Asia

Laos Sfaturi de calatorie

Esenta spiritualitatii budiste
Sfaturi de calatorie

Nu trebuie sa te surprinda calmul si ritmul lent pe care si le-au insusit laotienii, pentru ca ei chiar nu gasesc nici un motiv pentru care ar trebui sa fie agitati sau grabiti. Desi tara lor este una saraca, sunt foarte optimisti si increzatori in viitorul care se deschide in fata generatiilor tinere si par a fi chiar fericiti cu ceea ce au.
Cu toate acestea turismul a luat un avant considerabil in ultimul timp, fiind oferite turistilor conditii uimitoare de cazare si de petrecere a timpului liber. Design-ul si facilitatile resorturilor de aici sunt la cele mai ridicate standarde si ofera tot ceea ce ai putea gasi si intr-o tara dezvoltata.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Se obtine la sosirea pe aeroport

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Laos in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Lao, Franceza

Limba oficiala este limba lao, dar utilizarea ei difera de la o regiune la arta. Franceza, engleza si rusa se utilizeaza in afaceri sau de catre oficialii guvernamentali. Comerciantii inteleg de obicei atat engleza cat si franceza.

Vestimentatie

Regulile de conduita privind vestimentatia, atat in oras cat si in zonele rurale, sunt destul de conservatoare. Ca sa nu ofensezi pe nimeni, trebuie sa porti haine decente in locurile publice (recomandat atat pentru femei cat si pentru barbati), care sa iti acopere picioarele si mainile, fiind acceptate doar manecile scurte si pantalonii trei
sferturi. Pentru tot timpul anului se recomanda sa porti haine subtiri, usoare, de bumbac, pantaloni si camasi cu maneci lungi, mai ales la apus, pentru a evita intepaturile tantarilor. Este recomandat sa porti incaltaminte lejera, fara tocuri, pe care sa o poti scoate repede din picioare cand vizitezi lacasuri religioase si de cult. Poti purta sandale in orase, dar in zonele rurale, este bine sa ai incaltaminte usoara de tip pantof sport, care sa-ti protejeze picioarele de intepaturile tantarilor. Este bine sa ai o pelerina impermeabila in cazul ploilor usoare si scurte.

Reguli de conduita

Comportamentul intr-un templu trebuie sa fie decent si plin de respect. Este recomandat sa porti haine decente; atat femeile, cat si barbatii trebuie sa-si acopere picioarele si
umerii la intrarea in temple. Se considera lipsa de politete sa intri in aceste locuri in pantaloni scurti sau stramti, cu fuste mini, sau cu tricouri cu bretele.
Este acceptat sa ramai incaltat atunci cand vizitezi exteriorul unui templu, dar daca doresti sa intri in interior, unde este prezenta imaginea sacra a lui Buddha, va trebui sa lasi incaltamintea la intrare.
In temple nu este permis sa ai capul la o inaltime mai mare decat cea a lui Buddha, de aceea in unele locatii vei fi invitat sa stai pe jos.
Calugarilor budisti le este interzis sa atinga sau sa fie atinsi de o femeie si chiar sa accepte ceva din mana unei femei.
Imbratisarile sau sarutul in public sau alte dovezi de afectiune sunt considerate a fi un comportament neadecvat.
In traditia buddhista capul este considerat cea mai importanta parte a corpului. Un localnic se va simti ofensat daca il atingi pe cap, chiar si in gluma.
Picioarele sunt considerate partea cea mai putin importanta a corpului, de aceea nu tine picioarele pe masa si nu le intinde in directia altei persoane, mai ales daca te afli intr-un lacas religios si de cult.
Pe cat posibil se evita purtarea pantalonilor scurti in afara plajei.
Trebuie sa ceri intotdeauna permisiunea pentru a fotografia persoane.
La masa, nu este bine sa lasi betisoarele in bolul cu orez, pentru ca este semn rau cu conotatii despre moarte.
Strangerea de mana cu ambele maini este un semn de mare respect, dar si strangerea de mana normala este destul de populara intre localnicii mai varstnici.

Sfaturi financiare

MONEDA
Dupa 1952 moneda nationala este kip-ul avand codificarea LAK si submultiplul att. Bacnotele se gasesc la valorile de 500, 1000, 2000, 5000, 10,000, 20,000, 50,000, 100,000 kip, mai rar la valorile de 1, 5, 10, 20, 50, 100 kip. Monedele se gasesc la valorile de 10, 20 si 50 att. In practica comerciala platile se fac frecvent in USD si/sau in moneda thailandeza - baht.
Curs orientativ: 1 USD=8804 LAK.
Cele mai multe tranzactii se fac cu USD, THB (Thai Baht) sau LAK (Lao Kip). Recomandam schimbarea in KIP, este mai avantajos.
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Dolarii americani sunt cel mai usor de schimbat in Laos, dar si Euro pot fi schimbati la paritate foarte buna.
In Luang Prabang si Ventiane exista numeroase birouri de schimb valutar.
CARTI DE CREDIT & ATM
Majoritatea cardurilor de credit sunt in general acceptate la hotelurile internationale si in locatiile turistice principale, iar cecurile de calatorie pot fi transformate in bani cash la cele mai multe banci din Vientiane si in
celelalte orase principale.
Se accepta majoritatea cartilor de credit, cu precadere VISA si MASTER, comisionul fiind intre 3% si 5% in functie de magazin, iar la cecurile de calatorie se percep 1- 3 USD/cec.
Majoritatea ATM-urilor internationale sunt in general de incredere. Exista o limita a sumei care poate fi retrasa pe zi (2.000.000 LAK = aproximativ 250 USD).
Cele mai multe ATM-uri le veti gasi in Vientiane, dar si in Luang Prabang sunt larg raspandite. In rest, cu exceptia capitalelor de provincii, ATM-urile sunt foarte greu de gasit.
BACSISUL
Spre deosebire de Europa, aici nu te vei simti agasat in a oferi bacsisuri. Insa, ca peste tot in lume, nimeni nu se va supara la primirea unei recompense pentru un serviciu bine prestat.
Bacsisul practicat in restaurantele care nu il includ este intre 5% - 10% din nota de plata. 10% este considerat un bacsis foarte generos.
La hoteluri pentru personal: 1-2 USD/ bagaj sau serviciu
In tururi la ghizi, in functie de durata turului si de calitatea serviciului, poti oferi intre 3-5 USD/ zi
Bacsis recomandat pentru cameriste: 0.5 USD/ zi
PRETURI
1 cina: 20-30 USD
1 bere, 1 suc natural: cca 2 USD
O calatorie cu tuk-tuk-ul: 4-5 USD

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!