Dupa o foarte scurta escala la Amsterdam, cu emotii si un sprint prin aeroport demn de Olimpiada, si un zbor de inca 12 ore, am ajuns la Kuala Lumpur pregatiti pentru un concediu minunat.
Turul de oras din ziua urmatoare a concentrat in doar cateva ore monumente, moschei, muzee si temple, plus cladiri emblematice si, gratie explicatiilor soferului (care si-a jucat cu mult succes si rolul de ghid), a reusit sa ne deschida apetitul sa exploram, de unii singuri, in zilele urmatoare, cat mai mult din Kuala Lumpur.
Parcul de pasari, templele de la Batu Caves si piata centrala s-au completat minunat cu incursiuni prin mall-urile racoroase si cu plimbari pe inserat pe Bukit Bintang.
Nicio vizita in capitala Malaeziei nu e completa fara latura gastronomica, oferind vizitatorilor o abundenta de gusturi, mirosuri si arome din bucatariile Asiei. Pentru cei dispusi sa mai inchida un ochi la recomandarile de-acasa (sa nu cumva sa...), o cina stradala, la terase aproape improvizate si frecventate de localnici si turisti dezinvolti, se poate transforma intr-una din cele mai gustoase mese. Bali, Insula Zeilor, s-a dovedit a fi un loc al contrastelor, care „provoaca” turistii in permanenta. Intre linistea teraselor de orez de la Jatiluwih si agitatia nocturna de pe strada Legian, vacanta devine o interactiune aproape permanenta cu localnicii, care isi propun sa iti vanda orice, de la masaje la tricouri cu echipe de fotbal europene.
Plaja Kuta se animeaza in zori, cu surferii treziti sa prinda cele mai bune valuri, si ramane asa pana la apusul spectaculos, cand toata lumea se muta la numeroasele restaurante cu terase, cu meniuri traditionale si occidentale. Orice vizita in Bali cere si excursii in interiorul insulei, unde, dupa chinul unui trafic ca din Bucuresti intr-o zi de luni ploioasa, poti vedea temple spectaculoase, terase de orez de un verde ireal, vulcani si plantatii de cafea.
Ubud e unul din locurile care te atrag imediat; te face sa iti doresti sa te pierzi cu orele pe stradute, prin magazinase cochete cu produse artizanale. Si ca sa prinzi puteri, peste tot gasesti sucuri proaspete din fructe, mancaruri locale, caju si cate si mai cate. Bucataria balineza reuseste sa satisfaca vegetarieni si carnivori in egala masura, insa fructele de mare si pestele la gratar nu trebuie sub nicio forma ratate.
La polul opus fata de Bali, Singapore e o metropola care iti taie respiratia. Cartierele de zgarie-nori, mall-urile care se inlantuie pe kilometri intregi si hotelurile luxoase se ridica langa oaze de verdeata, cum este Gradina de Orhidee, si ascund printre ele „insule” precum Chinatown sau Little India.
Gradina Zoologica e un loc unde te poti pierde cateva ore, departe de betonul incins, iar Night Safari e o experienta inedita, cum nici nu ti-ai putea inchipui ca ai sa traiesti intr-un oras. Seara este insa momentul cel mai bun sa admiri Singapore – fie ca alegi o tura in Singapore Flyer sau sa urci pe Marina Bay Sands, sau ramai cu picioarele pe pamant si te plimbi pe podul Helix si prin futuristele Gardens by the Bay, nu poti sa ramai imun la peisajul urban uluitor. Nici aici nu vei duce lipsa de optiuni si tentatii culinare, caci multiculturalismul e prezent si la terasele fara pretentii, si la restaurantele de top.
Multumim, Eturia, pentru doua saptamani minunate! Catalina