Europa

Letonia Sfaturi de calatorie

Art Noveau ca niciunde in lume
Sfaturi de calatorie

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Letonia in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Letona

Limba oficiala este limba letoniana, aproximativ 84 % din populatie vorbeste letoniana ca prima limba; datorita indelungatei dominatii sovietice o buna parte a populatiei vorbeste limba rusa ca a doua limba. Alte limbi vorbite sunt poloneza si ucrainiana. Limba engleza este folosita in relatiile de afaceri si turism.

Reguli de conduita

Letonia este o societate bazata pe ierarhie. Respectul pentru varsta si/sau pozitie sociala este consacrat. Persoanele in varsta sunt considerate ca intelepte si li se arata respect. In grup letonienii asteapta ca persoana mai varsta sa ia deciziile importante. Familia se afla in centrul structurii sociale si este obisnuit ca familia sa ofere suport emotional si financiar membrilor sai.
In raport cu strainii letonii sunt rezervati si se exteriorizeaza foarte rar cu toate acestea sunt politicosi si amabili. De regula salutul poate fi o doar scurta privire sau strangere de mana. Adresarea cu titulatura este considerata importanta si denota respect pentru interlocutor. Cand este prezentata o persoana modalitatea de adresare este cu nume si prenume precum si titlul onorific de "kungs" pentru barbati si "kundze" pentru femei.
Daca esti invitat intr-o familie se recomanda sa duci drept cadou o cutie de ciocolata, o bautura de import, fructe sau flori pentru gazda. Florile trebuie sa fie in numar impar. Nu se recomanda trandafirii rosii, deoarece sunt folositi la inmormantari. Darurile sunt de obicei deschise cand sunt primite.

Sfaturi financiare

Moneda in circulatie in Letonia este Euro. Magazinele fara taxe au semne clar afisate.
Bancile vor accepta cecuri de calatorie cu o taxa, de obicei egala cu cea mai mare parte de 1% din suma schimbata sau 10 EUR. Valutele pot fi schimbate la banci si ghiseuri de schimb bancar.
Sunt acceptate cartile de credit in majoritatea magazinelor, restaurantelor si hotelurilor. Cele mai utilizate tipuri de carduri sunt Visa, MasterCard, Maestro. Letonia dispune de o retea larga de bancomate, ATM-urile sunt disponibile pe intreg teritoriul Letoniei.
Bacsisul nu este o practica in Letonia si nici nu exista reguli. La restaurant daca la nota de plata este aplicata taxa de serviciu nu este necesar sa lasi un bacsis; atunci cand nu este inclusa taxa de seriviciu in cazul in care esti multumit se poate lasa maximum 10 % din valoare.
La taxi se poate lasa bacsis prin rotunjirea contravalorii transportului, la hotel bacsisul nu este asteptat insa daca esti multumit bacsisul va fi primit cu bucurie, valoarea recomandata este de 1 - 2 euro in functie de prestatie.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia