Desi nu la prima calatorie in aceasta tara minunata de pe coasta de nord-vest a Africii, momentul plecarii a fost unul emotionant deoarece urma sa vizitez pentru prima oara destinatii noi, printre care cele mai asteptate de mine erau: kasbah-ul Ait-ben-Haddouh din Oarzazate, Orasul Imperial Marrakech - despre care se spune ca este cel mai frumos din Maroc - si renumitul oras Casablanca.
Am aterizat la Casablanca dupa un zbor excelent, operat de compania Turkish Airlines si, odata ajunsi, am remarcat cu totii aerul sarat si cald, soarele si buna dispozitie a ghidului marocan. Dupa un transfer de aproximativ o ora, am ajuns la Rabat, unde am fost cazati.
Deoarece am ajuns la partea de cazare, ar trebui sa rezerv un capitol intreg hotelurilor din Maroc, care pot fi de patru stele cu conditii basic (camerele sunt curate, relativ spatioase, cu baie proprie si aer conditionat) sau pot fi Riadh-uri, unde conditiile intrec orice imaginatie. Totusi, cele din urma sunt potrivite celor care doresc sa isi rasfete simturile si nu celor care doresc sa vada cat mai mult posibil in aceasta tara. Astfel ca, in acest circuit, am avut cazari la hoteluri decente, unele centrale, altele mai putin centrale.
Singura problema pe care am intampinat-o a fost ca am ajuns in cea mai friguroasa iarna din ultimii zece ani si, desi in fiecare zi a fost soare si pana la 20 de grade, noptile au fost destul de reci.
Am inceput vizitele cu Rabat, capitala Marocului, un oras mare, cu cladiri noi, trafic aglomerat, turul in sine oferind vizitatorilor posibilitatea de a intelege mai bine Marocul si modul de guvernare al acestui regat in parte modern, in parte traditionalist.
In drumul spre Fes, ne-am oprit la Volubilis, un sit arheologic din perioada romana, care are o poveste extraordinara. Interesant este faptul ca, desi in perioada romana (secolele II-I i.e.n) a avut o importanta foarte mare, jucand un rol strategic in cucerirea si anxarea Nordului Africii la Imperiul Roman, in zilele noastre, marocanii mentioneaza fugitiv in programele lor acest sit, folosindu-l ca pe un punct de popas in drumul catre Fes.
Vizita la Volubilis a fost de exceptie: ruinele templelor, a forumului, capitoliului si ale locuintelor sunt intr-o stare foarte buna. Chiar si in prezent se desfasoara sapaturi arheologice, despre care expertii intocmesc frecvent rapoarte pe care le posteaza pe site-ul de internet al sitului. De asemenea, ghizii foarte bine pregatiti iau parte frecvent la sapaturi si astfel ofera turistiilor foarte multe informatii despre ultimele descoperiri.
Drumul nostru a continuat catre Fes, unde ne-am cazat cu gandul la a doua zi ce promitea o experienta de-a dreptul unica, oferita de cea mai mare medina din lume. Medinele sau orasele vechi arabe sunt compuse dintr-un labirint de stradute inguste, unde este in permanenta miscare, zgmot si culoare. Daca cineva ajunge pentru prima oara intr-un astfel de loc, este foarte usor sa fie furat de peisaj. Vopsitoria de piele bineinteles ca este experienta extrema din aceasta medina unde procedurile de tabacarie sunt aceleasi o mie de ani. Pe langa toate acestea, am adaugat un pic de gust excursiei cu o masa traditionala la unul din cele mai bune restaurante din Maroc. Un pic cam scump, dar a meritat!
Urmatoarea zi si-a pus amprenta prin frumusetea peisajului deoarece am strabatut Atlasul Mijlociu unde ne-am minunat de padurile de cedru si ne-am jucat cu o familie de macaci! Am contiunat peste Atlasul Inalt pentru a ajunge in cel mai fierbinte punct din Maroc - Desertul Sahara.
Localnicii spun ca Desertul Sahara creaza dependenta si ca, odata ajuns aici, vei dori sa te intorici iar si iar… si au mare dreptate! In realitate, fenomenul este foarte simplu: faptul ca interventia omului este aproape inexistenta in acest loc, iti da posibilitatea sa te regasesti. Este incredibil cum un grup format din persoane de aproape toate varstele, cu profesii diferite si moduri diferite de a percepe lucrurile, odata ajunsi aici, se transforma intr-un grup omogen care, dupa „plimbarea cu camilele pe dune”, revine cu aceiasi idee… Desertul Sahara este perfect!
In aceasta zi dupa plimbarea cu camilele, care dureaza aproximativ o ora, am facut un foc de tabara si soferii masinilor 4x4 cu care ne-am deplasat ne-au incantat cu muzica traditionala.
A doua zi, un pic schimbati si incarcati de planuri pozitive (pentru ca era 01.01.2012), am continuat catre Oarzazate, un loc parca scoas din filmele de aventuri ale copilariei. Nu degeaba am avut aceasta senzatie, deoarece aici exista cele mai mari platouri de filmare din Africa, unde au fost turnate unele din cele mai renumite filme: Giuvaierul Nilului, Seherezada, Legionarul, Gladiatorul, Regatul Cerului si multe altele.
Totusi, atractia principala de aici a fost Kasbah-ul Ait-ben-Haddou. Kasbah-ul este o locuinta fortificata in care traiesc membrii unei familii sau chiar mai multe familii inrudite. Locuinta in sine este construita din lut si paie si necesita o restaurare complete o data la trei ani. Familiile ce traiesc in aceste Kasbah-uri sunt conduse de cel mai batran dintre ei, acesta fiind cel care ia decizii referitoare la ratiile de alimente ale fiecarei familli. Este de-a dreptul fantastic cum acesti oameni traiesc ca acum 2000 de ani, nu au nici cel mai mic interes fata de tehnologie si evolutie pana intr-acolo incat isi dezmostenesc fii daca nu vor sa invete meseriile pe care ei le-au invatat de la parintii lor…. Si totusi, sunt mult mai fericiti decat noi! Cred ca nu exista un mod mai frumos sa incepi un an nou decat cu ideea ca nu ne trebuie prea mult ca sa fim fericiti, iar aceasta idee, in Maroc, este prezenta la fiecare colt de strada si in fiecare locuinta.
Ceea ce a urmat este de poveste. Cel mai frumos oras intre orase, MARRAKECH! Este una dintre cele patru capitale imperiale in trecut si unul din cele mai dezvoltate orase datorita turismului. Sa mergi in Maroc si sa nu ajungi in Marrakech este ca si cum nu ai fost deloc. Aici ne-am lasat uimiti de Gradinile Menara (o livada de maslini in mijlocul orasului), alimentate de bazinul costruit in secolul al XIV-lea, in care inoata pesti de un metru lungime si pe care ii poate hrani oricine pentru ca, la intrare, este cineva care vinde bucati de paine. Gluma cea mai buna este pe seama acestor pesti care, datorita dimensiunilor uimitoare, dau impresia ca sunt acolo de cand a fost construit bazinul!
De asemenea, in Marrakech, am fost uimiti de frumusetea zonei centrale a pietei Jemaa El-Fna unde se gasesc de la suvernire, imblanzitori de serpi, dresori de maimute, tarabe cu fresh-uri de portocale. Deasupra tuturor parca, la intrarea in piata, troneaza Moscheea Koutoubia de unde muezinul cheama credinciosii de cinci ori pe zi la rugaciune.
Adaugand un pic de culoare, daca acest lucru mai este posibil, dupa caderea noptii, aceasta piata se umple de restaurante ambulante unde sunt servite mancaruri bizare. Cineva din grupul nostru a gustat … supa de melci!
Ceea ce mie personal mi-a placut foarte mult aici a fost modul incredibil de placut al vanzatorilor de a-si prezenata si vinde marfa. Am fost surprinsa de calmul si lipsa de agresivitate a acestora (un lucru foarte rar in tarile arabe si chiar in Maroc).
Am incheiat programul in Casablanca, un oras care isi poarta cu mandrie numelesi care ofera vizitatorilor restaurante de cea mai buna calitate, insirate pe coasta Oceanului Atlantic. Bineinteles ca cea mai impresionanta vizita este la Moscheea Hassan al II-lea, care poate fi considerata una dintre cladirile cele mai impunatoare ale secolului XX.
Daca ar trebui sa descriu Marocul in cateva cuvinte, acestea ar fi: imbinarea perfecta intre Antichitate, Evul Mediu si perioada moderna, cu un parfum de iasomie si mancare condimentata; nu in ultimul rand, frumusetea peisajelor naturale care te poarta prin aproape toate formele de relief existente. Pe scurt, astept cu nerabdare excursia din luna aprilie!