Sri Lanka si Maldive - combinatia ideala a exoticului Simona

Simona
Sri Lanka si Maldive - combinatia ideala a exoticului

Sri Lanka reprezinta mult mai mult decat plaja si soare, inseamna un mix de relaxare, cultura si religie. Nu poti sa ajungi pe aceste meleaguri si sa nu incerci macar cate o parte din aceste experiente. Dupa un zbor nu foarte lung, am aterizat dimineata devreme in capitala tarii, Colombo. 

De acolo, am fost preluati de ghidul national pus la dispozitie doar pentru grupul nostru si am plecat spre locul pe care-l asteptam cu totii cel mai mult: la orfelinatul de elefanti Pinnawala. Drumul a durat aproximativ trei ore, insa a fost o incantare vizuala pentru toata lumea: totul in jur era de un verde inexplicabil si a fost impresionant sa vezi plantatii de orez, arbori de cauciuc sau scortisoara. Orfelinatul a fost infiintat in 1975 pentru a gazdui elefantii abandonati sau gasiti singuri in salbaticie. In prezent, Pinnawala a ajuns sa detina mai mult de 80 de elefanti. Orfelinatul pare sa fie diferit de cele din Thailanda, unde elefantii sunt ingrijiti mai mult in scop comercial. In Sri Lanka, atentia este indreptata in special catre salvarea speciei si taxele de acces in incinta sunt doar pentru intretinerea acestuia, sumele fiind oricum mici. Aici am putut hrani elefantii si, ulterior, i-am putut urmari la scaldat in rau. Pareau niste copii care se bucurau de baltoaca din mijlocul drumului. A fost un spectacol pe cinste si nu ne puteam dezlipi ochii si aparatele foto de pe ei. La final, nu puteam rata o fabrica ce facea caiete, magneti de frigider si carti din excremente de elefanti. 

De la Pinnawala, ne-am continuat drumul de aproximativ trei ore catre Giritale, unde am innoptat prima noapte. Hotelul Deer Park din Giritale a fost o adevarata oaza de liniste si relaxare, cazarea fiind in Duplex Cottage, niste casute din lemn, living la parter si dormitor la etaj. In gradina, ne-au intampinat maimutele jucause, precum si diferite specii de pasari. Chiar daca am stat doar doua nopti aici, a fost o placere sa ne bucuram si de piscina hotelului, care era alimentata cu apa de rau. A doua zi, am vizitat Sigiriya sau Lion Rock, un sit arheologic inclus in patrimoniul UNESCO. Templul este situat in varful unei stanci de o inaltime de 200 de metri si aventura a fost sa urcam pana in varf. Treptele erau destul de inguste si te sprijineai doar de o balustrada de fier. In plus, era destul de aglomerat, iar soarele te toropea. La mijlocul drumului, ne intampinau, de o parte si de alta, ghearele unui leu. Leul este simbolul tarii. Daca intrebi un singalez ce semnifica pentru el, iti va raspune: Sri Lanka nu are elefanti, ea are doar Leu. Singurul elefant adevarat a fost cel pe care a sosit Buddha. Dupa o ora de urcat, am ajuns invingatori in varf. Dupa explicatiile ghidului, am avut timp sa admiram privelistea si, bineinteles, sa facem poze cu campionii care au ajuns pana sus (cativa au renuntat pe la jumatatea drumului). 

Dupa Lion Rock, am vizitat zona de monumente din Polonnaruwa, a doua capitala a Sri Lankai, construita intre secolele XI si XII e.n. Impresionante au fost ruinele Palatului Regal Gal Viharaya cu cele patru splendide statui ale lui Buddha, Sala Audientelor, Baile Lotus, statuia Regelui Parakramabahu. Din Giritale, ne-am indreptat a treia zi spre Dambulla, la o ora si jumatate de mers cu masina. In Dambulla, am oprit pentru vizita la Templul de Piatra, un complex de pesteri care adapostesc peste 150 de statui ale lui Buddha. Cea mai interesanta parte din vizita a fost insa la picturile murale, ce intruchipeaza diverse scene din viata budista, inclusiv prima predica a lui Buddha. Istoria lui Buddha este o poveste acaparanta si aici am aflat despre cele Patru Adevaruri Nobile, esenta invataturii sale: Primul adevar stabileste originea suferintei. - Al doilea adevar expune cauza suferintei. - Al treilea adevar ofera solutia: eliminarea dorintei. - Al patrulea adevar este calea prin care se stopeaza suferinta (comportament, disciplina mentala si intelepciune). 

Dupa-amiaza, am ajuns in Kandy, unde am vizitat celebrul Templu al Dintelui, templu Budist. In trecut, elefantul alb, Raja, purta relicva expusa aici ("Dintele lui Buddha") in timpul unei festivitati ce se desfasura pe parcursul a zece zile, Esala Perahera. Norocul nostru a fost ca am ajuns in Kandy cu o zi inainte de inceperea ceremoniei Perahera, astfel ca am decis sa ne luam bilete pentru show-ul din urmatoarea seara. Locurile erau, de fapt, cateva scaune aliniate in fata casei unui localnic, loc de unde puteam admira toata procesiunea: au defilat sute de elefanti decorati, au fost spectacole de dans si foc, dansuri cu biciuri, precum si dansuri kandyene. A fost o experienta inedita si nu multi au ocazia sa participe la una din cele mai mari ceremonii a unei tari. 

In drumul din Kandy spre Nuwara Eliya, am vizitat Gradina Botanica Regala din Peradeniya. Aceasta gradina a fost construita de unul dintre regii Sinhala si a fost extinsa de catre britanici, astazi dispunand de o varietate foarte mare de arbori si flori. Locul preferat a fost o sera cu diferite specii de orhidee si a fost greu sa ma las dusa de acolo. Orhideea este floarea mea preferata si, vazand atat de multe specii la un loc, am fost fascinata! Nuwara Eliya a fost o alta destinatie care ne-a placut, chiar daca temperatura era mult mai joasa decat in celelalte zone. Nuwara este zona montana a ceaiului Ceylon si bineinteles ca nu am ratat si o oprire la o plantatie si fabrica de ceai. Dupa ce am aflat procedeul de obtinere a ceaiului Ceylon, am avut ocazia sa degustam si faimosul ceai. Din pacate, nu sunt bautoare de ceai si nu as putea spune ca m-a impresionat in vreun fel. Totusi, cunoscatorii au recunoscut aroma autentica. Normal ca am avut ocazia sa cumparam si diferite feluri de ceai. Cel mai mult am ramas cu amintirea oamenilor pe care i-am cunoscut: de la un vanzator in piata de condimente pana la ghidul care ne-a povestit cu atata placere despre traditiile si modul lor de a gandi. 

Se spune ca noi suntem amabili si primitori, dar cred ca singalezii ne depasesc. Nu au o situatie materiala foarte buna, insa te vor face sa te simti binevenit oricand! Tinand cont ca am calatorit in luna august, existau doar anumite zone propice pentru plaja in Sri Lanka, astfel ca am decis sa mergem in Maldive , zborul fiind de numai o ora. A fost o alegere perfecta! Maldive devine destinatia mea numarul 1 pentru relaxare, peisaj, localizarea ideala unde sa uiti de toate. Fie ca preferi sa stai pe sezlong cu o carte in mana, fie sa mergi la spa, fie ca faci diferite sporturi nautice, Maldive este locul unde te poti pierde in gandurile tale. Este locul in care eu revin cu placere. Nisipul fin alb si apa turcoaz sunt pana acum unice pentru mine.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia