Viva el Mexico Lindo Florin

Florin
Viva el Mexico Lindo

Sa scriu despre calatoriile indepartate este una dintre cele mai mari placeri ale mele! Ele mi-au oferit pretioase amintiri si imi vor ramane in inima toata viata.

Mexic si Cuba sunt doua tari exotice in tot ceea ce ofera: de la relief la oameni, mancare, obiceiuri si muzica. Am avut ocazia sa le explorez de doua ori: prima data, le-am cercetat profund alaturi de sufletul pereche si am ascutit toate curiozitatile ridicate de locurile respective; a doua oara, am venit insotit de un grup de turisti dornici sa cunoasca aceste tari si bucuria mea de a le impartasi cat mai mult a fost amplificata de revederea locurilor cu alti ochi. 

Nu are cum sa nu iti placa Mexicul - vibreaza prin toti porii amabilitatea oamenilor, caldura sufleteasca, disponibilitatea lor de a interveni si a ajuta cand ii soliciti. Simti ca iti pot marca viata, ca iti pot lasa o amintire frumoasa despre tot ce defineste Mexicul, simti ca au contribuit cu ceva semnificativ si ai sa ii porti toata viata in inima. Si asa este! Istoria, cu tot ceea ce inseamna ea prin urmele si povestile sale, este bine promovata de un popor ce iubeste autenticitatea limbii, a obiceiurilor si a mostenirii civilizatiilor trecute. 

Stiam despre mexicani ca sunt pasionali, iubesc patimas si emana multe sentimente. Cantecele lor sunt pline de suferinta si tristete, dar, prin modul in care le interpreteaza, toate provocarile vietii par sa-i faca cei mai optimisti si increzatori oameni in fata destinului. Au trecut prin multe dezastre mari si, cu toate acestea, nu se plang, ci se hranesc cu credinta ca maine va fi mai bine si traiesc cu speranta ca vor rezista cu bine si vor fi protejati de Virgencita de Guadalupe la orice pas. Pe ritmul batailor de inima din piepturile mexicanilor, Ciudad de México isi ia energia de la templele sale aztece, de la bisericile de pe vremea lui Cortez, de la pietele coloniale si de la sosurile negre, verzi si rosii, imbracand in flacari de iuteala preparatele culinare traditionale. 

Turul mexican a inceput in inima capitalei, Ciudad de Mexico, un oras cu 27 de milioane de locuitori, mai mult decat intreaga Romanie. Patrimoniul cultural si istoric din centrul orasului impresioneaza. Merita ca prima oprire sa fie la Palatul National pentru a admira arhitectura si pictura artistului Diego Rivera. Pe o parte, se afla magazine si hoteluri, iar, pe celealta parte, cladiri administrative si guvernamentale. Piata Constitutiei - numita Zócalo, Marele Templu Aztec si Catedrala Metropolitana definesc piata centrala in mijlocul careia se afla steagul mexican urias, arborat de soldati la ora 8:00 si coborat la ora 18:00. Alta atractie oferita de capitala este Muzeul de Antropologie unde se poate admira multitudinea de artefacte, simboluri aztece, masti si statui ale civilizatiilor precolumbiene. Sunt diverse sectiuni - olmeca, mayasa, azteca - ce infatiseaza evenimente importante, sacrificii, piesa de rezistenta fiind o piatra de 22 de tone ce are sapata in ea simboluri aztece - La Piedra del Sol - Piatra Soarelui. Alt punct de interes il reprezinta Castelul Chapultepec, situat pe dealul ce ii poarta numele, resedinta a conducatorului aztec si observator pentru spionarea inamicilor. Acum este muzeu de istorie si gazduieste spectacole si concerte. Este o ocazie deosebita sa participi la un spectacol in aer liber in gradina castelului, la fel de deosebite sunt si spectacolele de la Palacio de Bellas Artes (Palatul Artelor Plastice), cel mai important loc de cultura din capitala Mexicului. O atractie in capitala mexicana o reprezinta si Piata Garibaldi, unde gasesti spectacole minunate in care Mariachi interpreteaza melodii traditionale de la lasarea serii pana dimineata: La cucaracha, Guadalajara, Viva Mėxico si multe altele. 

Din capitala, turul continua la Teotihuacán - calatoria incepe cu Piramida Lunii, locul din care se poate admira grandoarea intregului oras de altadata, apoi am mers pe Bulevardul Mortilor pana la Templul Quetzacóatl (Sarpele cu pene), lasand, pe partea stanga, Piramida Soarelui. Sub aceasta, s-a descoperit un tunel ce duce la o grota plina de artefacte religioase. 

Am lasat in urma capitala si, la iesire, am facut o oprire la Basilica de Nuestra Señora de Guadalupe, ce ocroteste Mexicul si este iubita si venerata in intreaga lume. Zilnic, sute de mexicani aduc ca ofrande flori si lumini, iar in data de 12 decembrie are loc un festival dedicat Fecioarei cu dansuri si slujbe, festival la care se aduna milioane de pelerini. 

Din inima Mexicului, am pornit spre Merida, capitala peninsulei Yucatan, fosta capitala americana a culturii datorita nenumaratelor muzee, arhitecturii si galeriilor - care il fac un oras cosmopolit foarte primitor, plin de verdeata, cu piete si strazi pe care poti face plimbari linistite. De aici, incepe explorarea ruinelor. 

Se spune ca piramidele emana energie si ii fac pe oameni sa mediteze cand se afla in apropierea lor. Pot spune ca am avut parte de privelisti ce m-au transpus intr-o liniste din trecut pentru a fi singur cu gandurile mele si sa simt un efect unic de pace si magie. 

