Despre Egipt

Eturia - Agentie de turism

Despre Egipt

Vizitatorii Egiptului sunt surprinsi sa descopere ca legendarele piramide sunt doar varful icebergului arheologic. Natiunile faraonice, grecii antici, romanii, crestinii si dinastiile arabe au jucat toate un rol important in Egiptul de astazi.


Legendar prin monumentele sale precum Sfinxul sau piramida lui Keops de la Giza, dar si prin misterele uneia din cele mai vechi civilizatii ale lumii, Egiptul fascineaza prin arta egipteana veche de peste trei zeci si trei de secole (dupa cum afirma Drioton si Bourguet in studiul lor Arta faraonilor), mai mult decat oricare alta tara din lume. De la arta egipteana au fost mostenite cel mai mare numar de marturii ale apogeului ei (chiar mai mult decat de la arta greceasca, romana sau asiro-babiloniana).
Descopera impreuna cu Eturia Lumea Egiptului antic care a zamislit o cultura spirituala scanteietoare, admirata atat de vechii greci cat si de romani cu aceeasi uimire si emotie pe care o incearca azi milioanele de turisti, in fata templelor, piramidelor sau a obeliscurilor inaltate de faraoni. Paseste alaturi de noi prin Valea Regilor pentru a admira grandioasele si misterioasele morminte ale faraonilor, admira maiestuoasele piramide, alatura-te tacerii de veacuri a Sfinxului, aventureaza-te intr-o croaziera pe Nil sau admira cel mai frumos rasarit de soare pe muntele Sinai.
Trimite-ne o cerere online:
Discuta cu un specialist:

Cristina

031.9998

office@eturia.ro

Oferte de vacanta Egipt Giza
 
Oferte de vacanta Egipt Giza
 
Viza

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani care calatoresc in Republica Araba Egipt in scop turistic au nevoie de viza. Viza turistica se poate obtine la aeroport, pretul colantului de viza aplicat pe pasaport fiind de 20 USD.

Posesorii de pasapoarte de serviciu si diplomatice nu pot obtine viza la aeroport, ci numai de la misiunile diplomatice egiptene in strainatate. In caz contrar, acestora nu li se permite intrarea pe teritoriul egiptean, ci sunt returnati.

Vizele simple de intrare se pot prelungi pana la maximum un an, daca exista un temei care sa justifice extinderea. Vizele pentru sedere de lunga durata in scop de munca sau de studii se elibereaza de Ministerul de Interne egiptean, numai dupa intrarea in aceasta tara.

La intrarea si la iesirea in/din Egipt, fiecare cetatean strain completeaza o fisa cu principalele date de identificare, scopul si durata vizitei. Este foarte important ca datele inscrise in aceste fise sa fie trecute complet si corect, ele fiind supuse procesarii pe calculator, in cazul unor neconcordante existand posibilitatea refuzului intrarii/iesirii din tara pana la clarificarea situatiei.

Avand in vedere ca in Egipt este in vigoare starea de urgenta inca din 1981, exista posibilitatea refuzului intrarii in tara a strainilor ca urmare a unor decizii ale politistilor de frontiera, cu justificarea pericolului adus sigurantei nationale, indeosebi in perioadele critice pe plan intern. Aceste decizii nu pot fi apelate pe loc.

Inregistrarea sederii: pentru o sedere de pana la 30 de zile nu este necesara inregistrarea sederii. Depasirea acestei perioade impune insa inregistrarea sederii la Ministerul de Interne. Cererea de inregistrare trebuie depusa inainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de solutionare a cererii este cuprinsa intre 30 si 60 de zile.

Conditii de obtinere a dreptului de sedere pentru angajare in munca: angajarea in Egipt este reglementata de Legea Muncii, intrata in vigoare in iunie 2003. Dreptul de sedere pentru angajare in munca se acorda de Ministerul de Interne. Documentele necesar a fi prezentate pentru obtinerea dreptului de sedere sunt urmatoarele: pasaport valabil cel putin 6 luni peste durata vizei solicitate, sapte fotografii tip pasaport, contract de munca incheiat cu o persoana juridica, copia legalizata la ambasada a documentelor de studii care sa ateste pregatirea profesionala si experienta ceruta de pozitia ocupata, testul SIDA (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare in munca se obtine de angajator si se reinnoieste anual. In cazul reinnoirii, cererea se face cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea vizei precedente. Obtinerea permisului de munca atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilitatii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de sedere pentru studii: inscrierea la studii in Egipt se face in baza unui contract convenit cu o institutie de invatamant care prevede atat costurile instruirii cat si modalitatile de plata. Dreptul de sedere pentru studii se acorda dupa o perioada cuprinsa intre una si sase luni.

Pentru informatii suplimentare despre conditiile de intrare si regimul de sedere in Egipt, va recomandam sa consultati informatiile oficiale furnizate de autoritatile egiptene:

Ambasadei Republicii Arabe Egipt din Bucuresti
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt (www.mfa.gov.eg)


Sistemul medical

Pentru cetatenii romani care se afla temporar in Egipt, in scop turistic, se recomanda cu insistenta procurarea unei asigurari medicale de calatorie valabila pe intreaga durata a sederii. Persoanele angajate pe baza de contracte de munca in Egipt pot incheia asigurari medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre conditiile de angajare in munca.

Spitalizarea de urgenta se face la cererea politiei turistice, a politiei rutiere (in caz de accidente), a agentiei turistice (in cazul grupurilor organizate de turisti), sau a firmei angajatoare (in cazul persoanelor angajate pe baza de contractelor de munca). Dat fiind traficul extrem de dens, interventia ambulantelor se face cu oarecare dificultate. In aceste conditii, cel mai bun spital este cel mai apropiat.

Spitalizarea de urgenta se plateste in cazul in care nu exista asigurare medicala, majoritatea clinicilor solicitand plata in avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare. Nu exista unitati medicale cu tratament gratuit. Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare in spital la standarde internationale costa intre 100 si 300 USD.

Nu exista obligativitatea efectuarii unor vaccinuri speciale inainte de intrarea in tara.


Conditii privind traficul auto

Circulatia in Egipt se desfasoara pe partea dreapta. Viteza de circulatie permisa este, de regula, inscrisa pe indicatoare. Limita maxima de viteza este de 90 sau 100 km/h, in functie de calitatea caii de rulare. Portul centurii de siguranta este obligatoriu. Principala regula de circulatie o constituie protejarea partii din fata a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate. Parcarea se poate face acolo unde nu este interzis. In general, parcarea constituie o problema din cauza numarului mare de autoturisme angajate in trafic. Se recomanda lasarea masinii in parcare fara frana de mana trasa si necuplata in viteza, pentru ca masina sa poata fi mutata cu usurinta in fata sau in spate pentru a permite intrarea sau iesirea din parcare a altor masini. Deoarece Egiptul este o tara musulmana in care, prin traditie, nu se consuma alcool, legislatia nu face referiri la alcoolemie.


Permisul de conducere

Autoritatile egiptene accepta conducerea unui autoturism in baza permisului de conducere romanesc, in primele trei luni de la data intrarii in Egipt. Dupa aceasta perioada este necesara obtinerea unui permis egiptean, care se elibereaza in baza permisului romanesc, a certificatului medical, a testului ORL, a doua fotografii si a pasaportului cu viza de rezident. Pentru obtinerea unui permis de conducere egiptean, in absenta unuia romanesc valabil este necesara trecerea examenului auto, care consta in identificarea semnelor de circulatie internationale, conducerea masinii pe o distanta scurta si parcarea acesteia.


Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In cazul accidentelor soldate cu ranirea unor persoane, se recomanda contactarea imediata a Ambasadei Romaniei, dupa ce s-a retinut numarul de inmatriculare al autoturismului cu care s-a intrat in coliziune. Se recomanda cetatenilor romani care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului sa incheie politie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt. Asigurarea este obligatorie in caz de furt deoarece, pe langa pierderea autoturismului, la iesirea din Egipt autoritatile solicita achitarea valorii taxelor vamale pentru autoturismul furat.

In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, repatrierea corpului neinsufletit se face cu respectarea Conventiei de la Berlin, prin intermediul unei firme specializata din Egipt. Costul repatrierii se ridica la aproximativ 4000 USD.
Repatrierea se face in baza aprobarii organelor sanitare si vamale si, dupa caz, a Parchetului (in cazul deceselor care au necesitat anchete judiciare). Firma specializata se ocupa de obtinerea tuturor aprobarilor si intocmirea formalitatilor. In cazul inhumarii unui cetatean roman pe teritoriul egiptean, autoritatile locale solicita aprobarea Ambasadei Romaniei.

