Vietnam, Cambodgia & Thailanda - combinatia perfecta pentru a descoperi Indochina Cristina Paduraru

Cristina Paduraru
Vietnam, Cambodgia & Thailanda - combinatia perfecta pentru a descoperi Indochina

Asa cum visez sa ajung peste tot in lumea asta, Cambodgia era demult pe lista pentru impunatorul Angkor Wat. Dar va voi povesti treptat pentru ca turul a inceput cu Vietnam. Am aterizat in Saigon seara tarziu si am descoperit un oras vibrant, cu foarte multi tineri extrem de prietenosi. Am avut o cina copioasa intr-o gradina de vara, la care am invatat cum sa facem vestitele pachetele vietnameze cu tot felul de delicii exotice. A fost ocazia perfecta sa ne relaxam dupa un zbor lung si sa ne pregatim pentru o zi plina ce avea sa urmeze. 

Am facut un tur de oras in care am descoperit cele mai importante obiective: Pagoda Imparatului de Jad, apoi Muzeul FITO dedicat medicinei traditionale vietnameze, ce gazduieste peste 3000 de exponate si care este o oaza de liniste intr-un oras supraaglomerat. Aici, am avut ocazia sa vedem tot felul de exponate folosite in medicina traditionala, sa degustam ceaiurile medicinale si sa invatam despre aceasta arta. Iti recomand sa vizitezi acest muzeu dimineata, cand, cel mai probabil, te vei putea bucura de liniste.

Am vizitat apoi Muzeul Razboiului pentru care trebuie sa te pregatesti mental, deoarece sunt expuse foarte multe imagini cutremuratoare; dar va fi o vizita foarte interesanta pentru cei pasionati de istorie.

In Saigon, nu trebuie sa ratezi pietele locale, sunt pline de culoare, dar si de mirosuri dintre cele mai cautate, in functie de zona in care nimeresti. Localnicii te invita la standurile lor si chiar poti degusta din produse, fructele in Asia fiind extraordinare, si poate fi ocazia perfecta sa iei ceva bun pentru acasa.

Ne-am continuat turul cu vizitarea vechii cladiri postale din Saigon, construita in stil empire. Chiar langa ea, se afla Catedrala Notre Dame, realizata din piatra rosie. Din pacate, aceasta era inchisa pentru restaurare si am admirat doar exteriorul.

Am incheiat ziua cu o cafea pe Rue Catinat, vestita pentru terase, baruri si cafenele, dar si pentru cateva cladiri coloniale cum ar fi Hotel Continental, Hotel Majestic sau Palais Café.

Urmatoarea zi, am parasit orasul si ne-am indreptat catre Delta Raului Mekong. Pe drum, am putut admira satele vietnameze, am trecut pe langa orezarii, iar ghidul nostru ne-a povestit despre traditii, despre cultivarea orezului si despre familia traditionala vietnameza. Odata ajunsi la rau, ne-am imbarcat si am navigat pe cateva canale, am facut opriri sa degustam fructe si miere, am achizitionat bomboane de cocos si alte produse confectionate din nuca de cocos si ne-am bucurat de plimbarea cu barca purtand, bineinteles, palariile traditionale vietnameze.

Seara, cand am revenit in oras, toata lumea era in strada, localnicii sarbatoreau castigarea unei finale la fotbal si, pentru ca era pentru prima data cand castigau, toata lumea era imbracata in tricouri rosii cu o stea galbena in mijloc, fluturau steagul tarii, faceau parade cu scooterele, se adunau in fata magazinelor sau hotelurilor, cu mic cu mare erau acolo, bucurandu-se. A fost extraordinar sa vedem ca fac asta pasnic, ca se bucura sincer, ne salutau cu mandrie si fericire in ochi si stateau de vorba cu noi. Toata zona centrala era impanzita de tineri si se simtea o energie pozitiva in aer. A fost o experienta pe care nu o voi uita niciodata!

Am pornit spre Cambodgia, prima oprire - capitala Phnom Penh. Aici, am invatat despre trecutul sangeros al tarii si despre Khmerii Rosii si am mancat greieri prajiti, ceva ce nu mi-am imaginat vreodata ca voi face. Dar au fost foarte gustosi si, daca poti trece de prejudecati, atunci vei avea parte de un snack delicios. Phnom Penh este un oras vibrant, in continua dezvoltare, foarte aglomerat, dar cu oameni prietenosi. Ghidul ne-a povestit despre familia tipica cambodgiana, despre traditii si obiceiuri.

Dar cel mai mult mi-a placut in Siem Reap. E un oras mic, cochet, cu multe piete, dar si viata de noapte. Trebuie sa incerci neaparat o bere locala pe Pub Street, sa o iei la pas spre centru pe malul raului, sa incerci nucile de cocos de la vanzatorii ambulanti sau freshurile de fructe.

Dar toti turistii care calca in acest orasel o fac pentru maretul Angkor, un oras cu peste 50 de temple. Annual, peste 4 milioane de turisti viziteaza Cambodgia pentru a ajunge la Angkor Wat, Bayon, Phra Keo, Tha Phrom. Pe langa impunatoarele temple, am descoperit ca aceasta tara ofera ospitalitate si prietenie. Oamenii sunt atat de draguti si deschisi, incat pentru ei ma voi intoarce in Cambodgia. Mi-a placut foarte mult Angkor cu toate templele pe care le-am vizitat: Angkor Thom, Bayon, Preah Khan, Ta Phrom, Angkor Wat. O singura zi nu este de ajuns ca sa le savurezi. Cel mai mult mi-a placut Ta Phrom, aici natura a pus stapanire pe temple si este spectaculos sa vezi cum radacinile copacilor au crescut printre ziduri sau, mai mult, chiar le sustin in unele cazuri. La Angkor Wat a fost foarte aglomerat, dar asa e tot timpul, din spusele ghidului. Daca vrei sa eviti multimea, cel mai potrivit este sa vii in Cambodgia in iulie-august. Noi am reusit totusi sa ne bucuram de frumusetea templului si sa facem si cateva fotografii extraordinare.

Cambodgia este cea mai saraca tara din Indochina si trebuie sa stii asta, mai ales daca vei face o vizita in satele plutitoare de pe Lacul Tole Sap pentru ca aici vei vedea exact ce inseamna asta. Oamenii traiesc in case supendate pe malul apei si te va uimi simplitatea cu care isi duc viata, dar si zambetele pana la urechi cu care te intampina. Sunt familii care locuiesc chiar si in case improvizate pe apa, care migreaza dintr-o zona in alta a lacului, in functie de sezon. Principala lor ocupatie este pescuitul si depind foarte mult de fluctuatiile lacului in sezonul ploios.

Am parasit Cambodgia pentru Bangkok, un contrast destul de mare si un oras extrem de ofertant. Cateva zile nu iti sunt de ajuns pentru a-l descoperi, dar poti vedea cele mai importante obiective; Palatul Regal, Wat Pho, Wat Trimit si Wat Arun trebuie sa fie pe lista. De asemenea, nu rata o plimbare pe Raul Chao Praya cu ferry boat-ul public daca vrei sa gusti din viata locala sau o plimbare cu o barca privata daca vrei sa savurezi privelistea in liniste. Poti alege sa explorezi canalele si sa ajungi in zone mai putin turistice si poti face o oprire si la Muzeul Barjelor. Daca vrei sa te aventurezi mai departe de oras, poti alege o vizita la Ayutthaya sau la Piata Plutitoare Damnoen Saduak.

Daca vrei sa gusti bucataria locala, iti recomand sa mergi pe strada Khao San, unde vanzatorii ambulanti prepara tot felul de bunatati. Nu rata un Pad Thai – preparat traditional thailandez – sau o portie generoase de mango sticy rice – orez gatit cu lapte de cocos si mango. Vei gasi la tot pasul si fresh-uri de fruce, cele de papaya sau ananas sunt delicioase.

Dupa Bangkok, am plecat spre Phuket ca sa ne bucuram de mare si de plaja. Am stat in Kamala, o statiune micuta, dar linistita, cu multe restaurante si magazine aproape de hotelul nostru. Plaja e foarte frumoasa si seara te poti bucura de apus sau poti iesi la o plimbare pe plaja.

Din Phuket, poti face cateva excursii optionale si noi am ales sa mergem in Golful Phang Nga Bay, vestit pentru Insula James Bond. E o excursie pe care o recomand cu caldura pentru ca treci pe langa foarte multe insule si peisajele sunt extrem de frumoase. Noi am vizitat si un sat de nomazi – sea gypsies, asa cum ii numesc localnicii. Ne-am oprit si la Hong Island unde am schimbat barca cu motor pe o canoe si am intrat in cateva pesteri, apoi intr-un golf mai inchis cu o apa mica si verde la culoare in care puteai sa vezi pesti si meduze. Din nou, peisajul te lasa fara cuvine si parca nu ne venea sa credem ca suntem acolo.

O alta excursie foarte populara intre turisti este Phi Phi Island si Maya Bay unde s-a filmat The Beach, cu Leonardo di Caprio. Tocmai pentru ca este foarte populara, este si foarte aglomerata, barcile vin si poposesc cate o ora sau o ora si jumatate si e foarte greu sa gasesti un loc doar pentru tine. Poti merge de la plaja principala pe partea cealalta a insulei, dar odata cu tine vor merge si sutele de turisti care se inghesuie pe o insula foarte mica. Zona este, intr-adevar, foarte frumoasa si nisipul foarte fin si alb, marea capata culori de la albastru la verde, dar partea mai putin placuta este multimea care invadeaza aceasta plaja micuta.

In Phuket, sunt multe plaje pe care le poti descoperi, poti merge in Phuket Town sau la o tabara de elefanti unde ai ocazia sa ii hranesti sau sa ii ingrijesti timp de cateva ore. Sau poti alege sa mergi la cateva puncte de belvedere de unde vei avea o priveliste de ansamblu, unul dintre acestea fiind Kata Noi Viewpoint - unde am mers si noi pentru cateva fotografii.

Mi-a placut Thailanda si voi reveni pentru Bangkok si pentru bucataria extraordinara, pentru plajele frumoase si oamenii prietenosi.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!