Reunion - exotica insula franceza din Oceanul Indian Sorin Stoica

Sorin Stoica
Reunion - exotica insula franceza din Oceanul Indian

Exotism cu rafinament frantuzesc, Reunion este o destinatie altfel. O imbinare intre plaje cu nisip fin specific Oceanului Indian, cu regiuni muntoase inalte si cu o vegetatie densa si extrem de diversa, atat datorita reliefului variat dar si aclimatizarii a numeroase specii de plante din intreaga lume. 

Descoperita in 1507 de portughezul Don Pedro Mascarenhas, insula a ramas virgina pana in 1665, cand a inceput colonizarea ei de primul grup de colonisti francezi (20 la numar) veniti din Madagascar, dupa ce au esuat in colonizarea acesteia din urma. Numele oficial Bourbon Island a fost schimbat, in 1793, in Reunion. Dupa o scurta perioada de dominatie britanica, in care si-a reluat numele original, in 1848 insula a revenit la denumirea Reunion si la apartanenta franceza. 

Interesant este ca toate localitatile de pe coasta au nume de sfinti (Saint Denise, St Perre, St Gilles etc) date de colonistii francezi. Localitatile din interior (din munti) au nume africane (Cilaos, Mafate etc) deoarece aceste asezari au fost infiintate de sclavii evadati de pe coasta si refugiati in munti. Colonistii, dupa experienta Madagascar, s-au temut sa ii urmeze in interiorul insulei, astfel incat acestia si-au putut infiinta propriile asezari. 

Climatul este asemanator celui din Mauritius, pe doua sezoane: iarna si vara. Iarna este placuta, cu precipitatii putine, temperatura medie 26 grade in aer si 24 in apa si dureaza din iunie pana in septembrie. In munti, poate fi rece in aceasta perioada. Vara dureaza din octombrie pana in aprilie, cele mai calduroase fiind ianuarie si februarie cand si ploua cel mai mult. De remarcat ca, fiind teritoriu francez (deci parte a UE), in Reunion se poate calatori doar cu buletinul. Drumurile si indicatoarele sunt de tip european (ideal pentru rent a car), sistemul medical este cel european, de asemenea tarifele sunt la nivel european. 

Aeroportul din Saint Denise este mic si cochet, dar si modern in acelasi timp. Aerul placut, curat, cu briza Oceanului Indian inviorandu-te dupa 10 ore de zbor, este o binecuvantare. Ghidul punctual, masina de transfer confortabila, soarele mangaietor fac ca prima impresie sa fie una promitatoare. 

Drumul pana in St Giles, principala zona de hoteluri de plaja de pe insula, aflata in vest, este spectaculos pe coasta, cu muntii pe stanga si plajele Oceanului Indian pe dreapta, cu vegetatie luxurianta, iar paleta de culori albastru - verde - negru combinata cu peretii decorati ai caselor din micile asezari pe langa care trecem fac din acest transfer o experienta exotica si revigoranta. 

Dupa o ora ajungem in St Gilles la Hotelul Le Nautile pentru a servi pranzul. Impresia despre acest hotel e mai mult decat placuta, atat ca ambianta, dar si ca facilitati si servicii. Hotelul este mic, cochet, camerele sunt placute, in schimb curtea interioara unde se afla si un bar si terasa, dar si o piscina strajuita de palmieri este fabuloasa. Plaja este superba, cu nisip fin, in plus hotelul se afla intr-o laguna astfel incat apa oceanului este limpede si lina, in stil Maldive. Pe plaja sunt sezlonguri, palmieri, putina lume, un aer intim de vacanta. Aici am servit prima noastra masa in Reunion. 

In primul rand, este de recomandat berea Bourbon (are si o sticla foarte nostima) al carei simbol este pasarea Dodo (disparuta de multi ani, din pacate). Aperitivul este la alegere intre pachetele de primavara in stil asiatic (o observatie: mancarea din insula este in general condimentata asa ca, daca mergeti in localuri in afara hotelurilor, asigurati-va ca intrebati inainte cat este de condimentata) si carnati Rougail. Eu am luat pachetele, dar am gustat zilele urmatoare din carnatii Rougail, pe care ii recomand cu mare caldura. Carnatii in sine (de porc, afumati) sunt foarte buni, dar si sosul (un fel de sos ostropel cu multe rosii si condiment) este delicios. Felul principal (nici nu se putea altfel) a fost peste spada, delicios preparat la gratar si acompaniat de 2-3 sosuri la alegere (bineinteles, unul dintre ele este chilli), plus garnitura de legume sotate in stil frantuzesc. Iar desertul e la alegere intre prajitura de cartofi dulci (foarte gustoasa, de recomandat celor ce doresc un desert local traditional) si inghetata. 

