Vietnam si Cambodgia, diversitate, contraste si istorie Andreea Muscalagiu

Andreea Muscalagiu
Vietnam si Cambodgia, diversitate, contraste si istorie

Ajungem intr-o alta lume fata de cea in care traim noi, europenii, dar e una grabita sa echilibreze prin angajare economica si sociala. Diversitatea generata de contrastul elementelor chino-vietnameze, impreuna cu cele ramase de la fostii colonizatori, realizeaza imaginea inedita a tarii asiatice plonjata parca in Marea Chinei de Sud. 

Cu o populatie consolidata etnic, Vietnamul se straduie sa depaseasca momentele istorice crunte, iar schimbarea se vede in comportamentul localnicilor.

Odata ce aterizam in capitala Ha Noi, noutatea ansamblului socheaza. Circulatia halucinanta, furnicarul uman care se strecoara cu tot felul de bi si tricicluri, motorete si scutere, te fac sa intri intr-un ritm intens, potolit insa de frumusetea stradala decorata cu sute de magazine cu un inventar de vacanta neasteptat: piete cu de toate, asezate repetat in calea vizitatorului, cladiri vechi si noi parca aflate intr-o intrecere care, din pacate, va fi pierduta de traditie.

Abundenta ansamblurilor spirituale, pagodele rituale cu imprejurimi special amenajate, dau un farmec aparte acestei capitale hotarate sa nu piarda pariul cu viitorul. Impresioneaza Templul Literaturii cu testoasele ce reprezinta excelenta in pregatire universitara, rar acordata, dar, odata capatata din partea regelui, e inscriptionata pentru vecie pe carapacea animalelor din piatra.

Schimbarea de registru trezeste imaginatia calatorului ajuns in Golful Tonkin atunci cand in fata privirii se deschide Ha Long - un adevarat paradis ocrotit, recunoscut de catre UNESCO. Rezervatia este aglomerare a miilor de insule (aproximativ 9000) de toata frumusetea, nu foarte intinse, de inaltimi relative, asezate ca niste jaloane pe un teritoriu intins de ape, unele cu pesteri superbe si adancuri de clestar - unele luminate pentru crearea unei magii unice. In concluzie, este un centru turistic de o frumusete rara, plin de oferte multumitoare pentru toate pretentiile.

Spectaculoasa din toate punctele de vedere, se prezinta si fosta capitala Hue, retinuta pentru valorile sale culturale ca sit in Patrimoniul Mondial UNESCO. Palatele regale, altare, citadela formata din toate aceste minuni amintesc de puterea disparuta a fostului Imperiu Feudal Vietnamez. Contrastul zilei este oferit de o plimbare cu barca pe Perfume River sau de plajele superbe aflate pe malul oceanului.

Micul Hoi An este o adevarata bijuterie arhitectonica. Odata punct nodal in comertul cu mirodenii, asfixiat de comerciantii din diferite tari care s-au stabilit in locuri deosebite aflate in acest orasel, scapat ca prin minune de ravagiile razboaielor trecute, face o figura onorabila in patrimoniul UNESCO. Centrul vechi sau sutele de tarabe cu oferte dintre cele mai diversificate sunt la fel de atractive si acaparatoare de timp si atentie. Ar fi fost superb sa asistam si la Festivalul Felinarelor care se desfasoara in ziua de 14 a fiecarei luni, moment in care nicio lumina nu mai exista in afara zecilor de mii de culori ale felinarelor aprinse. Dar nu poti sa ai tot ceea ce-ti doresti!

Nimic nu se putea termina fara sa vedem Ho Chi Minh, cel mai mare oras vietnamez, fostul Saigon - capitala de sud atunci cand Vietnamul era impartit. Este cel mai grabit spre modernitatea occidentala, fapt rezultat poate si din rivalitatea cu capitala actuala, Ha Noi. Se distinge de departe prin cosmopolitism, facilitati pentru divertisment si viata de noapte deosebit de activa. Dar asta nu umbreste cu nimic valoarea de monument a Bisericii Notre Dame sau importanta istorica a Pietei Ben Thanh, Palatului Reunificarii sau a Muzeului Ho Chi Minh. Iti trebuie zile la rand pentru a trece in revista atractiile acestui mare oras si este incredibil cat de rapida a a fost reconstructia, urmata de o transformare vizibila intr-un adevarat centru de afaceri. Turnuri de sticla, restaurante de lux, firme si magazine cu nume celebre - acrediteaza noua denumire de Parisul Asiei. Iar pentru doritori, garanteaza siguranta si atractiile turistice de exceptie!

Lasand Vietnamul in urma, facem cunosctinta cu fascinanta Cambodgie.

Dupa o istorie amara, Cambodgia se afla intr-o stabilitate multumitoare, motiv pentru care turismul a revigorat tinuturi intregi si orase aproape distruse de regimul brutal al khmerilor rosii. Astfel, s-a reusit ca Siem Reap sa apara printre orasele favorite in sondaje internationale de profil turistic si de agrement. De fapt, orasul apare ca o poarta de acces in tinutul istoric Angkor Wat, sit aflat in Patrimoniul Universal UNESCO. Ramasitele magnificei civilizatii a khmerilor au trecut peste timp, ramanand inscriptionate pe templul cu cinci turnuri, care simbolizeaza mitic Muntele Meru.

De asemenea, Angkor Thom este un fost oras regal de sine statator, renumit pentru templele sale, intreaga zona din jur pulsand in ritmul interesului crescand al vizitatorilor intregului areal. Spatii de cazare, restaurante mici si multe magazine cu diverse reproduceri de artefacte, toate concureaza la noua imagine a ceea ce a scapat din mana criminala a lui Pol Pot, liderul acelor bande de khmeri rosii. Aria de interes este deosebit de intinsa: de la Parcul National Phnom Kulen la satele plutitoare, totul facand parte din Rezervatia Biosferei Tonle Sap, impreuna cu intreaga provincie Siem Reap, exprimand un adevarat epicentru al interesului pentru aceasta tara.

Si vedem, in plimbarea noastra, inca un exemplu similar Pasarii Phoenix renascuta din propria-i cenusa. Acesta este Phnom Penh, capitala Cambodgiei, supranumit odata „Perla Asiei”. Sub fostul ocupant francez, orasul s-a structurat arhitectonic si a capatat inca de atunci un aspect cosmopolit, net diferentiat de celelalte orase asiatice din zona. Are o alura usor provinciala, cu bulevarde inverzite care bordeaza vile coloniale – asta, printre cladirile traditionale. Sunt interesante si merita vizitate obiective turistice ca Palatul Regal, Pagoda de Argint sau Muzeul National, in balanta cu zone stradale de agrement, pub-uri de cartier sau cluburi moderne. Ambitia guvernantilor este canalizata pe atragere de investitii si folosirea acestora pentru o reconstructie care a capatat deja contur. Si la modul lor de implicare, cu siguranta ca vor reusi!

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia