Australia & Insulele Pacificului

Fiji Sfaturi de calatorie

Escapada in Paradis
Sfaturi de calatorie

Fiji Time pe intelesul tuturor, ar fi viteza sau ritmul cu care se intampla ceva (orice) in arhipelag. Fiji are propriul sau ritm. Veti auzi frecvent expresia „Fiji Time” rostita cu deosebita afectiune si in orice imprejurare. In Fiji lucrurile se intampla intr-un ritm mai lent decat in modul in care te astepti: tururi care dureaza mai mult decat era planificat, ore de intalnire nerespectate si chiar felul de a merge pe strada al localnicilor. Totul in Fiji se desfasoara intr-o atmosfera de relaxare creand senzatia de atemporalitate.
Singurul lucru care este respectat in Fiji este ora de plecare a curselor aeriene.
Pentru a fi la aeroport la ora indicata se recomanda sa plecati mai devreme de la hotel si sa indicati soferului ca aveti de respectat ora de plecare a cursei aeriene.
Fiji Time genereaza doua stari contradictorii: enervare (datorita faptului ca lucrurile nu se misca suficient de repede si la timp) si relaxare (oricum sunteti in vacanta si totul se va intampla cand se va intampla). Singurul remediu ramane consolarea ca totul functioneaza oarecum diferit in Fiji si ca nu veti ramane aici pe viata.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

 • Nu este necesara

Limba oficiala

 • Limba oficiala a tarii este: fijiana

Limbi utilizate: engleza, fijiana, hindustani, rotuman.

Bula - Salut (in traducere Viata)
Ni sa bula/Ni sa bula vinaka - Bine ai venit
Vinaka sau naka - Multumesc
Vinaka vaka levu - Multumesc foarte mult
Moce [mothe] - La revedere
Yadra - Buna dimineata
Kerekere - Va rog
Vacava tiko? - Ce faci?
Tiko - Bine, multumesc
Io [ee-oh] - Da
Sega - Nu
Sega na leqa [lenga] - Nici o grija!
Sota tale - Ne vedem mai tarziu
Dabe ira - Aseaza-te
Tucake - Ridica-te
Lako mai ke - Poti sa vii, te rog?
Mai kana - Poftim la masa!
Baleta? - De ce?
Vainui vinaka e nomu volau - Calatorie placuta
Au domoni iko - Te iubesc

Vestimentatie

Codul de imbracaminte in Fiji este destul de strict si conservator. Afisarea in costume de baie, pantaloni scurti, maieu sau decolteu la femei este vazuta ca o lipsa de respect. In oras se recomanda ca barbatii sa poarte intotdeauna camasi si pantaloni lungi, iar femeile trebuie sa poarte bluze si fuste sau rochii care sa acopere picioarele pana la genunchi in timp ce stau pe scaun. In locasurile de cult se adopta o tinuta sobra.
Se recomanda haine usoare din fibra textila care fac clima mai suportabila.

Reguli de conduita

Desi exista deosebiri radicale intre cele doua culturi din Fiji (nativi si migranti de origine indiana), in general populatia este ospitaliera, amabila si concilianta. Toti locuitorii insulelor indiferent de provenienta si apartenenta religioasa sunt profund religiosi fiecare dintre ei frecventand biserica, templul sau moscheea de care apartin.
Se recomanda evitarea discutiilor pe teme religioase sau politice, dar si cele legate de apartenenta etnica (fijieni si indieni aclimatizati); in general cele doua categorii au tendinta de a nu se amesteca din punct de vedere social.

Sfaturi financiare

Moneda aflata in circulatie in Fiji incepand cu anul 1969 este dolarul fijian, abreviat FJD avand ca submultiplu centul. Abrevierea mai des utilizata este FJ$ pentru a se face diferentierea cu alte unitati monetare de tip dolar. Bancnotele se gasesc la valorile de 100, 50, 20, 10, 5 si 2 FJD iar monedele la valorile de 2, 1, 5, 10, 20, 50 centi si 1 FJD. In Fiji opereaza 5 banci autohtone: Banca Rezervelor, Banca Nationala, Banca de Finantare, Banca de Dezvoltare si Banca Comerciala, deasemeni opereaza si 4 banci externe: ANZ (Australia & New Zealand Banking), Colonial Mutual, Bank of Baroda & the Australian-owned Westpac.

Majoritatea cardurilor de credit, inclusiv Visa, MasterCard, Diners Club, American Express, sunt de regula acceptate la hoteluri, statiuni, restaurante, magazine, companii de turism. Principalele carduri internationale pot fi utilizate la ATM-uri, care se gasesc in Nadi, Suva, Savusavu cat si in alte zone din Fiji, fara a avea garantia ca pot fi operate cu adevarat. Cecurile de calatorie pot fi schimbate cu usurinta in cash la banci contra unei taxe. Pot fi convertite deasemeni si la case de schimb private. Facilitatile de schimb sunt disponibile si in aeroporturi si la marile hoteluri.

Eturia De ce

 • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
 • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
 • Recomandat Up Up Your Service
  Recomandat Up Your Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
 • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
 • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
 • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
 • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
 • Vacantele noastre includ un pachet de asigurare complexa de calatorie Colonnade.
 • Asigurarea medicala este inclusa implicit in toate pachetele si acopera si imbolnavirea de COVID-19 inainte sau in timpul calatoriei.
 • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Fii la curent cu ofertele noastre si lasa-te inspirat de experientele Eturia!