Mergem catre hotelul unde aveam sa fim cazati: Le Saint Alexis. Hotelul este pur si simplu spectaculos. Chiar daca are doar 4*, totul inspira un SLH sau un Relaix Chateux, servicii de inalta clasa, SPA cu servicii la standarde asiatice, bucatarie franceza, camere mari si ingrijite, curatenie la nivel inalt. Hotelul este inconjurat cu piscina de jur imprejur, iar cateva poduri de lemn asigura spectaculos intrarea in hotel. Sala de gimnastica si receptia au un aer subacvatic pentru ca sunt situate sub nivelul solului si au geamuri de jur imprejur prin care se vede piscina. Plaja este fermecatoare, suficient de mare, cu nisip fin, singurul inconvenient este ca nu se afla propriu-zis intr-o laguna, astfel incat se formeaza de multe ori valuri mari (cat am stat noi acolo asa a fost - ideal pentru surf). 

Apropo de laguna, este destul de periculos sa inoti in afara acestor lagune (open sea, cum spun localnicii) din cauza rechinilor. Se pare ca sunt niste reguli: sa nu te aventurezi in afara lagunei mai ales la rasarit si apus si cu precadere dupa ploi, cand apa este tulbure. Hotelul are si multa verdeata, palmieri umbrosi care pot fi un refugiu in zile caniculare, un bar pe malul marii, restaurant cu o panorama superba catre plaja, terasa pentru mic dejun si, asemenea, camerele au terase spatioase. Din punctul meu de vedere, este recomandarea nr. 1 pentru cei care merg in Reunion si vor ceva deosebit. 

Al treilea si ultimul din seria de hoteluri din St Giles les Bains este Grand Hotel du Lagon, singurul hotel de 5* de pe insula. Din pacate, am ajuns la hotel pe la 7 seara (in Reunion se intuneca pe la 6:30). Proprietatea este foarte mare, cu enorm de multa verdeata si este organizat pe vile creole, cu camere spatioase, moderne si curate. Piscina este foarte frumoasa, de fapt intreaga proprietate este deosebita. Un mare avantaj il constituie plaja, care se afla in laguna, cu nisip fin, apa limpede si fara valuri, in stil Maldive. Seara, pe la 8:30, ne intoarcem la hotel, unde suntem asteptati cu cocktailul de predinner (asa e obiceiul in fiecare seara, ca inainte de cina sa se serveasca un cocktail, cu alcool sau fara, pe terasa de langa plaja). Toate cocktailurile au la baza romul, asa cum e si normal. De fapt, ei denumesc cocktailul „punch”, iar reteta e simpla: se foloseste rom alb si fructe locale (si aici putem enumera: cocos, lamai, portocale, lychies, mango, ananas, tamarin, fructul pasiunii, banane etc), astfel: un litru de rom, cinci-sase fructe mari, 100 de grame de zahar (de trestie, normal), doua lingurite de vanilie, se lasa doua-trei ore la macerat si apoi se serveste. 

Si, daca tot vorbim despre bauturi, sa pomenim si romul, care se poate bea simplu sau aranjat. Romul aranjat este foarte gustos. Ce inseamna aceasta aranjare: se aleg fructe sau plante (dupa gust si inspiratie), se ia un litru de rom alb si cam 200 de grame zahar de trestie si se lasa in sticla cam doua-trei luni. Asa se naste aceasta bautura care iti desfata simturile. Am luat si eu doua sticle ca suvenir, dar parca scoase din atmosfera locului nu mai au acelasi farmec. 

Ziua plecarii. Dimineata devreme servim micul dejun care nu putea fi altfel decat in stil frantuzesc, cu croasanti calzi, fructe si altele frumos aranjate si prezentate. Loculpentru micul dejun este pe terasa, la etajul doi, in aer liber, sub fosnet de palmieri si cu panorama Oceanului Indian desfasurandu-se in fata ca o ilustrata exotica. 

Recomand aceasta insula franceza iubitorilor de plaja, dar si de activitati, mai ales ca poate fi usor combinata cu Madagascar sau Mauritius, dar si cu Seychelles.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!