Alanya - parfumul livezilor cu iasomie Gabi Vamanu

Gabi Vamanu
Alanya - parfumul livezilor cu iasomie

Alanya se intinde cu eleganta de-a lungul a doua golfuri largi, cu un port frumos si un aer pasnic si este, cu siguranta, una dintre cele mai populare statiuni ale Turciei. Principala atractie a orasului o reprezinta plajele intinse de nisip, plantatiile de bananieri, un pitoresc si vechi castel, impreuna cu nenumaratele hoteluri, restaurante si cafenele care fac din aceasta parte a Turciei un loc de neuitat pentru vacanta. 

La nivelul marii se afla Pestera Plangatoare, de o valoare speologica deosebita, cu perdele de stalactite si stalagmite datand de acum 20.000 ani. Efectele curative ale pesterii, eficiente mai ales in afectiuni respiratorii, atrag turisti din intreaga lume. In estul citadelei se afla orasul-port care freamata de activitate, cu cafenele, barci de pescuit si agrement. Fiecare parte a Alanyei se mandreste cu plajele cu nisip cenusiu si cu o multime de hoteluri. Inainte de a pleca in concediu impreuna cu sotia si fiul nostru, facusem un research pe internet pentru a afla mai multe detalii despre Alaiye Resort & Spa, din Alanya, la care urma sa ne petrecem vacanta. 

Pe langa detaliile elementare (masa, cazare, localizare, plaja, facilitati, activitati etc.), ma interesa in special sa vad imagini cu acest hotel. Am ramas foarte impresionat de unele imagini gasite. Mai impresionat am fost atunci cand am ajuns acolo si am constat faptul ca imaginile corespund cu realitatea. Imaginea pe care o aveam intiparita in minte despre acest hotel era acum mult imbunatatita de multe alte lucruri, pe care nu le poti vedea si simti decat la fata locului: peisajul deosebit al litoralului Marii Mediterane, ospitalitatea si caldura cu care ne-a tratat personalul hotelului, activitatile sportive de pe plaja si din imprejurimile resortului (tir cu pusca, tir cu arcul, polo, volei pe plaja), care ne-au imbogatit vacanta si ne-au facut sa ne simtim excelent. 

Privelistea oferita de rasaritul soarelui de dupa munti ne-a fascinat si a facut ca Alanya sa ne ramana in suflete pentru totdeauna. Una din experientele cele mai interesante pe care le-am avut a fost tirul cu arcul. Tirul cu arcul este in acelasi timp un joc al fortei, dar si al rabdarii. „Nu ai unde sa fugi, nu ai de ce sa transpiri si sa-ti dai sufletul. In schimb, trebuie sa tii sageata bine intre degetul aratator si cel mijlociu, sa tragi de cot in spate si sa astepti". Acestea erau sfaturile instructorului. Insa cand ii dai drumul, speri ca sageata sa aterizeze acolo unde ai vazut in mintea ta ca ar trebui sa aterizeze. Asta nu se intampla chiar de la inceput, dar dupa putin exercitiu, sportul incepe sa te pasioneze, astfel ca am castigat si un concurs la tir cu arcul. Nu am dus lipsa nici de locuri de joaca pentru copii (MiniClub, piscine cu topogane de apa, jocuri electronice etc), iar Petrisor a castigat o diploma la aruncarea la tinta de la MiniClub. 

De asemenea, se pot realiza si diferite excursii de la resort, de la cele de tip adventure: rafting, diving si snorkeling, pana la croaziere pe Marea Mediterana, vizitarea cascadelor Pamukale, city-tour Alanya. Noi am ales o excursie in Alanya, unde am vizitat o parte a orasului, am facut cumparaturi si am admirat peisajul cu livezi de smochini, iasomie si panorama asupra portului. A merge la cumparaturi in Alanya este o incantare, fascinant si chiar educativ. 

Toate acestea ne-au tinut in priza pe tot timpul sejurului, iar vremea extraordinara ne-a facut sa ne relaxam si sa avem una dintre cele mai frumoase vacante de pana acum.

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!