Ambasada Romaniei din Cairo dispune de evidente si coordonatele de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.


Reglementari vamale

Aparatura electronica, cu exceptia ordinatoarelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, in general, supusa taxelor vamale. Este recomandabila declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regula, inscrisa pe viza de intrare. Scutiri de taxe se aplica bunurilor personale atat la intrare, cat si la iesirea din Egipt. Este permisa introducerea a 200 de tigarete, 25 tigari de foi sau 200g tutun, un litru de bauturi alcoolice si un litru de colonie. Medicamentele necesare uzului personal si articolele noi cu valoare de pana la 100 lire egiptene sunt de asemenea scutite de taxele vamale, cu conditia sa nu faca obiectul comercializarii.

Este interzisa introducerea in Egipt a urmatoarelor articole: substante anabolizante, substante explozive, munitii, armament, casete video care contravin uzantelor islamice. Producerea si traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putandu-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Intre substantele halucinogene este considerat si macul.

Suma maxima de bani permisa la intrarea si/sau iesirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depaseste aceasta suma trebuie inscris in declaratia vamala la intrarea in tara. La iesire, controlul sumelor detinute este sever. Se interzice intrarea sau iesirea strainilor in/din Egipt cu sume mai mari de 1000 lire egiptene.

Declararea bunurilor si a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean in punctele de trecere a frontierei, in fata autoritatilor vamale. Pe declaratia vamala, intocmita in dublu exemplar, se aplica sigiliul autoritatilor, originalul fiind inmanat cetateanului strain. La iesire, declaratia vamala se prezinta autoritatilor.

Este interzisa cu desavarsire scoaterea din tara a fragmentelor de corali si a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autoritatile egiptene obiecte de contrabanda.


Utilizarea cartilor de credit

In Egipt sunt acceptate cartile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card). Schimbul valutar se face numai la banci sau la casele de schimb (cursul mediu de schimb pe primele 4 luni ale anului 2006 a fost de 1 USD pentru 5,74 Lire Egiptene).


Zile nelucratoare si sarbatori legale

In Egipt, zilele de vineri si sambata sunt zile nelucratoare. Sarbatorile legale sunt urmatoarele:

7 ianuarie (Craciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberarii Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internationala a Muncii); in aprilie - mai Pastele Coptic concomitant cu Pastele ortodox; aprilie sau mai - Nasterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Nationala a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberarii Suezului); luna octombrie 4 zile (Ramadan); 23 decembrie (Ziua Victoriei)

Fast Facts

Nume: Republica Araba Egipt
Capitala: Cairo
Asezare: situata in Africa de Nord
Moneda: lira egipteana
Fus orar: UTC+2 / UTC+3

When to go Egipt

Temperatura medie

Vacante in Egipt

Descopera recomandarile Eturia pentru vacanta ta in Egipt . Ofertele noastre includ toate costurile si comisioanele asociate pachetelor turistice - cazari, bilete de avion, mese specificate in program, transferuri si tururi stabilite in itinerar, taxe de intrare la obiectivele turistice, taxe de aeroport si serviciu, TVA.

Impresii de calatorie Egipt

Experienta

 • 10 ani de turism
 • 1.742.139 zile de vacanta vandute
 • 262.491.220 km parcursi de clientii Eturia
 • 106 de destinatii inspectate

Vacante linistite

 • Fara costuri ascunse!
 • Telefon de urgenta 24/7
 • Ghiduri si sfaturi de calatorie
 • 85% dintre clientii nostri ne-au acordat calificativul: excelent.

Tarife competitive

 • Parteneriatele semnate cu 160 tour operatori locali si cu 322 de hoteluri de renume din intreaga lume garanteaza un bun raport calitate/pret pentru toate vacantele oferite.
 • Parteneriate avute cu cele mai bune companii aeriene din lume ne-au permis sa contractam zboruri de linie la tarife extrem de competitive.

Traveller Club

 • Acumulezi automat sume de bani la fiecare calatorie
 • Discounturi si beneficii dedicate membrilor
 • 100% tailor made pentru membrii clubului

Statistici Eturia