One Great Road, The Ring Road Cristina Moisei

Cristina Moisei
One Great Road, The Ring Road

De la lagunele glaciare si pana la rasunatoarele cascade, Ring Road este cea mai cautata ruta turistica a Islandei. Acest drum circular incepe si se termina in Reykjavik, urmand in mod predominant coasta, si constituie cel mai bun mod de a vedea atractiile de top ale Islandei.

Reykjavik, capitala cea mai nordica din lume, incanta deopotriva prin aura unui oras provincial aerisit si surpriza unei vieti de noapte active, firea deschisa si entuziasmul locuitorilor si frumusetea locurilor. Nu are grandoarea unei capitale europene, dar cucereste prin centrul istoric cochet, cu case din lemn imbracate in tabla colorata si promenadele care marginesc tarmurile Atlanticului. Capitala islandeza are un farmec special si emana o energie aparte, alimentata de fortele naturii care modeleaza pamantul islandez.

Parcurile nationale se succed unul dupa altul, iar la nu foarte mare distanta de capitala gasim Thingvellir National Park, inclus in asa numitul tur de aur al Islandei – The Golden Circle – impreuna cu faimoasele gheizere si Cascada Gullfoss. In zona ne-am putut bucura si de un spectacol inedit oferit de caii islandezi, tinut la o ferma locala, si ne-am delectat cu cea mai buna supa facuta din rosii - organice. Recomand experienta la Friðheimar Tomato Farm - Dine inside a greenhouse restaurant and meet Icelandic horses.

Tot destul de aproape de Reykjavik se pot face si primele opriri la cascadele Skogafoss (interesant este si muzeul din zona, cu acelasi nume) si Seljalandsfoss. Aceste cascade sunt foarte aproape de drumul principal, iar in fundal troneaza Vulcanul Eyjallajokull a carui eruptie a oprit in 2010 toate zborurile catre insula pentru mai multe zile.

Trecand de cascade, peisajul se schimba si incepi sa vezi plajele cu nisip negru de pe Coasta Sudica. Must see: Reynisfjara, plaja cu nisip negru si roci inalte de basalt. Peisajul este dramatic si poate fi chiar periculos pentru cei care se apropie prea tare de apa oceanului - valurile sunt gigantice, iar atentia trebuie sa fie mare (sunt numeroase panouri de avertizare pentru turisti).

Pornind catre Nord, de la Vik la Hofn, pe drumul cu o durata de 3 ore, presarat cu nenumarate atractii, te poti opri la Cascada Skaftafell, ce face parte din Parcul National Vatnajokull. Pentru turistii mai aventurosi sunt nenumarate trasee de hiking, foarte importanta, inainte de a porni pe jos la drum, fiind documentarea despre conditiile meteo (care se pot schimba brusc pe parcursul zilei). In aceasta zona plimbarea cu barca in laguna glaciara Jokulsarlon mi s-a parut cea mai interesanta. Blocuri mari de gheata se desprind din ghetarul Breiðamerkurjökull (parte a ghetarului Vatnajökull) si iceberg-uri uriase plutesc pe laguna. 

Partea estica a tarii nu este mai prejos decat sudul, fiordurile de Est fiind spectaculoase - frumuseti islandeze autentice. In inima fiordurilor se afla Egilsstadir – se spune ca toate drumurile in est ajung aici. Traseul este lung pe coasta estica, spre seara se ajunge in Myvatn, locul care poarta denumirea celui de-al patrulea lac ca marime din Islanda. Specifice zonei sunt pseudo-craterele care se ridica din loc in loc, inclusiv vis-a-vis de hotelul unde am fost cazati, si formatiunile de lava modelata de intemperii. Lacul si imprejurimile formeaza un ecosistem unic, declarat arie protejata in 2004. 

O experienta inedita pe care am avut-o in partea de nord a tarii a fost turul de observare a balenelor, cu plecare din Husavik. Cu o durata de aproximativ 4 ore si indurand un frig patrunzator, turul este fascinant, iar reprezentatia balenelor de neuitat. In apele islandeze traiesc 23 de specii de balene, dintre care 11 pot fi vazute cu regularitate.

Ajunsi in Capitala Nordului, Akureyri, descoperim un oras activ si prosper, iar experienta la hotelul central Kea ne-a convins ca este o destinatie cu servicii de top si care merita a fi vizitata in tot timpul anului. Numeroase muzee, galerii, restaurante, o orchestra simfonica si un teatru asigura o viata culturala si sociala dinamica. 

Coasta de Vest a Islandei este denumita adesea Islanda in miniatura, deoarce aici gasim toate elementele definitorii ale acestei tari: munti, ghetari, vulcani, fiorduri, cascade, pesteri si zone cu activitate geotermala. Noi am facut cateva opriri la Barnafoss – Cascada Copiilor si Hraunfossar – Casacada de Lava. Locurile sunt incarcate cu legende, si de aici si denumirile obiectivelor, iar majoritatea evoca timpuri grele indurate de islandezi, dar si firea lor puternica ce i-a ajutat sa depaseasca obstacolele naturii. 

Islanda pare un puzzle imens compus din fiorduri, vulcani activi, ghetari in continua schimbare, campuri aride de lava, gheizere si canioane si reprezinta alegerea miilor de turisti care isi petrec aici vacanta, o alegere smart care nu va dezamagi cu siguranta. 

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia