Pentru o experienta autentica, viziteaza Iran Eturia

Andreea Maftei
Pentru o experienta autentica, viziteaza Iran

Circuitul in Iran a fost in luna octombrie, perioada numai buna de vizitat din punct de vedere meteorologic. Zborul a fost cu Turkish Airlines, iar din Istanbul in Teheran am facut trei ore. Dupa ce am aterizat, turul nostru a inceput cu vizita la Monumentul Azadi, fiind unul dintre simbolurile orasului Teheran reprezentand celebrarea a 2.500 de ani de la fondarea Imperiului Persan. 

Ne-am continuat vizita la Turnul Milad sau „Turnul Nasterii", fiind unul dintre primele sase turnuri de televiziune ale lumii ca inaltime. Acolo am luat liftul si am urcat pana la 380 de metri. Privelistea din turn e impresionanta si, daca vrei sa iei pranzul acolo, ai la dispozitie restaurantul rotitor, dar te sfatuiesc sa iti faci rezervare dinainte. Urmatoarea zi, am vizitat Palatul Saad Abad, unde era resedinta oficiala a presedintelui Iranului. Acest palat a fost transformat in muzeu si contine artefacte si aspecte culturale ale Iranului. 

Circuitul nostru a continuat cu vizita Muzeului National al Bijuteriilor, unde ai ocazia sa vezi cele mai scumpe bijuterii din lume. In interiorul muzeului, ai un ghid care iti va oferi detalii despre cele mai importante bijuterii; in muzeu nu ai voie cu telefonul mobil sau camera foto. Nu puteam rata si o oprire la Palatul Golestan, un complex alcatuit din palate, muzee si galerii, cu sali decorate cu mozaicuri si oglinzi. 

Dupa o zi plina, iti recomand Agha Bozorg, un restaurant cu specific persan si cu o mancare delicioasa. Bucatara iraniana este e delicioasa; iti recomand kebabul condimentat cu diferite arome si, ca desert, fistic si baclava. 

Din Teheran, am plecat spre Kashan unde am vizitat casele istorice Boroujerdi si Tabatabaei, cu o arhitectura persana traditionala si picturi murale, moscheea Agha Bozorg construita in secolul al XVIII-lea si Gradina Fin, una dintre cele mai renumite gradini ale Iranului, cu piscina si livezi, construita pentru Shah Abbas I. Pe drumul de la Kashan la Isfahan, am facut o oprire in satul Abyaneh, un sat cu case rosii si localnici care inca isi mai pastreaza portul popular si care atrage numerosi turisti. 

Ziua am incheiat-o cu vizita la Palatul Chehel Sotun, denumit si „Palatul cu 40 de coloane", iar spre seara vizita la podurile Si-o-seh si Khaju. Pentru shopping iti recomand bazarul din Isfahan, unde vei gasi de la condimente pana la covoare si matase iraniana. In Piata Naqsh-e-Jahan nu ezita sa faci o plimbare cu caleasca; aceasta este a doua cea mai mare piata din lume, dupa piata Tiananmen din China. 

Pe langa cele mentionate, in Isfahan mai poti vizita Palatul Ali Qapu, Catedrala Vank si Moscheea Manar Jonban. Daca doresti covoare de calitate, iti recomand sa faci o oprire in localitatea Na'in, care se afla in drumul catre Yazd. Pentru cei pasionati de istorie recomand vizita la Persepolis, reprezentand emblema pentru ceea ce a reprezentat in antichitate Imperiul Persan si pentru ceea ce este azi Iranul. 

In Shiraz, iti recomand sa vizitezi Moscheea Nasir ol-Molk, numita si „Moscheea Roz" datorita gresiei de culoare roz de la interior, iar explozia de culoare o creeaza razele soarelui ce patrund prin vitralii. Relaxeaza-te intr-o plimbare prin Gradinile Eram si, daca esti interesat de poezii, fa o vizita la mormantul poetului Saadi si Hafez, cei mai iubiti poeti persani. Incheie seara cu unul dintre cele mai bune vinuri de Shiraz. 

Iranul este o tara cu o cultura si o istorie bogata, cu oameni prietenosi si care iti zambesc tot timpul. O sa ramai uimit de frumusetea moscheelor si a gradinilor pe care le detine. Nu ezita, viziteaza Iran!

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!