o societate ce respecta clasa, titlurile si alte simboluri ale statutului, acestea fiind importante in cadrul societatii mexicane. Regulile de politete si curtoazie sunt parte a normelor sociale. Politetea, rabdarea, toleranta in situatii oricat de frustrante sunt apreciate si recompensate in Mexic, lipsa acestora ducand pana la situatii in care va pot fi refuzate servicii.
Mainile in solduri sunt semn de agresivitate iar mainile in buzunare in timpul conversatiei e dovada lipsei de maniere.
In situatii formale, in prezenta unor persoane necunoscute sau mai in varsta, se impune formula de adresare formala (Usted). In prezenta prietenilor limbajul neformal (Tu) este potrivit. Folosirea limbajului formal in situatii neformale este perceput ca o ironie.
In privinta spatiului personal, mexicanii, indiferente de sex, au tendinta de a sta mai aproape unii de altii decat e obisnuit in Statele Unite sau in Europa. Tendinta fireasca a celor neobisnuiti de a se retrage poate fi interpretata ca o lipsa de incredere.

Sfaturi financiare

Iti recomandam sa ai la tine USD. In marile orase reteaua de ATM-uri este bine dezvoltata.

In Mexic tipping-ul este nu doar obisnuit, ci asteptat si apreciat in schimbul unor servicii bune. Majoritatea celor care lucreaza in turism si servicii se bazeaza pe tips-uri pentru a-si suplimenta venitul de baza si ofera servicii bune pentru a dovedi ca acestea sunt importante pentru ei. Cei ce calatoresc in Mexic, trebuie sa pastreze intotdeauna in buzunar maruntis pentru orice eventualitate.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!