Arome Indiene Sorin Stoica

Sorin Stoica
Arome Indiene

In sfarsit in India! 

Dupa mai multe incercari de a ajunge, am reusit in sfarsit sa am o scurta incursiune in India. Si, ca multe alte destinatii inca aflate la stadiul de „exotic”, India m-a cucerit. E greu de spus ce anume mi-a placut mai mult in India. As spune, mult mai usor, ca mi-a placut totul, dar as pune pe primul loc oamenii si aromele. Da… este multa mizerie in India, dar asta pentru ca este o tara in care sunt multi oameni saraci si este guvernata inca prin multa coruptie si cu o preocupare minima pentru servicii sociale. Este trist sa vezi oameni traind pe strada, sa vezi conditii precare de viata, dar acesti oameni mi s-au parut impacati cu destinul lor intr-un mod dincolo de intelegerea noastra. 

India, asa cum spuneam candva si despre Cuba, nu este o destinatie pentru oricine, dar personal cred ca nu ar trebui sa lipseasca din lista de calatorii a niciunui turist care isi doreste sa exploreze alte culturi. Spre deosebire insa de Cuba, aici oamenii sunt mult mai atenti la calitatea serviciilor mai ales daca alegi o calitate superioara a hotelurilor. Paradoxul Indian este mixul de lux si saracie, ambele duse la extrem - ca in multe alte tari asiatice. Eu am rezonat cu India incepand cu Taj Mahal, unde m-a cuprins pentru prima oara o liniste interioara greu de exprimat in cuvinte, care m-a insotit apoi in intreaga calatorie si dupa ea. Asta in ciuda faptului ca am ales o perioada total nepotrivita pentru a calatori - luna mai, cu temperaturi constante peste 40 de grade care mi-au afectat confortul termic. 

M-am indragostit apoi de mancarea indiana la Restaurantul Peshrawi din Hotelul ITC Agra. As pune in primele trei experiente culinare acest restaurant, impreuna cu Casa Valdes din Puerto Varas Chile si cu 1135 AD din Jaipur, tot in India. Aromele bucatariei indiene vin la pachet cu culoarea si cu un desfat al gustului greu de egalat de alta bucatarie. Am sorbit fiecare aroma cu incantare, ba uneori si cu lacomie, mai ales in Jaipur, unde am si zacut o dupa-amiaza din cauza a prea multa mancare. Am avut o experienta insa la Hotelul ITC din Jaipur poate unica in viata mea, sa vad intregul personal al hotelului preocupat sincer de starea mea de sanatate, sa vad oameni inconjurandu-ma cu grija si caldura nu pentru ca eram turist strain sau cine stie ce, ci doar pentru ca asa au simtit ei. De fapt, caldura aceasta umana a fost o constanta pe durata intregii calatorii. 

Am avut sansa sa petrec cateva zile si in Kerala, la Carnoustie, unul din cele mai bune resorturi Ayurveda din tara. Kerala pare o alta Indie, ceva mai dezvoltata, cu multa influenta crestina, cu alte arome in bucatarie, cu mult lapte de cocos si, bineinteles, cu tratamente Ayurveda, traditionala medicina indiana bazata pe plante. Am observat la acesti oameni o anume stralucire in ochi pe care o vad arareori in Europa. E un stil de viata bazat pe simplitate, pe multumire, pe recunostinta pentru ceea ce sunt si ceea ce au. Nu am apucat sa vizitez nimic in Kerala, dar cu siguranta ma voi intoarce acolo foarte curand. Am descoperit insa ca sunt si resorturi de plaja fabuloase in India, ca pot incerca tratamente ayurvedice si ca au un efect benefic, dar si ca imi place foarte mult bucataria vegetariana. 

Ultimele zile le-am petrecut in Delhi, din pacate pe fuga si, din cauza caldurii, nu am apucat sa vizitez prea mult. M-a incantat insa Old Delhi cu aromele de mirodenii, am intrat in cateva dughene, am atins, am mirosit, am admirat, am cumparat si am simtit in fiecare clipa aceeasi liniste interioara, aceeasi caldura umana si - in general - un echilibru interior neatins de mine in alte destinatii. Bineinteles, e aglomerat in Delhi, traficul este infernal, l-am simtit pe pielea mea cand am fost la Kingdom of Dreams, altfel un loc interesant si de vazut, dar greu de atins din cauza traficului.

Bineinteles, este indicat sa nu te aventurezi singur noaptea in anumite locuri, dar nu am simtit o stare de nesiguranta, nu m-am simtit agresat de vanzatori ambulanti si cersetori - ba din contra, as spune ca sunt mult mai cuminti decat in alte tari din regiune. Poate sunt ceva mai curiosi, vor sa te vada, sa faca poze cu tine, sunt extrem de incantati cand vorbesti cu ei, cand le povestesti de unde vii, uneori acest popor imi da senzatia unor copii care se bucura de lucruri mici, sunt curiosi de orice este nou si au acea bucurie de a trai fie ca o fac in saracie sau in lux. Dar, asa cum spuneam la inceput, este ceea ce am simtit eu si e foarte posibil ca pentru altcineva perceptia sa fie diferita… asa ca nu lua aceste randuri ca un indemn de calatorie in India, ci ca pe o stare de spirit a mea. Si acum inteleg mai bine de ce atat de multi oameni mari pe care ii admir si-au gasit pacea sau sensul vietii dupa ce au fost in India.

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!