Prima vizita a fost la Uxmal, piramida care m-a impresionat prin atmosfera relaxanta din jurul ei si posibilitatea de a urca pe vechile vestigii pana aproape de cer, asemeni primilor exploratori... Uxmal inseamna „construit de 3 ori”, toate cladirile au fost imbunatatite in trei etape, urmele acestora vazandu-se pe pereti; in prima etapa, au fost ridicate cladirile de la pamant; in a doua, s-au adaugat camera si micile cladiri; in a treia, s-au adaugat decoratiunile. Fiecare perete are basoreliefuri bogate pe care nu te mai saturi sa le admiri. Privirea iti este rapita de detalii ce ar dori ca timpul sa se opreasca in loc pentru a fi admirate… Ghizii locali au rolul de a oferi multe informatii si, astfel, totul prinde viata… Fiecare cladire se armonizeaza cu ciclul soarelui si al planetelor, reprezentatiile sarpelui cu doua capete au rolul de a ghida sufletul prin lumea de apoi, Zeul Chaac (zeul ploii), este cel mai venerat zeu al zonei din cauza lipsei de precipitatii in Peninsula Yucatan. De aici, am pornit sa descoperim piramida Kabah, ce are aerul unui sit parasit, insa am descoperit ce o face sa fie un loc special: patru basoreliefuri mari cu personaje ce intruchipeaza luptatorii si armele lor. Accesoriile faceau diferenta intre rolurile fiecarui personaj: preot, judecator sau conducator. Ne-am intins cu totii pe iarba proaspata in linistea seriisi am privit fascinati cerul instelat. Ne-am lasat rapiti de acest show stelar, incercand sa vedem cat mai multe constelatii asemeni astrologilor precolumbieni! 

Urmatoarea oprire mareata am facut-o la piramida Chichen Itza. Pentru mine, a fost cel mai asteptat moment mexican. Este o minune datorita proportiilor fascinante, a rafinamentului si splendorii sculpturilor decorative. Ia nastere in jungla yucatana, la intersectia civilizatiilor mayasa si tolteca. Miezul complexului architectural il reprezinta piramida Kukulcan - Sarpele cu pene - Quetzalcóatl, o piramida compusa din noua terase decorate cu 52 de casete plate, iar un sir de 91 de trepte inguste taie mijlocul fiecareia din cele patru laturi. Fatada nordica ofera o imagine spectaculoasa: cele doua balustrade, in razele soarelui, intalnesc doua statui si formeaza capetele de sarpe ale Zeului Kukulcan. Cele 91 de trepte de pe fiecare parte formeaza 364 de trepte - numarul de zile din calendarul solar. Din pacate, nu mai este permis accesul pe piramida de cativa ani pentru a se evita degradarea ireversibila a sitului. Un alt detaliu interesant oferit de piramida il reprezinta ecoul format in partea nordica, unde se afla trei ferestre pe platforma superioara, iar, la bataia din palme, sunetul se loveste de pietre si se transforma in tipatul pasarii Quetzal. Din complex, mai face parte Observatorul Astronomic folosit in studierea astrelor (patru orificii in turnul cilindric reprezinta cele patru puncte cardinale ce ii ajutau pe mayasi la calcularea solstitiului si echinoctiului), Templul Jaguarilor, Templul lui Chaac-Mool, Templul Razboinicilor si cea mai grozava curte, numita Gran Juego de Pelota (Marea curte pentru jocul cu mingea) - doua ziduri inalte paralele pe lungime ce au prinse inele pe partea superioara, decorate frumos cu diverse sculpturi. In ritualuri, cele doua echipe trebuiau sa paseze o minge de cauciuc dur fara sa o atinga cu mana, lovind cu soldul, coatele sau genunchii ca sa intre prin inele. La final, se sacrifica capitanul echipei invinse (alte povesti spun ca sacrificarea o facea echipa castigatoare care se simtea onorata in a-si da viata pentru zeul lor). Si aici exista o acustica intensa - se pot auzi conversatii din capatul opus, astfel ca, la o bataie din palme, se poate auzi un ecou puternic in cealalta parte a curtii. 

Cenotele ne-au oferit o baie subterana spectaculoasa in ochiurile de apa formate prin erodarea calcarului. Au fost descoperite schelete in urma ritualurilor mayase ce implicau sacrificii pentru zeul ploii, Chaac. Am inotat si apoi am facut fotografii spectaculoase cu lumina ce patrundea prin tavanul presarat cu radacinile copacilor. 

Am incheiat turul piramidelor si am pornit spre peisajele superbe din zona caraibiana, intr-una dintre cele mai populare zone turistice, Cancun. E o statiune glamour cu istorie, cultura, traditii, cu apa calda si turcoaz, nisip fin, flora si fauna locala ce poate fi admirata in diverse parcuri de distractii. Ai oportunitati multiple si diversificate, poti inota cu delfinii, face scufundari, vizita piramida Tulum merge pe Isla de las Mujeres unde se afla cel mai mare muzeu marin cu sculpturi subacvatice. Este cel mai interesant loc in care se afla o ruina: pe plaja cu apa turcoaz, la picioarele stancii pe care sta piramida. 

Inchei cu mentiunea ca as alege oricand sa revad Mexicul, pentru ca oamenii stiu sa se bucure de viata si sa isi promoveze tara. Sunt multe alte regiuni interesante de explorat, fiecare cu specificul si cu farmecul ei. Este o cultura bogata si variata in care poti gasi, la orice pas, ceva care sa te incante si sa ramana para siempre. Viva Mexico!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!