Asia

Indonezia Sfaturi de calatorie

Salba de smaralde a Ecuatorului
Sfaturi de calatorie

Ceea ce frapeaza un turist, in special european, este in primul rand -lupta bara la bara" din trafic si incercarea esuata de a ajunge la timp in orice parte din oras. Mai ciudat este faptul ca localnicii sunt foarte rabdatori, iar traficul infernal pare a fi ceva normal pentru ei (de fapt chiar este).
Indonezia reprezinta un loc unic, plin de viata, destul de greu de descris in cateva cuvinte, dar poate un loc care inregistreaza un nou record: cele mai multe zambete pe cap de locuitor.

Viza, conditii de intrare si de sedere:

  • Nu este necesara

Detinatorii de pasapoarte temporare au obligatia să obtina, anterior deplasarii in Republica Indonezia, viza de intrare de la reprezentantele diplomatice ale acestei tari in strainatate. Pentru mai multe informatii despre calatoriile in Indonezia in contextul COVID-19 accesati website-ul MAE aici.

Limba oficiala

  • Limba oficiala a tarii este: indoneziana

In arhipeleag se vorbesc circa 500 de limbi si dialecte care apartin diferitelor grupuri etnice din care este alcatuita populatia. Unele dintre limbile locale distincte sunt cele vorbite in Aceh, Batak, Sunda, Java, Sasak, Dayak, Minahasa, Toraja, Bugi, Halmahera, Ambon, Ceram si cateva limbi vorbite in Irian.
Limba nationala este Indoneziana - Bahasa Indonesia, candva provenita din limba Malay vorbita mai ales in Insulele Riau. In cursul raspandirii sale in toata tara, vocabularul si idiomurile sale s-au imbogatit cu un numar mare de dialecte vorbite pe plan local. Pentru a tine pasul cu progresul religios, social si cultural, multe cuvinte si termeni au derivat din limbile straine, inclusiv din olandeza, chineza, sanscrita, araba si mai tarziu portugheza.

Limba oficială: indoneziana
Salut! = Halo!
Bună dimineața! = Selamat pagi!
Bună ziua! = Selamat Siang!
Bună seara! = Selamat malam!
Noapte bună! = Selamat malam!
La revedere! = Selamat tinggal!
Mulțumesc! = Terima kasih
Cu plăcere! = Sama-sama!
Te rog = Tolong
Da = Ya
Nu = Tidak
Ce mai faci? = Apa kabar?
Bine, mulțumesc! = Baik terimakasih!
Nu înțeleg! = Saya tidak paham
Nu știu! = Aku tidak tahu!
Scuză-mă! = Maaf!
Apă plată = Masih air
O bere, te rog! = Bir, tolong!
Cat costa? = Berapa harganya?

Vestimentatie

Desi in Indonezia codul de imbracaminte este casual, aceasta este o tara destul de conservatoare si are, statistic, o numeroasa populatie musulmana. Astfel, este recomandata imbracamintea modesta, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Desigur, pe plajele din Bali sau Lombok, localnicii sunt obisnuiti cu turistii imbracati sumar, iar daca vei opta pentru imbracamintea occidentala, acest lucru nu va fi privit drept o ofensa. Exista si locuri mai stricte, precum Aceh, dar in orasele principale, capul acoperit sau manifestarile deschise ale credintelor sunt mai degraba exceptii, decat reguli.
Camasile cu maneca lunga, lucrate din batik sau tricotate manual, sunt acceptate seara. Pentru doamne, rochiile, bluzele si pantalonii lungi sunt considerate piese de imbracaminte potrivite. Pantalonii scurti sau topurile trebuie imbracate doar pentru activitati sportive sau de plaja.
Este important sa iti acoperi trupul si capul atunci cand vizitezi o moschee sau un templu, lucru care va arata respectul fata de credintele si traditiile locului. Barbatii vor capata respect daca, atunci cand intra intr-un locas sfant, vor fi imbracati cu pantaloni lungi si daca vor opta pentru camasi cu maneci lungi si guler.
Intrucat Indonezia are doua sezoane, unul ploios si altul uscat, in cea mai mare parte a tarii, inclusiv in Bali si Java, sezonul uscat este din aprilie pana in octombrie, iar sezonul ploios intre noiembrie si martie. Daca doresti sa vizitezi Muntele Bromo din Java, ia cu tine o jacheta, vremea fiind racoroasa ziua si friguroasa noaptea, cand temperaturile pot scadea si la 0°C in sezonul uscat.

Reguli de conduita

Indonezia este o tara preponderent musulmană (87% din populație), așa ca turistii trebuie sa se supună regulilor în ceea ce înseamnă gesturi si vestimentație. O tinuta decenta este mereu apreciata. Pentru vizitarea lacasurilor de cult, intotdeauna hainele trebuie sa acopere umerii si genunchii atat femeilor, cat si barbaților. Femeile trebuie să-si acopere capul. In zonele mai turistice/cosmopolite - capitala si resorturile - regulile vestimentare sunt mai lejere.
Atunci cand intri în casa unui localnic, trebuie sa te descalti.
Nu folosi niciodată mana stanga la masa (daca mananci fara tacamuri), dar nici cand oferi ceva altei persoane. De asemenea, nu indica nimic cu degetul (mai bine cu pumnul strans), nu iti expune talpile in fata altei persoane si nici nu atinge capul altei persoane. Gesturile de afectiune in public sunt de asemenea de evitat, in special in zonele rurale.

Sfaturi financiare

javanezi - 40,1 %, sundanezi - 15,5 %, madurezi - 3 %, minangkabau - 2,7 %, betawi - 2,9 %, buginezi - 2,7 %, bantanezi - 2 %, banjarezi - 1,7 %, balinezi - 1,7 %, alte - 27,7 %

Eturia De ce

  • Consultantii nostri sunt specializati pe regiuni pe care le-au explorat in detaliu ca sa-ti poata oferi cele mai bune recomandari.
  • Iti punem la dispozitie ghiduri complete si sfaturi de calatorie personalizate pentru vacanta ta, iar in excursiile de grup beneficiezi de asistenta in limba romana.
  • Recomandat Uplifting Service si Ron Kaufman, lider global in construirea culturii serviciilor superioare.
  • Iti oferim un raport excelent calitate/pret, garantat datorita parteneriatelor semnate cu 550 de hoteluri si agentii de turism si colaborarilor cu 150 de companii specializate in managementul destinatiei din jurul lumii.
  • Tariful vacantei include zboruri, taxe de aeroport, cazari selectionate, asigurare complexa de calatorie.
  • Vacantele complexe inglobeaza tururi, ghizi locali, taxe de acces la obiective, activitati, mesele specificate in program, dar si bacsisul pentru ghizii si soferii ce-ti sunt permanent alaturi in vacanta.
  • Pe toata durata vacantei, iti oferim suport 24/7.
  • NOU: Iti oferim posibilitatea de a incheia asigurarea complexa de calatorie Colonnade (medicala si storno), pentru orice pachet pe care il achizitionezi.
  • Eturia este membru ANAT

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia