Impresii Iordania & Israel - Noiembrie Eturia

Vlad
Impresii Iordania & Israel - Noiembrie

Iordania trebuie luata ca atare, fara idei preconcepute. Din punctul meu de vedere, a fost peste asteptari. Amman, un oras imens, variat, sigur si cu oameni incredibil de amabili si serviabili. Soferul ne-a recomandat un restaurant exceptional in centrul vechi (cred ca se numea Jerusalim). Nu este pretentios, dar mancarea este minunata. Si traditional araba. 

In afara de mult cunoscuta si laudata Petra (care este, intr-adevar, o minunatie ce trebuie vazuta live, caci din poze nu se lasa dezvaluita cum trebuie), Iordania are o multitudine de vestigii (de care se are mare grija), de la Jerash pana la castelele cruciatilor de la Kerak si Shoubak. Experienta Marii Moarte merita, repede, pentru ca scade intr-un ritm accelerat, hotelurile departandu-se de apa de la an la an. Litoralul israelian aproape ca nici nu mai poate fi utilizat din cauza surparilor de teren. Singura mare problema in Iordania mi s-a parut asaltul exagerat al ghizilor, horseboy, porteri etc la bacsisuri. Acesta cateodata trebuia negociat, desi serviciul prestat fusese platit o data. Israelul, daca nu il iei ca o destinatie de pelerinaj, nu este surprinzator. 

Are, desigur, locuri care mustesc de istorie si faima. Se pot pune pe o lista de prioritati orasul vechi din Jerusalem (cu a lui Gradina Ghetsimani plina de maslini de sute de ani - nu cred ca vezi in alta parte asa ceva!), cetatea Masala, Capernaum cu noua ciudata biserica Sf. Petru si splendida vedere a Marii Galileei, precum si exceptionala gradina a cultului Baha‘i din Haifa, care din pacate se poate vizita numai pe sarite. Recomand legarea celor doua destinatii intr-o singura tura, sunt diferite, dar si asemanatoare in anumite privinte, iti lasa gusturi diferite, dar si miresme asemanatoare. Incercati si nu cred ca veti regreta.

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!