Australia & Insulele Pacificului

Australia Sfaturi de calatorie

Minunea de la capatul lumii
Sfaturi de calatorie

Australia este un stat stabil din punct de vedere politic, cu o infrastructura foarte bine pusa la punct, cu o rata a criminalitatii scazuta si cu un nivel al sanatatii populatiei ridicat. Cu toate acestea trebuie sa aveti in vedere ca in Australia sunt destul de frecvente hazardele naturale, ca: incendiile din preerie sau caldura excesiva din desert. In cazul in care ai planuit o deplasare in desert sau prin padurea tropicala trebuie sa iti iei masurile de precautie impotriva serpilor, crocodililor sau animalelor otravitoare.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Se obtine online
  • Valoarea taxei de viza: 50 EUR

Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Australia in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Documente necesare pentru obtinerea vizei de intrare:
  • Scan pasaport
  • Opis completat

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Engleza

Limba oficiala a Australiei este limba engleza, de fapt un dialect al acesteia numit engleza australiana (sau strine).

Reguli de conduita

De evitat in societate
Subiectele controversate. Aceste pot include politica, religie, homosexualitatea, rasismul, avortul, patriotismul si criticile aduse guvernului. Ca oriunde in lume localnicii nu apreciaza criticile aduse guvernului lor de catre straini. Asigurati-va ca stiti inclinatiile politice ale celor din jurul dumneavoastra inainte de a va angaja in astfel de subiecte.
Discutiile despre avere sau bani. In general, localnicii nu discuta despre cati bani castiga sau cat au de platit pentru casa ori masina. Este considerat nepoliticos sa deschizi un astfel de subiect.
Utilizarea telefonului mobil. Este considerat nepoliticos sa se vorbeasca tare la telefonul mobil in spatii publice inchise precum trenuri, restaurante, muzee, lifturi, sau oriunde unde cei din jur va pot auzi. In ceea ce priveste vizitele la opera, teatru, cinema, lacasurilor de cult, prelegeri/ cursuri, aici telefonul mobil trebuie tinut inchis.
Imbratisari, saruturi in public. Majoritatea localnicilor prefera o strangere de mana ferma ca un prim salut. Imbratisarile sunt rezervate membrilor de familie si prietenilor. Saruturile de bun venit sunt acceptate numai pentru iubiti si prieteni, chiar si asa sarutul fiind controversat intre membrii aceluiasi sex. De asemenea, atingerile in timpul unei conversatii le creeaza americanilor o stare de disconfort. Cand sarutul este permis se saruta un singur obraz. Daca te imbratiseaza ori te saruta un localnic, acesta este un semn clar ca v-ati facut un prieten pe viata ori ca ati facut o cucerire. Strangerile spontane in brate, acele „bear hugs”, sunt frecvente in cazul in care un localnic s-a atasat de tine.
Spatiul personal. Localnicii comunica, de obicei, de la o distanta de aproximativ doua picioare (0.6 metri) si orice apropiere mai mare este considerata inconfortabila.
Gesturi considerare prietenoase
Miscarea mainii de la stanga la dreapta, cu palma spre exterior inseamna atat „La Revedere” cat si „Bun Venit”.
Spre deosebire de unele civilizatii ale Orientului Mijlociu, semnul „OK” sau „Thumbs up”, ridicarea degetului mare indica aprobarea. (Folosirea ambelor degete mari dubleaza semnul de aprobare).
Gesturi considerate obscene
Ridicarea degetului mijlociu este vazuta ca o ofensa grava.
Miscarea tuturor degetelor mainii sub barbie are inteles similar cu ridicarea degetului mijlociu. Cand doresti sa scarpini barbia ori gatul, separa degetele pentru a nu fi confundat gestul.
Modul de adresare
In general, majoritatea localnicilor, chiar si intr-un mediu de afaceri, prefera folosirea numelui de botez. Desi, pentru siguranta, este mai bine sa va adresati cu dl, d-na., dr., profesor, etc. apoi numele de familie (de exemplu, dl Anderson) pana cand nu vi se cere contrariul. Unii localnici ti se pot adresa pe numele de botez imediat dupa ce ati facut cunostinta. Acest lucru nu trebuie considerat ca fiind o nepolitete ci reflecta stilul lejer al americanilor de astazi.
Fumatul
Restrictii pentru fumatori variaza de la un loc la altul foarte mult, astfel ca exista localitati fara nici o restrictie iar altele interzic complet fumatul. Pentru a respecta regulile orasului in care va aflati observatii pe altii daca fumeaza sau intrebati inainte daca deranjati pe cineva. Multe hoteluri si restaurante au locuri speciale de fumat. Amenzi pentru fumat variaza de la 50 dolari pana la 1.000 de dolari, plus „infractorii” pot fi dati afara din oras.
Pentru fumatori este ceva mai dificil dar iarasi contrar legendelor exista foarte multe locuri in care se fumeaza. Hotelurile au in cea mai mare parte camere de fumatori, exista baruri in care se fumeaza, in cazinouri deasemeni exista zone de fumatori.In restaurante e drept nu se fumeaza in cea mai mare parte din ele, oricum insa per global nu este chiar atit de tragic cum pare din ghidurile turistice

Sfaturi financiare

MONEDA
• Moneda oficiala este dolarul australian (AUD), divizat in 100 centi. Bancnotele sunt de 100, 50, 20, 10 si 5 AUD iar monedele de 2 si 1 AUD, respectiv 50, 20, 10 si 5 centi.
• Conversie: 1 USD = 1.33 AUD; 1 EUR = 1.56 AUD
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
• Casele de schimb valutar si birourile bancare sunt raspandite in toate zonele urbane (mall-uri, hoteluri, aeroporturi) si mai putin in cele rurale.
CARTI DE CREDIT & ATM
• Cardurile acceptate in mod uzual sunt: Visa, Mastercard, American Expres, Cirrus, Maestro, Diners Club.
• Reteaua de ATM-uri are o raspandire larga in zonele urbane, cele mai mari banci ale tarii fiind Westpac, ANZ, Commonwealth Bank si Banca Nationala a Australiei.
BACSISUL
In Australia nu exista traditia bacsisului, insa, in restaurantele de calitate puteti sa lasati 10% din nota de plata.
PRETURI
• Intr-un restaurant obisnuit o masa de pranz costa in jur de 50 Euro.
• O bere locala costa in jur de 6 Euro.
• In cazul taxiurilor tariful este de 2 Euro/km.

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • Asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno) este inclusa implicit in toate pachetele de tip circuit si disponibila, optional, la pachetele de tip sejur.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia