Despre New York

Eturia - Agentie de turism

Despre New York

New Yorkul este asa cum vrei tu: cochet si stilat sau foarte modern; un templu al culturii sau un mare centru comercial. Explorarea este o placere continua, caci fiecare zona ofera o senzatie si o arhitectura diferita de la vilele in stil Beaux Arts pana la zgarie norii impozanti.


Frank Sinatra - New York, New York Statele Unite ale Americii este recunoscut drept cel mai puternic stat al lumii atat din punct de vedere economic, cat si militar. Si totusi este unul dintre cele mai tinere state, actul sau de nastere fiind semnat in 1744, sub numele de Declaratia de independenta. Notorietatea recunoscuta a SUA, mai ales in ultimul secol, poate duce insa la impresia ca anterior acestei date nu a existat nimic. Si totusi a existat. Se pare ca primii oameni au pus piciorul pe acest continent in urma cu aproximativ 20.000 de ani si au ajuns aici din Asia, traversand stramtoarea Bering. Acestea sunt originile acelora care se numesc native americans.
Odata cu aventura lui Columb spre noile Indii si mai ales datorita lui Amerigo Vespucci, primul explorator constient de descoperirea unui nou continent, pe care l-a cartografiat si care ii poarta si numele, a inceput marea invazie europeana. Efectele acesteia au fost, ca peste tot in lume, distrugatoare pentru popoarele bastinase, dar au imbogatit si mai mult marile imperii ale vremii.
Statele Unite au fost fondate plecand de le 13 colonii ale Marii Britanii, localizate de-a lungul tarmului Atlanticului, care s-au autoproclamat state si au semnat Declaratia de Independenta, formand astfel prima uniune si s-au eliberat prin lupta de sub dominatia britanica, in urma Razboiului de Independenta. In 1787 au adoptat Constitutia, iar in secolul urmator au alipit teritorii aflate sub dominatie franceza, spaniola, ruseasca, marind teritoriul statului nou format.
Declaratia de Independenta garanteaza faptul ca “toti oamenii sunt egali” si au anumite „drepuri inalienabile”, acestia fiind termeni care se oglindesc in multe documente ulterioare, unul dintre cele mai cunoscute fiind Declaratia Internationala a Drepturilor Omului.
Credinta nestramutata in propriile forte, promisiunea de libertate si promovarea reusitei prin propriile forte fac din SUA, chiar si astazi, pamantul tuturor posibilitatilor, promovat ca atare, pentru ca de fapt acolo isi au originea si parintii marketingului modern.
Fie si numai din dorinta de a descoperi toata aceasta istorie zbuciumata, merita sa vizitezi SUA.New York-ul este un oras foarte modern, un templu al culturii dar si un mare centru comercial. La inceput ritmul orasului este ametitor, insa nu ai cum sa-l eviti. Explorarea orasului este o placere continua, caci fiecare zona ofera o senzatie si o arhitectura diferita, de la neoanele stralucitoare de pe Brodway si marcajele de fonta din SoHo, pana la zgarie norii impozanti din cartierul financiar. Te plimbi prin Upper East Side si admiri vilele in stil Beaux Arts si zecile de muzee, cum ar fi Muzeul de Arta American Whitney. Te indrepti spre Upper West Side si vezi apartamentele clasice, in stil art deco.
Orasul a aparut de atatea ori in filme, incat, chiar daca este prima ta vizita aici, simti ca il cunosti deja. Cea mai buna modalitate de a explora orasul este pe jos, ceea ce iti permite sa apreciazi arhitectura minunata.
Ca sa simti savoarea orasului, urmareste activitatiie localnicilor. Priveste artistii de pe strada si parada care porneste de pe scarile Muzeului Metropolitan de Arta in dupa-amiezele de weekend. Mergi pe la standurile fermierilor de la Greenmarket in Union Square; plimba-te pe East River Promenade pana la Statuia Libertatii. Mergi la un spectacol sau doua, ori la piata de maruntisuri de pe 77th Street. Alatura-te localnicilor in exercitiile zilnice si alearga prin Central Park sau mergi cu bicicleta. Vei intelege de ce multi simt ca aici sunt acasa.
Trimite-ne o cerere online:
Discuta cu un specialist:

Ilinca

031.9998

office@eturia.ro

Oferte de vacanta New York
 
Viza

Conditii de intrare si regim de sedere

Intrarea pe teritoriul SUA se poate face, de regula, numai pe baza unui pasaport valabil in care a fost aplicata o viza de intrare valabila, eliberata de o misiune diplomatica sau consulara americana din strainatate. Intrarea in SUA se poate face, de asemenea, pe baza documentului de resedinta permanenta (green card) insotit de pasaportul national valabil. Alte documente acceptate la intrarea in SUA sunt permisul de reintrare (re-entry permit) sau documentul de calatorie pentru refugiati (refugee travel document), ambele eliberate de Departamentul de Afaceri Interne al Statelor Unite.

Controlul de trecere a frontierei se realizeaza la toate punctele de trecere a frontierei (aeroporturi, porturi, puncte rutiere) si consta in examinarea documentelor de calatorie (pasaport si viza) si intr-un scurt interviu pentru verificarea scopului si duratei vizei in SUA. Incepand cu data de 5 ianuarie 2004, a fost introdus programul US-Visit, in baza caruia toti pasagerii cu varste cuprinse intre 14 si 79 de ani sunt supusi amprentarii si fotografierii digitale cu ocazia efectuarii controlului de trecere a frontierei SUA.

Functionarii care realizeaza controlul de trecere a frontierei au autoritate deplina, in temeiul legislatiei americane, pentru a refuza intrarea persoanelor in SUA, chiar daca acestea prezinta documente de calatorie valabile, in cazul in care, in urma controlului efectuat rezulta neconcordante intre motivul declarat de calator la momentul obtinerii vizei si motivul declarat la intrarea in SUA.

Toate persoanele care calatoresc in SUA au obligatia sa prezinte, la momentul controlului de trecere a frontierei, declaratia de intrare (formularul I-94). Aceasta declaratie este pusa la dispozitia calatorilor de toate companiile aeriene si maritime, in timpul deplasarii catre Statele Unite. Declaratia contine informatii referitoare la eventualele alimente aflate in posesia calatorului la intrarea in SUA, precum si la alte bunuri cu caracter interzis sau restrictionat (produse contrafacute, narcotice etc.). Atragem atentia asupra faptului ca autoritatile americane interzic introducerea pe teritoriul SUA a produselor alimentare de orice fel (vegetale sau animale), iar daca acestea exista, ele trebuie declarate si predate functionarilor vamali. Nedeclararea si depistarea unor astfel de produse in bagaje atrage confiscarea lor si obligatia platii unei amenzi.

Urmare recentelor modificari ale legislatiei americane de imigrare, persoanele cu dubla cetatenie (romana si americana) care calatoresc in Statele Unite, au obligatia de a avea in posesie pasaportul american.

Exista posibilitatea refuzului de imbarcare a cetatenilor americani care incearca sa calatoreasca din Romania in SUA in baza pasaportului romanesc, pana la obtinerea unui pasaport american valabil.

Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare prevazute de legislatia americana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile americane:

Departamentul de Stat al Statelor Unite (http://www.travel.state.gov/)
Ambasada Statelor Unite la Bucuresti (http://www.bucharest.usembassy.gov/)
Viza de intrare in SUA se obtine de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Statelor Unite ale Americii din strainatate. In Romania, vizele se pot obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti (Str. N. Filipescu nr. 26; Tel: 316-4052; Fax: 316-3360; Email: visasbucharest@state.gov). Viza SUA nu se elibereaza de catre autoritatile de frontiera.

Legea americana privind imigrarea si naturalizarea prevede existenta mai multor categorii de viza: viza de vizitator/turistica (B2), viza in interes de serviciu (B1), viza de tranzit (C), viza de studii (F) si (M), viza pentru schimburi de experienta (J si Q), vizele de munca (C, D, H1-B, H2-B, I, L, P3, R).


Recomandari privind comportamentul pe durata calatoriilor in Statele Unite

Comportamentul fata de reprezentantii autoritatilor americane (autoritati de frontiera, vama, politie etc.) trebuie sa fie caracterizat de politete, bunavointa si respect. Trebuie furnizate raspunsuri la toate intrebarile adresate de acestia si trebuie respectate cu exactitate indrumarile pe care ei le formuleaza. Recomandam sa se evite angajarea in discutii contradictorii cu reprezentantii acestor autoritati. In cazul in care, prin comportamentul lor, acestia cauzeaza incalcarea unui drept sau aduc atingere integritatii fizice sau demnitatii unei persoane, acea persoana are posibilitatea de a depune o plangere la autoritatea al carui reprezentant s-a comportat in mod necorespunzator.

Recomandam insistent evitarea comentariilor adresate in mod special functionarilor din aeroporturi, relative la procedurile de verificare corporala si a bagajelor pentru calatoriile aeriene. Aceste masuri de verificare sunt dispuse in baza legii americane si orice comentariu nepotrivit in legatura cu acestea poate fi interpretat ca obstructionare a indeplinirii unei functii publice. Persoanei care este responsabila pentru astfel de comentarii ii poate fi refuzata imbarcarea.

Recomandam ca, pe intreaga durata a sederii in Statele Unite, sa se pastreze scopul care a fost declarat la data obtinerii vizei de intrare. Desfasurarea de activitati lucrative pe teritoriul SUA nu este permisa decat in baza unui statut corespunzator, conferit de tipul de viza al fiecarei persoane.

Recomandam respectarea cu strictete a regimului de viza. Cu titlu de exemplu, viza turistica (de tip B2) nu permite desfasurarea in nici un caz a unei forme de activitate lucrativa, iar viza pentru studii (de tip F1) nu permite decat desfasurarea unor activitati lucrative limitate la organizarea campus-ului studentesc. Incalcarea obligatiilor stabilite prin regimul de viza constituie infractiune si atrage retinerea, arestarea, judecarea si expulzarea din Statele Unite ale Americii.

Incepand cu data de 14 aprilie 2005, Administratia Americana de Securitate a Transporturilor a inclus brichetele pe lista obiectelor interzise pe perioada calatoriei in si dinspre SUA. Informatii suplimentare pot fi accesate prin intermediul paginii internet http://www.tsa.gov/.


Sistemul medical

Sistemul de servicii medicale este foarte bine organizat in SUA, insa de cele mai multe ori presupune achitarea unor sume de bani considerabile. Pentru a se evita achitarea unor cheltuieli medicale foarte mari cauzate de aparitia unor stari de boala, accident sau deces, recomandam incheierea asigurarii medicale (asigurare medicala internationala sau asigurare medicala de calatorie) inainatea efectuarii deplasarii in SUA. Nu se prevede necesitatea administrarii de vaccinuri speciale pentru calatoria in SUA. Pentru persoanele interesate exista mai multe pagini web care ofera informatii privind sistemul de asigurare medicala on-line (http://www.usatourist.com/).


Conditii privind traficul auto

Starea generala a drumurilor si a infrastructurii este buna. SUA detine un sistem extins de autostrazi, sosele interstatale si drumuri nationale. Unele autostrazi prevad taxe de drum (toll roads). In SUA transportul cu automobilul este o necesitate, aspect datorat, in principal, distantelor foarte mari dintre localitati. Fiecare stat american are propriile legi si regulamente in privinta regimului de trafic auto. In majoritatea statelor americane, limita de viteza maxima legal admisa este de 65 mile/ora (110 km/ora), cu exceptia zonelor prevazute cu indicatoare de viteza sub limita normala. Majoritatea statelor americane prevad obligativitatea purtarii centurii de siguranta, iar copiii trebuie sa calatoreasca numai in scaune special destinate. Se interzice consumul de bauturi alcoolice la volan sau conducerea autovehicului sub influenta bauturilor alcoolice, nerespectarea acestor reguli constituind infractiuni, pedepsite aspru de lege.


Permisul de conducere

Permisul de conducere international nu este obligatoriu in Statele Unite. Pe perioada sederii in SUA, cetatenii romani pot conduce autovehiculele in baza permiselor de conducere romanesti. In majoritatea statelor, legea locala recunoaste valabilitatea acestora pentru un interval de maximum 3 luni. Pentru obtinerea de informatii suplimentare, recomandam accesarea paginii web http://www.dmv.org/.


Reglementari vamale

Controlul vamal se efectueaza la intrarea in Statele Unite si presupune declararea de catre fiecare persoana a bunurilor pe care le introduce cu ocazia intrarii. Declararea acestor bunuri se face in scris, pentru persoanele care intra in SUA prin porturi si aeroporturi. Formularul de declaratie vamala (6059B) este pus la dispozitia pasagerilor de toate companiile aeriene si maritime in timpul deplasarii spre Statele Unite.

Bunurile introduse pentru uz personal nu se taxeaza, insa bunurile destinate unor activitati de comert, cadourile sau alte bunuri care nu sunt destinate uzului personal sunt supuse taxelor vamale si taxelor pe valoare adaugata, potrivit legislatiei americane. In categoria bunurilor destinate uzului personal se numara, cu titlu de exemplu, articole de imbracaminte, articole cosmetice, bijuterii cu valoare de pana la 300 dolari SUA, aparate video sau fotografice, aparatura acustica portabila, echipamente de vanatoare sau pescuit etc.

In general, se accepta introducerea in SUA, cu scutire de taxe vamale, a unui litru de bauturi alcoolice si a unui numar de 200 de tigarete (1 carton), 50 de tigari de foi sau doua kilograme (2kg) de tutun.

Autoritatile americane de frontiera interzic introducerea in Statele Unite a urmatoarelor categorii de bunuri: tesuturi umane nesterilizate (sange, tesuturi, organe); culturi de bacterii, virusuri sau organisme similare; animale suspecte a fi infestate cu virusuri transmisibile la om. Pentru introducerea unor organisme vii, precum melci, lilieci sau insecte, este necesar un aviz favorabil obtinut in prealabil de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (Center for Disease Control and Prevention F-05, 1600 Clifton Road NE, Atlanta, Georgia 30333). Persoanelor care intentioneaza sa importe acest gen de organisme li se recomanda sa obtina avizele necesare inaintea intrarii lor in Statele Unite.

Materialele biologice sau produsele animale, plantele, fructele si legumele pot fi introduse in SUA numai pe baza unui aviz favorabil obtinut in prealabil de la Serviciul de Inspectie a Sanatatii Animalelor si Plantelor (APHIS, Federal Building, 6505 Belcrest Road, Hyattsville, Maryland 20782). Persoanelor care intentioneaza sa importe acest gen de produse li se recomanda sa obtina avizele necesare inaintea intrarii lor in SUA.

Importul de carne si produse din carne este in general interzis, cu exceptia anumitor tipuri de conserve. Pentru detalii suplimentare si obtinerea permiselor necesare importului acestor produse, este indicat sa se contacteze Biroul pentru Import-Export al Departamentului pentru Agricultura (APHIS-VS, 4700 River Road, Unit 40, Riverdale, Maryland, 20737).

Produsele contrafacute (carti, casete audio si video, programe de computer) sunt supuse confiscarii si distrugerii.

Armele de vanatoare pot fi introduse in SUA numai pe baza permisului obtinut in prealabil de la Biroul pentru Controlul Importurilor de Arme si Munitii (Firearms and Explosives Import Branch, Washington, DC 20226).

Importul de medicamente si substante narcotice este strict interzis. Exceptie fac persoanele care se afla sub tratament medical si care poarta asupra lor medicamentele sau substantele prescrise de medicul personal. In aceste conditii, medicamentele sau substantele narcotice trebuie declarate, identificate si inscriptionate in clar, cu mentionarea concentratiei fiecareia. Ele trebuie insotite de reteta in baza careia au fost eliberate sau de declaratia autentica a medicului care a recomandat utilizarea acelor medicamente sau substante. Cantitatea acestor medicamente sau substante nu trebuie sa depaseasca o limita rezonabila pentru uzul personal al persoanei care se afla sub tratament.

Banii pot fi introdusi sau scosi in/din SUA, de regula, sub forma instrumentelor monetare. Se pot introduce sau scoate in numerar sume de pana la 10,000 dolari SUA. Pentru sume care depasesc 10,000 dolari SUA, in orice combinatie de instrumente monetare, trebuie completata o declaratie speciala (formularul 4790). Neindeplinirea acestei obligatii constituie infractiune si se pedepseste cu confiscarea sumelor nedeclarate.

Animalele de companie pot fi introduse in SUA pe baza certificatelor medicale valabile, eliberate si semnate de un medic veterinar autorizat. Certificatul de sanatate trebuie sa faca dovada starii de sanatate a animalului, a lipsei oricarei boli transmisibile la om si a efectuarii tuturor vaccinurilor obligatorii pentru varsta animalului respectiv, in mod special a vaccinului antirabic.

Pentru informatii suplimentare despre procedurile vamale in Statele Unite, recomandam consultarea informatiilor oferite de Departamentul Vamilor (www.uscustoms.gov).

Fast Facts

Nume: City of New York (New York City)
Moneda: dolar american
Fus orar: UTC-5 / UTC-4

When to go New York

Temperatura medie
Aprilie, mai, septembrie si octombrie sunt lunile cu cea mai placuta temperatura.

Vacante in New York

Descopera recomandarile Eturia pentru vacanta ta in New York . Ofertele noastre includ toate costurile si comisioanele asociate pachetelor turistice - cazari, bilete de avion, mese specificate in program, transferuri si tururi stabilite in itinerar, taxe de intrare la obiectivele turistice, taxe de aeroport si serviciu, TVA.

Experienta

 • 10 ani de turism
 • 1.740.903 zile de vacanta vandute
 • 260.646.905 km parcursi de clientii Eturia
 • 106 de destinatii inspectate

Vacante linistite

 • Fara costuri ascunse!
 • Telefon de urgenta 24/7
 • Ghiduri si sfaturi de calatorie
 • 85% dintre clientii nostri ne-au acordat calificativul: excelent.

Tarife competitive

 • Parteneriatele semnate cu 160 tour operatori locali si cu 322 de hoteluri de renume din intreaga lume garanteaza un bun raport calitate/pret pentru toate vacantele oferite.
 • Parteneriate avute cu cele mai bune companii aeriene din lume ne-au permis sa contractam zboruri de linie la tarife extrem de competitive.

Traveller Club

 • Acumulezi automat sume de bani la fiecare calatorie
 • Discounturi si beneficii dedicate membrilor
 • 100% tailor made pentru membrii clubului

Statistici Eturia