Seychelles - exista un loc mai frumos in lume? Raluca Barbu

Raluca Barbu
Seychelles - exista un loc mai frumos in lume?

Odata intors din Seychelles, te intrebi cu siguranta in ce alta destinatie poti merge ca sa poti avea parte de o descoperire cel putin la fel de minunata ca acesta republica insulara din Oceanul Indian.

Pentru noi, familii cu copii, a fost o experienta de vis, cu surprize oferite de natura locului in fiecare zi.

Dar inainte de toate, cateva informatii interesante despre aceasta tara spectaculoasa: 

  • Chiar daca include nu mai putin de 115 insule, nu te astepta sa intalnesti prea multi oameni in Seychelles. Doar patru dintre insule sunt locuite, iar pe cei mai multi localnici ii vei intalni pe Mahé, insula pe care am aterizat si am ales sa ne cazam.
  • Dintre toate statele africane, Seychelles are cea mai mica populatie.
  • Aici te poti bucura de o diversitate rar intalnita in lume atat pentru flora, cat si pentru fauna. Primul contact a fost cu pestisorii zburatori care ajungeau pe digul hotelului, crabii curiosi care se plimba nestingheriti pana pe culmi, liliecii care ating si 1 metru inaltime, pestii multicolori, testoasele gigant si sute de specii de pasari multicolore.
  • Aici ai ocazia sa vezi cel mai mare atol de corali din lume (cu peste 1000 de specii inregistrate): Aldabra, insula nelocuita intrata in patrimoniul Unesco in 1982.
  • Fluxul si refluxul iti permit sa descoperi reciful in toata splendoarea lui, in orice insula te-ai afla.
  • Insulele monolit de granit ce rasar din ocean ascund in interior plante endemice, iar padurea este un mix superb de palmieri, plante cu tepi, conifere - cu greu realizezi in ce lume esti.

Iata cum ni s-a aratat acest loc magic in fiecare zi, in jurnalul nostru de calatorie cu relatari zilnice.
 

Zilele 1 & 2 - Mahé

Primele doua zile au fost pentru odihna, le-am petrecut la hotel Le Nautique Luxury Beachfront Appartement Mahé si pe minunata plaja Anse Royal, un loc de o frumusete rara, pe care l-am descoperit complet neatins, fara sezlonguri, fara muzica pe plaja, fara un strop de gunoi in apa sau pe nisip - un paradis.

Ziua 3 - La Digue

In ziua a treia am descoperit La Digue, acea insula care te determina sa zbori inca o data spre Seychelles, un zbor usor cu 4,5 ore/ segment. Dupa o calatorie de o ora cu barca, am ajuns in port, de unde am luat biciclete de la mic la mare - asa arata aici uber-ul lor 🙂 

Am vizitat insula si, dupa plantatia de vanilie, ne-am oprit pentru cateva ore pe Anse Source D'Argent, acel loc demn de o carte postala. Paradis al testoaselor gigant si al peste 150 de specii de pesti colorati, insula, desi mica, iti ofera un ecosistem perfect: cazare cocheta, plaje unice si invitante, magazine mici si elegante si flora suberba, ingrijita in fiecare loc te uiti. Plaja iti taie respiratia, blocurile de grabit si turcoazul ireal al oceanului sunt atat de frumos imbinate ca nu te mai opresti din a spune: this is Heaven!
 

Ziua 4 - Mahé

Astazi am explorat Mahé. La fel ca in Jamaica, in Seychelles, cel putin in Mahé, miroase discret a ananas si ylang-ylang, iar pe ploaie, aceasta mireasma sublima se intensifica, zici ca esti in cea mai rafinata parfumerie pariziana.

Trecand de mirosul naturii, sa pasim spre cel al romului, la rhumerie Takamaka, pe care am numi-o mai degraba un produs de marketing spectaculos. Acest loc, desi cu o istorie indelungata pe insula, este un puzzle perfect intre materia prima excelenta adusa din Mauritius sau Reunion - melasa, tehnologia cat mai noua adusa din Caraibe - butoaiele din stejar frantuzesc pentru baricare si un branding excelent. Romul de aici este bun, mai ales cel aromatizat cu ananas sau cocos, dar nu l-as putea ridica la nivelul romului din Barbados, Guatemala sau Jamaica.

Dupa ce am auzit istoria acestui loc, am plecat spre capitala insulei, (Greater) Victoria, un melanj de cladiri coloniale si kiosk-uri, un amalgam de culori si mirosuri, foarte aproapiata de Port Louis Town, Port Louis, Mauritius. Capitala are aproape 27.000 de locuitori, fiind orasul cel mai mare, atat ca intindere, cat si ca populatie din Republica Seychelles. M-am bucurat sa descopar aici templul hindu Arul Mihu Navasakthi Vinayagar, singurul apartinand acestei religii din Seychelles, unde doar 2% din populatie apartine acestui cult. A fost contruit in 1992 si este patronat de Vinayagar, zeitatea prosperitatii si a bogatiei. 

Acum sa trecem la cele lumesti, am cumparat fructe din plin, cele mai parfumate mango, mandarine, papaya & baby ananas si ne-am bucurat de o masa pe cinste la un restaurant… italienesc :)))

Seara am incheiat-o pe insula artificiala Eden Island, construita pe 50 de hectare cu mall-uri, restaurante si 450 de proprietati, o marina superba, un proiect care se dezvolta continuu si ofera bucati din paradis in special strainilor. Aceasta insula este un proiect africano-austriac si a fost ridicata aproape in totalitate cu fonduri din Dubai.

Ziua 5 - Praslin

Povestea celei de-a cincea zile este vizita la Praslin, a doua insula ca marime a arhipelagului Seychelles, aflata la doar 44 km de Mahé. Noi am ajuns aici cu ferry, dupa o calatorie de o ora in conditii foarte bune, dar o poti face mult mai comod in 20 de minute cu avionul.

Am facut o vizita la Vallée de Mai, rezervatie aflata in patrimoniul Unesco si una dintre plajele cele mai frumoase de aici. Vallée de Mai are 18 hectare si este unica in lume pentru ca adaposteste ramasitele unei paduri de palmieri care odinioara acoperea toata insula. Am descoperit 6 specii endemice de Palmieri de Seychelle, dar dintre toti cei mai spectaculosi sunt palmierii coco-de-mer, considerati una dintre minunile lumii vegetale. Trunchiurile lor drepte si netede ajung pana la 30-40 metri inaltime, au evantaie mari de frunze si fructe uriase, lungi de circa 50 cm, cu o greutate care poate ajunge la 20 kg. Copacul produce unul sau doua buchete de nuci cu forme specifice in fiecare an, unele semanau cu papagali si altele cu soricei. Germinarea si cresterea fiind foarte lente, palmierii coco-de-mer traiesc sute de ani, iar din spusele ghidului, cele mai vechi specimene au peste 800 de ani. Noi ne-am bucurat de un traseu de 1,5 h, timp in care ploaia a reusit cu greu sa ne atinga printre palmierii maiestuosi.

Anse Lazio este amplasata in golful Chevalier si cred ca dupa ce o vezi cu greu poti sa te multumesti cu alt loc din aceasta lume. Cu structurile de granit specifice acestui arhipelag, dar si un nisip desavarsit, aceasta plaja te atrage ca un miraj si parca pierzi notiunea timpului privind la minunea care te inconjoara. Poti sa iei masa la un restaurant cochet din dreptul plajei sau te poti rasfata cu o nuca de cocos la barul de pe nisip, dar cu asa priveliste cu greu mai ai nevoie de altceva.
 

Ziua 6 - Mahé

Cum poti sa iti petreci prima zi din an daca nu la plaja, punand pe hartie ce vei face mai bine in noul an si punand in flute sampanie pentru prosperitate?

Azi am ales locul in care s-a scris istoria pentru Seychelles si cultura lor imbogatita de francezi. In varful sudic al insulei Mahé, micul sat feeric si  plaja cu acelasi nume, Baie Lazare, marcheaza chiar locul in care marinarul francez Lazare Picault a revendicat pentru prima data Seychelles pentru Franta, in anii 1740. Istoria este una dintre atractiile principale ale zonei, cu turnurile gotice sculptate si frontispiciile unei biserici elegante dedicate lui Francisc de Assisi stand marturie a influentei europene.

Cu toate acestea, plajele din acest port sunt cele care te transpun in povestea magica a locului, cu palmierii lor incovoiati inclinandu-se in fata unui ocean de un albastru perfect.

Zilele 7 & 8 - Mahé

Zilele acestea au fost dedicate relaxarii la plaja si descoperirii de locuri in care cei mici sa se joace in voie.

Baie Lazare, Anse Royal, Beau Vallon, Port Launay, Sauzier Waterfall sau Port Glaud sunt doar cateva dintre locurile pe care Mahé ti le pune la dispozitie atunci cand esti dornic de explorat. Ce este surprinzator este ca, desi unele plaje se aseamana intre ele la prima vedere, nisipul, coralii, scoicile, valurile, fluxul si refluxul dau un alt specific locului in care iti petreci ziua.

Seychelles este atat de ofertant, incat chiar si atunci cand spui ca ai vazut tot, mai poti vedea ceva: o insulita, un drum pe recif, o expozitie de flori, un targ de artizanat. Hraniti-va curiozitatea si setea de cunoastere intr-un loc ca acesta, clar nu veti regreta.


Zilele 9 & 10 - Mahé

Calatoria noastra se incheie in curand, dar povesti mai am pentru cateva saptamani. Am descoperit plaje noi in Mahé, plaje pe care te simti rasfatat si protejat de natura. Nisipul este fin si mereu curat, caci grija pentru mediu este o prioritate in Seychelles. Chiar si cel mai mic bar, incropit din doua scanduri, gestioneaza pet-urile cu mare atentie, iar felul in care te servesc este ireprosabil. Cu siguranta poti sa te “pierzi” in fiecare zi pe o plaja aici.

In partea de sud a insulei Mahé, in special in sud-vest, gasesti plaje expuse oceanului, cu valuri superbe, cum este Anse Intendance. Pentru copii este foarte frumoasa zona in care un fir de apa se scurge de pe munte in ocean si creeaza un mic defileu in care resursele de joaca sunt infinite.

Pentru un peisaj mai spectaculos, Anse Forbans este un alt loc in care te poti bucura de soare, valuri timide si unul dintre putinele restaurante cu preparate bune din insula, @surfers club.

In Mahé nu poti rata Seychelles Botanical Gardens, un loc unde au adus impreuna toate minunatiile insulelor - palmieri endemici, orhidee, pomi fructiferi, testoasele gigant, nuferi impresionanti si o gradina asiatica impunatoare.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia