Venetia - capodopera plutitoare a Europei Denisa Kelly

Denisa Kelly
Venetia - capodopera plutitoare a Europei

Am avut placerea sa vizitez Bella Italia, mai exact Venetia, in cadrul unei croaziere cu Costa Cruises in luna aprilie 2019. Compania, italiana bineinteles, detine o flota de 27 de vase si efectueaza voiaje in lumea intreaga, insa cele pe Marea Mediterana sunt remarcabile. 

Atmosfera de la bord este relaxata, mancarea delicioasa si activitatile diverse. Important de mentionat este faptul ca linia de croaziere Costa se adreseaza tuturor bugetelor, fiind o linie de masa, cu vase mari si medii. Nava pe care eu am calatorit s-a numit Costa Victoria si a fost un vas de dimensiuni medii (capacitate de aproximativ 2000 pasageri). Construita in 1996 si renovata in 2006, Costa Victoria are o eleganta aparte, un design sofisticat si o atmosfera la bord tipic italiana. 

Victoria se deosebeste prin detaliile fine si operele unice de arta, ca de exemplu pretiosul mozaic creat de Emilio Tandini, mozaic ce se regaseste in barul Capriccio. De asemenea, serviciile sunt foarte bune, iar personalul este atent la nevoile pasagerilor astfel incat calatoria acestora sa fie una memorabila si relaxanta. Inchei aceasta scurta descriere pentru Costa si pentru vasul ce m-a purtat pe apele Mediteranei si continui a va povesti un pic cum am cunoscut aceasta micuta parte a Italiei numita Venetia. 

Sunt de parere ca, si cred ca multa lume mi-ar da dreptate, afirmatia „Am vizitat Italia" nu este pertinenta daca ai fost doar in Roma, sau doar in Milano, sau Venetia. Italia merita strabatuta in amanunt si inspirata prin toti porii deoarece este o tara absolut minunata, care ofera din abundenta atat istorie si cultura, cat si gastrononomie desavarsita, insotita de vinuri fine, oameni ospitalieri, opere arhitecturale ample si arta pura. 

De data aceasta insa, vizita mea in Italia m-a purtat doar in Venetia timp de trei zile, suficient cat sa iau pulsul acestui oras absolut incantator. Desi sunt genul de persoana care isi planuieste ceva cu mare acuratete si careia ii place sa fie in control, de data aceasta am ales sa ma las purtata de canalele Venetiei inapoi in timp. Mi-am dat voie sa ma relaxez total si sa simt aerul venetian intr-un ritm linistit, fara sa pun pe foaie ce anume vreau sa vizitez si fara sa alerg de colo-colo, sa vad „top things to see". Toate acele articole de blog sau liste virtuale de pe net cu cele mai importante obiective de vazut in Venetia nu au existat in planificarea mea prealabila. 

Fiind aprilie, vremea a fost tocmai potrivita pentru a ma plimba fara o tinta exacta pe stradutele unde aveam sa descopar bijuterii arhitecturale, biserici medievale si bazilici pictate de artisti faimosi precum Titian, pentru ca mai apoi sa strabat Grand Canal si sa admir casele boieresti care amintesc de vremurile glorioase ale Venetiei sau sa ma opresc la o terasa sa savurez un espresso. 

Desi un oras mic, Venetia are multe de oferit celui curios sa descopere arta si istoria sa. Bineinteles, cea mai renumita activitate turistica pe care un calator o poate face cand ajunge in Venetia este o plimbare cu gondola. Se poate considera ca a ajuns un cliseu, insa eu va recomand cu caldura plimbarea cu gondola pentru ca este, intr-adevar, ceva specific locului si totodata este un prilej de a admira orasul in toata splendoarea lui. Daca aveti putin timp la dispozitie, va recomand sa va treziti devreme pentru a evita cozile ce se formeaza la obiectivele turistice si sa optimizati cat de mult puteti fiecare clipa petrecuta aici, fara insa a fi pe fuga. 

Tot secretul este sa uitati de ghidurile turistice si sa va pierdeti in oras. Daca porniti cu ideea ca trebuie sa bifati toate obiectivele, veti sfarsi prin a alerga incolo si incoace fara sa simtiti atmosfera locala. Bineinteles, daca va treziti dis de dimineata, profitati si mergeti inaintea multimilor de alti turisti la Bazilica San Marco, un exemplu desavarsit de arhitectura bizantina si cea mai mare biserica din Venetia, iar apoi acordati timp unei vizite la Palatul Dogilor, de unde va puteti bucura de panorame unice asupra orasului. 

Palatul Dogilor a servit ca scaun al dogilor, titlu oferit conducatorilor Venetiei intre anii 726 si 1797. Dogii erau alesi pe viata de catre un grup restrans de aristocrati ai Cetatii, atat in asa-zisa Republica Venetia de la acea vreme, cat si in Genova. In prezent, Palatul Dogilor este muzeu. Recomand, de asemenea, o vizita la cel mai renumit pod din Venetia, Ponte di Rialto, pentru poze memorabile cu Grand Canal. Cei care au mai multe zile la dispozitie pot acorda cu incredere o jumatate de zi pentru a vizita insulele Murano si Burano. 

Strabateti stradutele pline de culoare din Burano si mergeti in Murano pentru a vedea cum se modeleaza faimoasa sticla de Murano. Acestea sunt doar cateva dintre tipsurile personale care sper sa va fie de folos si sa va imbie la o viitoare vacanta in Bella Italia. Sunt bucuroasa ca am petrecut cateva zile minunate in Venetia si ca pot impartasi experienta mea, atat cea de pe vasul Costa, cat si cea de la „bordul" gondolelor romantice care mi-au asternut in fata ochilor aceasta capodopera plutitoare numita Venetia.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia