Sintagma de mai sus este definitorie pentru Maroc, tara pe care am avut ocazia sa o vizitez cu prilejul revelionului, atunci cand am insotit un grup de turisti Eturia.
ocumentandu-ma cu privire la destinatie, intalneam aproape excesiv apelativul „mozaic marocan”, expresie pe care o consideram un simplu cliseu de marketing, dar care s-a dovedit a fi, spre surprinderea mea, total adevarata. Marocul este o tara caracterizata prin diversitate si, desi situata pe continentul negru, pare sa nu aiba nici o legatura cu Africa, ci mai degraba cu Orientul Apropiat. De altfel, cuvantul „marocan” este foarte rar folosit de locuitorii acestei tari, ei considerandu-se arabi, berberi, tuaregi ori africani, iar influentele franceze si spaniole au desavarsit acest mix etnic si cultural care se regaseste peste tot. Ceea ce fascineaza in Maroc este faptul ca acest mozaic se aplica si cadrului natural, diversitatea geografica accentuata determinand ca pe teritoriul aceleiasi tari sa se desfasoare peisaje variate: de la campii costiere, faleze mediteraneene, plaje atlantice si oaze luxuriante pana la munti stancosi si desert cu dune.
Religia islamica pare sa fie cea care modeleaza viata de zi cu zi a marocanilor, insa influentele europene si deschiderea spre Occident fac din Maroc o tara toleranta, sigura si, in acelasi timp, conservatoare. Asemeni multor altor tari de pe glob, Marocul poate fi divizat in doua parti distincte - nordul cosmopolit si sudul traditional. In nord, veti gasi centre urbane dinamice, medine aglomerate, dar si cartiere moderne si elegante, in timp ce, in sud, predomina orasele mici si asezarile rurale berbere cu fortificatii numite kasbah-uri. Granita dintre nord si sud este reprezentata de lantul Muntilor Atlas ale carui pante abrupte au fost traversate de negustorii arabi inca din cele mai vechi timpuri. Pentru un turist care nu a calatorit niciodata in afara Europei, impactul cultural si social cu Marocul poate fi destul de mare. Aglomeratia marilor orase precum Casablanca, Fez si Marrakech sau ritmul ametitor al medinelor, unde negocierea este un stil de viata pentru comerciantii locali, poate lua prin surprindere vizitatorii europeni. Toate aceste aspecte sunt insa pe deplin compensate de peisajele spectaculoase ale Muntilor Atlas si Desertului Sahara, de traditiile ancestrale, de bogata mostenire cultural-istorica si religioasa si, nu in ultimul rand, de optimismul, ospitalitatea si tolerenta marocanilor.
Primul obiectiv vizitat a fost Rabat, un oras care imbina in mod fericit monumente de referinta din istoria Marocului (Palatul Regal, Mausoleul Mohamed al V-lea, Turnul lui Hassan) cu infrastructura si functiile unei capitale moderne. Calatorind spre centrul tarii, am traversat Meknes, fost oras imperial care impresioneaza prin portile sale, adevarate opera de arta islamica. Pe drumul ce leaga Meknes de Fez, se afla situl arheologic Volubilis, un oras colonial roman foarte bine conservat, inscris in Patrimoniul Mondial UNESCO inca din 1997. Ajungand in Fez, capitala intelectuala a Marocului, am vizitat celebra sa Medina, cea mai mare medina din lume, un labirint de peste 1000 de alei si stradute in care culorile, mirosurile si zgomotul amintesc de vremea in care orasul era capitala Regatului Maroc. In spatele micilor cladiri vechi de secole, se gasesc, insa, comori ale arhitecturii islamice, moschei, piete si scoli coranice decorate cu impresionante detalii si arabescuri florale, sculptate in lemn de cedru sau piatra. Contrastul urban al Fez-ului este frapant, medinei intortocheate cu constructii autentic medievale opunandu-i-se orasul francez (La Ville Nouvelle) cu bulevardele sale largi, marginite de palmieri, centrele comerciale moderne si cartierele rezidentiale elegante, cu case realizate pe doua niveluri.
Calatorind spre sudul tarii, am traversat lantul muntos al Atlasului de Mijloc, trecand prin eleganta statiune de schi Ifrane, situata la poalele padurilor de cedru, iar, mai apoi, prin defilee si vai seci pana in localitatea Erfoud. Acest mic orasel este practic poarta de intrare in Desertul Sahara, iar regiunea sa inconjuratoare se caracterizeaza prin relief semidesertic si asezari rurale mici concentrate in oaze cu paduri de palmier si arbori de curmali. Din Erfoud, am plecat spre Merzouga, unde am avut parte de o fascinanta excursie in Desertul Saharachiar inainte de rasarit. Perfectiunea constelatiilor de pe cerul desertului nu poate fi descrisa in cuvinte si a fost egalata doar de peisajul ireal al nemiscatelor dune de nisip. Sahara este o experienta incredibila, care nu poate fi comparata cu nici o alta incursiune in natura adevarata si cu atat mai putin in cea artificiala, creata de om.
Dupa zilele petrecute in desert, ne-am indreptat spre Marrakech, trecand prin Ouarzazate, o asezare micuta, cunoscuta ca centru al industriei cinematografice marocane, industrie bazata pe valorificarea ca decoruri de film a peisajelor inconjuratoare si a fortificatiilor berbere extrem de bine conservate. Intre acestea se numara Ait-ben-Haddou, ilustrarea perfecta a arhitecturii sud-marocane, un kasbah ce impresioneaza prin autenticitatea sa si prin contrastul superb dintre ocrul cladirilor, verdele palmierilor si albastrul cerului mereu senin. Ait-ben-Haddou este, de altfel, celebru pentru faptul ca aici s-au turnat numeroase productii hollywoodiene, precum Lawrence al Arabiei, Iisus din Nazareth, Gladiatorul, Alexandru sau Game of Thrones. Calatoria a continuat apoi cu unul dintre cele mai frumoase si mai spectaculoase peisaje ale Marocului si chiar ale lumii - soseaua ce traverseaza pantele abrupte ale Atlasului Inalt prin Pasul Tichka (2260m), iar parcurgerea acesteia ofera oricarui vizitator o senzatie incredibila.
In finalul calatoriei, am vizitat orasele Marrakech si Casablanca. Primul dintre acestea este un oras asemanator cu Fez, de asemenea o fosta capitala a regatului, cu numeroase monumente istorice si de arta religioasa si cu o piata centrala fascinanta - Djemaa el Fna, o aglomerare zgomotoasa si inedita de comercianti, povestitori, dansatori, muzicieni si imblanzitori de serpi. Ultimul popas pe teritoriul marocan a fost in Casablanca, un oras in plina dezvoltare, cu constructii ce imbina arhitectura clasica islamica cu cea mediteraneana. Reperul acestei aglomerari urbane de aproximativ cinci milioane de locuitori este Moscheea Hassan al II-lea, a doua mare moschee din lume, un monument impresionant situat pe un promontoriu al tarmului atlantic, edificat recent si care ilustreaza respectul natiunii marocane pentru religia islamica.
Marocul este o experienta unica, o tara contrastanta si diversa, cu orase in egala masura vechi si noi, cu peisaje de o varietate incredibila si de o frumusete ireala, cu monumente istorice si religioase reprezentative pentru cultura si civilizatia araba si cu oameni ospitalieri si generosi.