Impresii Kenya - August Eturia

Laura
Impresii Kenya - August

Spectacol, magie, realitate paralela. Cam asa pot descrie ce am vazut, simtit in Kenya. O excursie dedicata animalelor, asa a si ramas, nimic nu ne-a deturnat de la spectacolul lor. Sper sa fie inteligibil tot ce voi descrie pentru ca in minte imi vin intr-una imagini, senzatii, amintiri si nu in ordine cronologica. 

In vizitele noastre in diversele teritorii dedicate lor, am intalnit cred tot ce se putea intalni, desi ochiul neantrenat nu a reusit sa surprinda totul: pasari, mamifere mari, mici, reptile, pe toate le-am surprins timp de cateva minute din viata lor, unele usor curioase sa ne vada, altele total neinteresate de prezenta noastra. Am avut norocul sa alegem luna august pentru vizitare (nu am studiat inainte - aviz amatorilor) cand antilopele Gnu au ajuns in Kenya in marea lor migratie. Ce sa spun, erau mii, campii intregi pline de aceste antilope. Este impresionant sa le vezi atat de multe. Sa vezi 5 gheparzi (o gasca de baieti) stand la soare cam la 3 metri de masina, pur si simplu nici nu ii interesa ca suntem acolo sa ii deranjam, sau trecand cu masina printre doi lei (tot baieti) care dormitau fericiti, cam la 1 metru, sau sa fii pe drumul safari impreuna cu aproximativ 10 masini si sa vezi cum o turma de elefanti (cam 30 de membri) traverseaza acel drum, toti cantarindu-ne, calculand posibilul pericol si protejandu-si puii (niste mici ghemotoace curioase)! 

Sacali, lei (familie cu doi pui care se jucau intr-una), girafe (am vazut cel putin 3 tipuri, sunt impresionante, le-am vazut de aproape, aproape ca le atingeai, le-am vazut band apa...), hiene (una se balacea in noroi cam la 2 metri de noi si se uita din cand in cand la noi, dar fara sa ii fie frica deloc), antilope de toate tipurile, gazele, zebre (ce sa mai zic de acestea, sunt spectaculoase), bineinteles rinoceri (acum am invatat ca sunt mai multe tipuri, si cat de fragila este existenta lor), crocodili (nemiscati, se confundau cu malul raului), hipopotami (nu m-am asteptat ca zgomotul pe care il scot sa fie atat de puternic, ca de trombon), bivoli, dar si pasari atat de viu colorate ca nici nu iti vine sa crezi ca sunt reale, sau flamingo (grupuri imense pe lac). Bineinteles oryx-ul, pe care l-am situat pe primul loc in inima noastra. Are un fel de eleganta, nu pot descrie de ce ne-a impresionat atat de mult.

 Am ratat unul dintre membrii big five: leopardul, nu l-am gasit niciunde, dar nu ma plang deloc pentru ca multitudinea celorlalte animale ne-a umplut inima. Cimpanzei: am vizitat o locatie dedicata salvarii exemplarelor abuzate de specia umana sau puilor ramasi orfani; cand ii vezi in familie (cam 20 de membri) sunt atat de umani, gesturile, privirile au fost de milioane. Sunt atatea de povestit! cel mai bine este ca fiecare sa traiasca acest vis si mai ales sa invete ceva din el. 

Populatia Maasai - sunt spectaculosi in poze, dar sa ii vedeti in realitate. Nu ma mai saturam sa ma uit la bijuterii, haine, modul in care le poarta. Totusi, experienta vizitarii unui sat, sincer, as fi evitat-o (daca as fi avut ocazia sa ii vad de aproape in alt context); satul, in sine - mai bine nu, dar a meritat din plin sa vad dansul sarit al barbatilor, cantecele femeilor (m-a impresionat reactia lor dupa terminarea cantecului - fiecare venea sa te stranga de mana, iti spunea ceva si te privea direct in ochi intens). Locatiile de cazare - spectaculoase, construite sa te introduca cu totul in atmosfera locului. Mentionez ca toate erau amplasate in rezervatie/parc, in mijlocul animalelor si erau dotate toate cu masuri de protectie (gard electrificat sau paznici). 

Am experimentat somnul intr-o casuta ce imagina modelul caselor din lut si acoperis de paie in Samburu, in alta locatie am stat intr-un cort (dar cu dotari de 5 stele), iar cand ieseai din cort, in fata privelistea era reprezentata de diverse animale salbatice (elefanti, porci, girafe, berze, antilope, zebre, etc) ce se adapau din elesteul construit special la o distanta de cam 20 de metri de domeniu (totusi locatia era inconjurata de un gard electrificat, desi noi in timpul noptii am intalnit o antilopa care umbla linistita prin resort). 

Aceasta locatie mi-a placut enorm (somnul in cort, zgomotele din timpul noptii, cantecele nu foarte frumoase ale pasarilor dis-de-dimineata). Celelalte locatii - similare, dar deosebite in acelasi timp. Mancarea - super OK, fructele - alt gust! 

Datorita parcurilor/rezervatiilor vizitate, am calatorit in fiecare zi cam 5-6 ore prin Kenya si am avut ocazia astfel sa atingem fugitiv cate ceva din viata oamenilor. Duc o altfel de viata, este realitatea lor, diferita de a noastra. M-a impresionat coafurile femeilor vazute in drumurile noastre: aveai impresia ca nu sunt reale, erau spectaculoase.

Ghidul pe care l-am avut - foarte multumiti de el, m-au impresionat cunostintele de biologie pe care le avea, in plus cred ca stia toate speciile de pasari/mamifere/reptile din lumea asta, cara cu el in rucsac carti cu specii de animale. A fost o "vizita", cred, obligatorie in viata. Locatiile selectate in Kenya, desi toate avand subiectul safari, au fost unice, total deosebite una de alta, si cu anumite animale pe care numai in acele locatii am avut ocazia sa le vedem: Samburu - savana, teren nisipos, cu palcuri de iarba alba, copaci ciudati; Maasai Mara - in extrema cealalta, iarba cat cuprinde, verde orbitor; Lake Nakuru - lac, padure cu niste copaci spectaculosi; Ol Pejeta - rezervatie particulara, iar mult verde. 

Cam atat! A, am uitat: nu ne-a vizitat niciun tantar, mai mult ne-a muscat tantarul romanesc la intoarcere!

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!