Thailanda - exotism si diversitate Eturia

Alina Stoica
Thailanda - exotism si diversitate

Asia m-a captivat inca din copilarie datorita exotismului si locurilor sale unice. Am ajuns sa cunosc un mic colt al acestui continent mai devreme decat m-as fi asteptat ceea ce a sporit atractia si pasiunea mea pentru aceasta parte a lumii. 

Taramul libertatii si al dezinhibarii totale, Thailanda ofera tot ceea ce si-ar putea dori un turist, femeie sau barbat, copil sau batran. Fie ca-ti doresti munte sau mare, sa te distrezi sau sa meditezi, sa faci croaziere sau sau sa cutreieri pentru a descoperi cele mai frumoase cascade, flora si fauna pline de exotism, Thailanda este cu siguranta destinatia ideala. Bangkok, capitala Thailandei este printre cele mai mari orase din lume si necesita cateva zile bune pentru a ajunge sa-i cunosti macar cateva dintre punctele de atractie mai importante. 

Este un oras foarte aglomerat, cu toate acestea este destul de sigur sa colinzi chiar si noaptea in unele zone, multe dintre centrele comerciale, avand program pana seara tarziu. Shopping-ul in Bangkok este deja de notorietate internationala, asa ca o vizita in aceasta metropola este un prilej foarte bun pentru toti cei care vor sa achizitioneze produse de calitate la un pret mai mult decat rezonabil. Pentru ca nu am avut foarte mult timp la dispozitie pentru a descoperi acest oras cosmopolit, am inceput vizitarea lui cu renumitul Palat Regal, un obiectiv arhitectural unic, unde am avut ocazia de a vedea cea mai importanta si venerata statuie a lui Buddha din Thailanda. 

Minutiozitatea si tenacitateacare au dus la desavarsirea acestui frumos palat si in general a tuturor templelor din Thailanda sunt de-a dreptul uluitoare si pot fi considerate adevarate opere de arta. Este foarte interesant sa asisti si chiar sa iei parte la ritualurile budistilor veniti aici pentru a-si regasi calmul si echilibrul. De fapt, chiar aceasta este atmosfera care predomina aici, de pace si armonie totala. Mi-a placut foarte mult plimbarea pe canalele raului Chao Phraya, prilej cu care am putut descoperi un contrast izbitor prin mozaicul de asezari, unele foarte modeste, iar altele foarte luxoase, pozitionate in aceeasi arie. Mai mare mi-a fost mirarea cand am aflat ca de fapt oameni aparatinand unor categorii sociale diferite chiar se inteleg si pot locui impreuna… 

Chao Phraya are insa un farmec deosebit noaptea, iar o croaziera organizata in acest moment al zilei iti va da ocazia de admira explozia de lumina si culoare pe care o ofera Bangkok-ul noaptea. De altfel, prin bazarurile de noapte, muzica si dansurile in aer liber, Bangkok-ul este un oras viu permanent, fiind foarte apreciat de cei dornici sa se simta bine si sa se distreze. Un alt oras din Thailanda, mai mic dar cu un farmec aparte si care mi-a placut foarte mult este Chiang Mai. 

Aici te intampina aerul proaspat al muntilor din nordul tarii, traditiile ancestrale si o bucatarie exceptionala. Acesta este locul celei mai frumoase experiente avuta in Thailanda, cand am mers sa vizitam tabara de elefanti Mae Sa, una dintre cele mai mari tabere de elefanti din nordul Thailandei. Am avut ocazia de a vedea cum isi desfasoara traiul de zi cu zi aceste mamifere pe cat de gigantice pe atat de minutioase si atente in miscari.

Cu toate ca am calatorit si singura, nu am avut niciodata sentimentul ca as fi singura de fapt. Oamenii sunt atat de primitori si serviabili incat te simti un rasfatat al sortiii cand beneficiezi de atentia si serviciile lor. Peste tot esti intampinat de un zambet larg si natural. Cred ca este ceva in firea lor si de multe ori am ajuns sa cred ca noi europenii avem un oarecare egocentrism mult mai pronuntat decat la ei. 

Cu privire la mancarea thailandeza, pot spune ca mi-a luat ceva timp sa ma acomodez, asta pana am descoperit ca de fapt depindea doar de alegerea mea. Diversitatea aromelor si a preparatelor in general este atat de mare incat nu se poate sa nu gasesti un fel de mancare si pe gustul tau. Cu siguranta, voi reveni in Thailanda intrucat este o tara pe care iti doresti sa o revezi inainte de a fi parasit granitele ei…

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!