In trecere prin Lisabona Alexandra Negru

Alexandra Negru
In trecere prin Lisabona

Cand iti doresti cu adevarat un lucru, acesta chiar se intampla. Asa a fost si in cazul meu. Am avut norocul sa ajung in Lisabona din intamplare. Culmea, o greva a celor de la compania aeriana m-a „fortat” sa stau o noapte in aceasta capitala. Minunat De cand vroiam sa ajung aici! Aveam la dispozitie aproximativ 36 de ore sa colind Lisabona si sa vad cat mai mult din ceea ce are de oferit. Vremea era extraordinara, o zi de inceput de mai insorita, dar nu extrem de calduroasa, perfecta pentru a o lua la pas. Am lasat bagajele la hotel si plecat la cea mai apropiata statie de metrou, Oriente. 

Cel mai avantajos este sa iti cumperi o cartela de 6 euro cu valabilitate 24 de ore pentru toate mijloacele de transport in comun. Asa ai acces la metrou, tramvai, autobuz si poti ajunge in orice colt de oras doresti. Lisabona este un oras care are multe de aratat, este un oras plin de cultura si istorie, plin de viata, culoare si lumina. Poate cel mai incarcat de istorie este districtul Santa Maria de Belem. Aici este locul de unde au plecat marii exploratori portughezi in cautarea noilor teritorii. Vasco da Gama este poate unul din cei mai cunoscuti exploratori portughezi. In acest district se gaseste frumoasa si faimoasa Manastirea Dos Jeronimos, o capodopera arhitecturala ce imbina mai multe stiluri printre care cel gotic, dar si alte stiluri aduse de exploratori. 

Tot aici, Torre de Belem se inalta falnic din ape. Este un far fortificat ce avea rol de aparare al portului. Acesta, impreuna cu manastirea fac parte din patrimonial UNESCO. Monumentul Descoperirilor se inalta falnic vizavi de Manastirea Dos Jeronimos. O harta din marmura cu principalele descoperiri se afla in fata monumentului. Din ce am observat, portughezilor le place foarte mult piatra cubica. Aproape toate trotuarele, cel putin in partea istorica a orasului, sunt acoperite cu aceasta. Tot felul de modele care te fac parca sa nu iti ridici privirea de jos. Si mai au ceva deosebit portughezii, azulejos, fainta cu motive florale, puternic colorate ce pot fi intalnite peste tot in oras, mai ales in cartierele Bairo Alto si Baixa. 

O plimbare cu tramvaiul clasic pe un traseu abrupt este un must do in Lisabona. Cartela de 6 euro este foarte utila in acest caz, deoarece nu vei fi nevoit sa iti iei alt bilet. Calatoria este magica, traseul foarte abrupt, privelistea splendida. Piata de la Arcul Rua Augusta este in permanent asaltata de turisti, cafenelele sunt mereu pline, terasele la fel si, ajungand aici, a trebuit sa incerc vestita „pasteis de nata” servita alaturi de o cafea. Pasteis de nata este o placintica cu aluat de foitaj umpluta cu crema de galbenus de ou, zahar, vanilie si smantana dulce. Timpul a trecut destul de repede in Lisabona, dar simplul fapt ca am ajuns acolo, un vis care mi s-a implinit, a fost mai mult decat suficient pentru mine. 

As reveni in Portugalia iar si iar pentru ca este o tara care are multe de aratat si multe de oferit, o tara cu oameni simpli, veseli si amabili.

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!