Africa

Kenya Sfaturi de calatorie

O seducatoare calatorie spre salbaticie
Sfaturi de calatorie

Este important sa ai in vedere ca, in ciuda cele mai bune intentii ale noastre, lucrurile se pot schimba, de multe ori in ultima clipa iar, uneori, chiar in timpul vacantei. Unele locatii precum parcurile nationale, rezervatiile naturale sau zonele cu clima extrema, in care, desi vor fi facute toate eforturile pentru mentinerea programului stabilit, acesta poate fi modificat chiar dupa stabilirea itinerarului final, datorita reglementarilor autoritatilor parcurilor nationale, aparitiei unor conditii meteo nefavorabile, blocarii unor zone sau datorita unor situatii generate de companii aeriene locale sau de catre hotelierii din zona respectiva.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Se obtine online
  • Valoarea taxei de viza: 60 EUR

Viza se poate obtine online, inainte de data plecarii, sau direct la sosirea in aeroport, contra unei taxe si in baza unui formular de viza completat (se primeste in avion, inainte de sosire). Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Kenya in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Documente necesare pentru obtinerea vizei de intrare:
  • Formular de viza completat
  • O fotografie tip pasaport in format electronic - JPEG
  • O copie scanata a pasaportului, valabil cel puțin 6 luni de la data intrarii in tara

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: Engleza, Swahili

Limba oficiala in Kenya este engleza, iar limba nationala este Swahili (Kiswahili).

Vestimentatie

Intrucat in cadrul unui safari este important confortul si nu stilul vestimentar, se recomanda imbracaminte si incaltaminte cat mai comoda si usoara, care sa nu ingreuneze mersul si in care sa te simti cat mai confortabil. De asemenea, se recomanda haine lejere, preferabil din bumbac si, desi uneori poate fi foarte cald, este bine sa porti
pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga, astfel incat sa nu te expui foarte mult soarelui arzator al savanei. In general dimineata si seara este important sa porti haine care sa acopere cat mai mult din suprafata pielii, intrucat acestea sunt momentele zilei cand tantarii sunt cei mai activi. Pe langa repelenti, ajuta si o tinuta corespunzatoare la orele diminetii si ale serii. In timpul zilei de safari este indicat sa porti pe cap o palarie si ochelari de soare, iar pe pielea expusa la soare sa folosesti crema cu factor de protectie ridicat (preferabil peste 30). Pentru doamne nu se recomanda sa poarte fuste in safari, acestea se pot dovedi incomode in anumite momente. Este exclusa incaltamintea cu toc/platforma inalta in cadrul unui safari. Acest tip de incaltaminte se poate purta la restaurantul lodge-ului, la servirea cinei, de exemplu. Nu se solicita o tinuta speciala pentru cina la lodge-uri, insa aceasta trebuie sa fie in limitele decentei. Culorile hainelor in timpul unui safari sunt verde, kaki, maro sau gri. Motivele sunt destul de evidente: acestea te ajuta sa te camuflezi in savana facandu-te mai putin evident pentru animalele salbatice. Evita albul deoarece este cea mai usor de reperat culoare de catre animale. O piesa de imbracaminte extrem de populara in safari este vesta fotografului, prevazuta cu mai multe buzunare.
Pentru cei care doresc sa faca alpinism pe Kilimanjaro sau Muntele Kenya se subintelege ca imbracamintea si incaltamintea adecvate sunt vitale. Dar, chiar daca nu ai de gand sa faci trekking pe munte este bine sa ai la tine cateva haine calduroase, pentru dimineata si seara, mai ales daca ajungi in zone cu altitudine mai ridicata.

Reguli de conduita

Desi Kenya este o tara predominant crestina si oarecum liberala, exista zone cu o puternica influenta musulmana, cum este spre exemplu zona de coasta, unde este considerata indecenta o rochie/fusta mai scurta. Acest lucru este valabil si in zonele rurale crestine.
Costumele de baie se accepta fara probleme la plaja, insa nu si atunci cand se fac plimbari prin oras. Desi unele hoteluri permit si nuditate la plaja, aceasta se practica numai in anumite arii special amenajate si in nici un caz in locuri publice.
Mangarierile si saruturile ostentative sunt dezaprobate in locurile publice, chiar daca tinerii nu au astfel de probleme in cluburi.
Cere permisiunea intotdeauna inainte de a fotografia localnicii. Etnicii maasai pot considera fotografia o ofensa, din cauza convingerilor religioase, iar in alte zone localnicii s-au obisnuit sa primeasca o mica rasplata pentru a se lasa fotografiati.
In ceea ce priveste comportamentul in safari, este o experienta memorabila sa poti urmari animalele in mediul lor natural. Nu te astepta sa vezi multi rinoceri, acestia fiind destul de greu de vazut, ca si leopardul, ghepardul sau poate chiar leii. Se pot vedea multe girafe, zebre, elefanti, crocodili, hipopotami, gazele, babuini, bivoli, hiene, struti, soimi, vulturi si nenumarate specii de pasari mici. Nu este garantat faptul ca vei vedea toate aceste animale, insa ghizii locali vor face tot posibilul in acest sens.
Animalele salbatice sunt imprevizibile. Ele nu ataca oamenii in mod obisnuit si chiar evita apropierea de acestia, dar in cazul in care sunt provocate, atacul unora dintre ele poate fi letal. Pe tot parcursul excursiilor organizate, vei fi mereu insotit de un ghid experimentat, care cunoaste foarte bine comportamentul animalelor si a carui preocupare principala este siguranta ta. Evita contactul cu animalele salbatice si asculta recomandarile ghidului insotitor. Nu tulbura animalele cu zgomote neobisnuite, nu arunca lucruri inspre ele pentru a le atrage atentia, nu striga, nu le hrani.
In cazul in care faci walking safari, nu purta haine albe si nu folosi parfumuri, intrucat elefantii te pot simti de la o distanta considerabila si risti sa devii tinta acestora.

Sfaturi financiare

MONEDA
Moneda oficiala este shilling-ul kenyan - KES.
Bancnotele aflate in circulatie se gasesc la valorile de 50, 100, 200, 500 si 1.000 de silingi, mai rar uzitate fiind cele de 5, 10,si 20 silingi.
Monedele aflate in circulatie se gasesc la valorile de 1, 5, 10, 20 silingi mai rar uzitate sunt cele de 50 centi.
Curs valutar (orientativ): 1 euro = 109,30 KES; 1 USD = 101,20 KES; 1 GBP = 131,47 KES.
BANCI & CASE DE SCHIMB VALUTAR
Pentru a converti in moneda nationala, iti recomandam sa folosesti birourile de schimb valutar sau ghiseele bancilor.
Valutele recomandate pentru schimb in shilingi kenyeni sunt dolarul american, lira sterlina si euro.
Nu se recomanda schimbul valutar in alte locuri in afara celor autorizate, pentru ca exista riscul obtinerii de bancnote false.
CARTI DE CREDIT & ATM
Cardurile acceptate in mod uzual sunt Visa si Mastercard
Se pot retrage bani de la ATM-uri, acestea gasindu-se in aeroporturi, banci, centre comerciale sau benzinarii.
Sunt acceptate si cecurile de calatorie la majoritatea hotelurilor.
BACSISUL
Restaurante & cafenele: Practica comuna pentru a oferi bacsis este in general de 20-30 shilingi per bautura sau contravaloarea a 10 % din valoarea totala a notei de plata.
Personalul hotelier: Pentru bellboy in general se recomanda o suma situata intre 50-100 shilingi/ persoana/bagaj, pentru un transfer de la aeroport la hotel este apreciata o suma de 100 shilingi sau chiar mai mult, in cazul unui transfer privat; in cazul cameristelor se recomanda un bacsis de aproximativ 50 shilingi pe zi.
Pentru un ghid de safari, un bacsis considerat destul de generos se afla intre 5-7 USD/persoana/zi, calculat la un autovehicul impartit de 4 sau 6 persoane; pentru o calatorie in regim privat (de exemplu 2 sau 3 persoane), se recomanda sa se ofere un bacsis de 6-8 USD/persoana/zi. Bacsisul se ofera de obicei in ultima
zi de safari petrecuta cu ghidul respectiv, in semn de recunostinta pentru tot efortul depus si toata atentia acordata pasagerilor.
PRETURI (orientative de la Numbeo)
Masa 2 persoane (restaurant categorie medie) - 3.000 KES
Bere locala (0,5 l) - 230 KES
Bere import (0,33 l) - 300 KES
Cappuccino - 255,95 KES
Apa (0,33 l) - 8,47 KES
Taxi tarif/km - 200 KES

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • NOU: Iti oferim posibilitatea de a incheia asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno), pentru orice pachet pe care il achizitionezi.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra