Turist in India Adrian Herghelegiu

Adrian Herghelegiu
Turist in India

Sunt tari pe care nu le-as vizita niciodata din proprie initiativa. Cand am insa oportunitatea sa le vizitez, devin deodata foarte entuziasmat pentru ca stiu ca prejudecatile mele vor fi puse la grea incercare. 

Nu mi-am dorit sa vizitez India pentru ca am auzit ca acolo femeile nu sunt respectate, e multa saracie, mizerie, insuportabil de cald, o aglomeratie incredibila si foarte multa poluare. Ce sa fac eu in India?

Oportunitatea a aparut si, la sfarsitul lunii aprilie 2017, am participat la Marele Targ de Turism din Jaipur ca reprezentant al Eturiei, la invitatia colegilor nostri de la Creative Travel din India. Am avut astfel ocazia sa discut cu zeci de touroperatori si hotelieri din toata India si sa aflu direct de la sursa cat de variata este, de fapt, oferta turistica pentru India fata de cat de putin vizibila este acum aceasta oferta pentru turistii romani.

Ce s-a intamplat insa cu prejudecatile mele? Nu au mai contat, pentru ca am fost coplesit de atentia si grija oamenilor pe care i-am intalnit. As revizita oricand India, dar nu pentru a revedea neaparat Taj Mahal in Agra, Akshardham in Delhi sau templele din Khajuraho, ci pentru a-i reintalni pe Amandeep, Mukesh, Rohit, Ruchi, Pankaj, Rati, Kishur, Varun, Gopal, Sandeep, Pronoy, Malika, Kopal, Simran, Shivanki, Akilesh, Akash. Sunt doar cativa dintre colegii pe care i-am intalnit, care au avut grija de mine si mi-au aratat o mica parte din India, atat cat a fost posibil in cele zece zile petrecute acolo. Le sunt foarte recunoscator pentru ca mi-au impartasit din viata si timpul lor. Recunosc ca nu am intalnit in nicio tara vizitata, ospitalitatea si atentia de care m-am bucurat in India. Respectul si grija fata de oaspeti sunt trasaturi pe care locuitorii Indiei par sa le aiba in sange.

Un alt motiv pentru care m-as reintoarce in India este mancarea. In general, cred ca mancarea poate fi o punte intre culturi foarte diferite, un instrument prin care putem intelege, experimenta si invata mult mai usor. Cu atat mai mult cred ca acest lucru este valabil pentru India, pentru ca socul cultural pe care-l percepem ca romani fata de tot ce e diferit in viata locuitorilor Indiei poate fi atenuat prin folosirea acestui „translator” extraordinar.

Gaggan Anand, un renumit maestru bucatar din India al carui restaurant a fost votat ca fiind cel mai bun restaurant asiatic din lume spune ca, in India, mancarea este religia lor, cu radacini adanci in cultura indiana, iar peisajul culinar este atat de variat incat la fiecare 50 de kilometri acesta se schimba. (informatii despre filmul documentar care-l prezinta pe Gaggan Anand gasiti la urmatoarea pagina web: http://www.imdb.com/title/tt5762442/ ).

Cred ca bucataria indiana este un pic mai usor de explorat decat alte tipuri de bucatarii asiatice pentru ca ingredientele imi sunt familiare, dar prezentarea si gustul sunt surprinzator de diferite si intense. Nu pot sa nu ma minunez de fiecare data cat de bun este totul. Recunosc toate ingredientele principale, dar nu si condimentele. Modul de preparare al mancarii e de asemenea foarte diferit. Ce oportunitate extraordinara este sa experimentez ceva complet nou cu ingrediente atat de familiare! Si experimentand mancarea Indiei aflu atat de multe lucruri despre viata, geografia si istoria Indiei!

Din dorinta de a impartasi cat mai mult din experienta minunata pe care cineva o poate avea in India din aceasta perspectiva culinara, inchei prin a va recomanda urmatorul circuit din oferta Eturiei!

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!