Europa

Islanda Sfaturi de calatorie

Un spectacol de lumini si umbre
Sfaturi de calatorie

Islanda este o tara cu un nivel de dezvoltare foarte ridicat astfel incat si preturile sunt ceva mai mari fata de restul Europei. Chiar si daca optezi pentru un circuit self drive nu trebuie sa te ingrijorezi intrucat infrastructura este foarte bine dezvoltata.
Tine cont insa de faptul ca pe traseu, intrucat localitatile sunt relativ rare, restaurantele pot fi unele austere care ofera doar sandwich-uri, iar gasirea lor necesita ceva timp.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Islanda in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: Islandeza

Limba oficiala este islandeza, iar a doua limba este daneza, insa majoritatea islandezilor vorbesc engleza. Deoarece stramosii islandezilor sunt considerati vikingii, limba
islandeza pastreaza o multime de arhaisme, bine conservate datorita izolarii.

Salut! = Hæ-hæ! (pronunție: hai-hai)
Bună dimineața! = Góðan daginn (pronunție: go-thah-n dag-in)
Bună ziua! = Halló! (pronunție: halo)
Bună seara! = Gott kvöld! (pronunție: got cvoeld)
Noapte buna! = Góða nótt! (pronunție: go-thah-n not)
La revedere! = Bless! (pronunție: bles)
Mulțumesc! = Takk / Takk fyrir! (pronunție: tak firir)
Cu plăcere! = Með ánægju! (pronunție: med ana-ieu)
Te rog = Vinsamlegast (pronunție: vin-șam-le-gașt)
Da = Já (pronunție: yow)
Nu = Nei (pronunție: nei)
Ce mai faci? = Hvernig hefurðu það? (pronunție: Hver-nig hefur-thu tha)
Bine, mulțumesc! = Mér líður vel, takk! (pronunție: mier-lidur-vel tah)
Nu înțeleg! = Ég skil ekki! (pronunție: ieg șchil aichi)
Nu știu! = Ég veit ekki! (pronunție: ieg veit aichi)
Scuză-mă! = Afsakið! (pronunție: af-sah-kith)
Apă plată = Vatnið (pronunție: vah-nith)
O bere, te rog! = Einn bjór, vinsamlegast! (pronunție: ein bior vin-șam-le-gașt)

Vestimentatie

Pentru calatoria in afara sezonului de vara si chiar in zonele inalte se recomanda ca imbracamintea sa fie nu numai calduroasa ci mai ales waterproof (canadiana + pantaloni), pentru ca ploua destul de des si bate vantul. Incaltamintea trebuie sa fie cat mai comoda si sa cuprinda obligatoriu incaltaminte cu talpa antiderapanta. Nu trebuie sa lipseasca ochelarii de soare cu protectie UV (chiar si in zilele cu cer acoperit indicele UV este mare).

Reguli de conduita

Atunci cand te adresezi unui islandez trebuie sa folosesti doar prenumele, intrucat numele de familie poate crea confuzii. Numele de familie al islandezilor este format din prenumele tatalui/ bunicului la care se adauga terminatia son pentru baieti si dóttir pentru fete. Femeile nu adopta numele sotului dupa casatorie, astfel ca este foarte posibil ca membrii unei familii sa aiba toti nume diferite.
Egalitarismul si toleranta sunt valori respectate cu adevarat in Islanda. Femeile au drepturi egale cu cele ale barbatilor, iar de la data de 27 iunie 2010 casatoriile intre persoanele de acelasi sex au fost legalizate, Islanda fiind una dintre primele tari din lume care a adoptat aceasta lege.
Nu aborda teme politice sau istorice daca nu cunosti foarte bine problema in cauza. De asemenea, daca esti impotriva exploatarii balenelor nu incerca sa iti sustii foarte puternic acest punct de vedere intrucat in Islanda industria produselor legate de aceasta specie marina este foarte dezvoltata.
Punctualitatea nu este foarte pretuita in Islanda; este foarte posibil ca interlocutorii sa intarzie si mai mult de 15 minute la o intalnire.
Islandezii sunt asemenea celorlalti nordici, mai putin expansivi, dar politicosi si foarte amabili cu turistii.
Atunci cand vizitezi o familie islandeza este de recomandat sa iti scoti incaltamintea.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda oficiala a tarii este coroana islandeza - ISK. Bancnotele aflate in circulatie sunt la valorile de 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 coroane, iar monedele se gasesc la valorile de 1, 5, 10, 50 si 100 coroane.
Rata de conversie: 1 USD = 124,45 ISK; 1 Euro = 137,19 ISK (orientativ, cursul poate diferi de la o luna la alta).
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Casele de schimb valutar sunt raspandite pe scara larga, Principalele banci sunt: Arion Bank, Islandsbanki, Landsbankinn.
CARTI DE CREDIT & ATM
Cardurile acceptate in mod uzual sunt: MasterCard, Visa, American Express, Diners Club.
Cartile de credit sunt extrem de utilizate in Islanda atat pentru plati directe dar si pentru ridicari de numerar, iar cecurile de calatorie sunt acceptate de toate bancile si de majoritatea hotelurilor.
Cecurile de calatorie in dolari au cel mai bun curs de schimb valutar.
ATM -urile sunt disponibile in majoritatea localitatilor.
BACSISUL
Bacsisul nu este o practica in Islanda, acesta fiind de regula inclus in pretul serviciului.
PRETURI
Islanda este una dintre cele mai scumpe tari din lume si acest lucru se reflecata si atunci cand doresti sa servesti masa: pentru o cafea si un corn/covrig se poate plati pana la 18 - 20 $, iar o masa medie la un restaurant
poate fi oriunde intre 35 - 70 USD.
O masa la un restaurant obisnuit costa in jur de 12-24 EUR/ 16-32 USD (2000-4000 ISK);
O bere locala: 5 EUR/ 6 USD (800 ISK);
Un litru de benzina: 1.5 USD/ 2 EUR (252 ISK).

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia