Maldive - Another HOLIday in Paradise - Februarie Gabriela

Gabriela
Maldive - Another HOLIday in Paradise - Februarie

Oare a vazut cineva Paradisul? Mai probabil ca nu, dar fara a se vorbi intre ei, se pare ca nu numai Jacques-Yves Cousteau, exploratorul adancurilor marilor, a numit insulele Maldive "Paradisul pe Pamant" ci si multi altii, printre care ma numar si eu, recent intoarsa in gerurile iernii romanesti dupa o vacanta de vis, la plaja, in… Paradis. 

Republica prezidentiala Maldive (1968) este o tara insulara, situata in oceanul Indian - Marea Araba, formata din 1192 de insule de corali (187 de specii de corali), locuite sau salbatice, grupate in 2 lanturi ce se intind pe 800 km de la nord la sud, formand 27 de atoli. Este una dintre cele mai dispersate tari ale lumii, din punct de vedere geografic (90.000km2), fiind cea mai mica tara asiatica ca suprafata si numar de locuitori (427.756) si de asemenea tara cea mai jos situata fata de nivelul marii (1,5 m deasupra marii, cu cel mai inalt punct 2,4 m deasupra marii) ceea ce o pune in pericol real, fiind in permanenta amenintata de inundatii secundare schimbarilor climatice sau valuri inalte generate de tsunami (exemplu anul 2004). Populatia dhivehi, vorbitoare a limbii dhivehi, dar si a limbii engleze, folosind scrierea thaana, de la dreapta spre stanga, introdusa in secolul al 16-lea, apartinand grupului lingvistic indo-iranian, este pe primul loc al statelor cu populatie alfabetizata (in proportie de 98%), este organizata in sate, orase, comunitati de pescari sau agricultori, iar veniturile provin in special din turism si pescuit. Dupa ce initial majoritatea populatiei era de religie budista, din secolul al 12-lea au adoptat Islamul, astfel incat, fiecare insula locuita are cel putin o moschee impunatoare, cea din Male avand minaret aurit. Cultura acestui popor, prezent in aceste locuri, conform descoperirilor arheologice, din secolul al 3-lea iHr, este un amalgam intre cea chineza si araba, apoi africana si asiatica, combinata cu cea portugheza, olandeza si britanica, aceste 3 popoare europene fiind ultimele care au poposit acolo inainte de a-si obtine independenta in 1965. Este o tara cu o clima tropicala musonica, una dintre cele mai speciale destinatii ”calde”, cu temperaturi de 24-33 grade Celsius tot anul si o medie a temperaturii apei oceanului de 26 grade, cu oameni prietenosi si foarte atenti, care se opresc sa te salute desi nu te-au vazut niciodata.

Drumul pana in Male (capitala), la aeroportul international situat pe insula Hulhule, dureaza aproximativ cat un drum cu trenul de la Bucuresti la Baia Mare, dar in conditii foarte bune, de siguranta si confort, oferite de Qatar Airlines (aleasa compania aeriana a anului 2017!). Lasi astfel acasa iarna, agitatia Bucurestiului, grijile si stresul si pornesti catre vara, liniste, vegetatie luxurianta, plaje albe si o apa a oceanului Indian ireal de albastra, turcoaz, bleu, bleumarin. In functie de lumina soarelui, culorile apei se schimba in permanenta, punand la incercare ochiul omenesc, combinatiile culorilor pe paleta pictorilor locali sau aparatele de fotografiat. In functie de insula pe care ai complexul turistic, te poti deplasa cu salupa rapida, barca traditionala numita dhoni, vaporasul sau hidroavionul (unul din cele 49 de hidroavioane ale celei mai importante companii de hidroavioane din lume).

Cazarea mea fiind la Sun Aqua Vilu Reef, pe atolul Nilandhe, in sudul tarii, a necesitat un zbor de aprox 45 de minute cu hidroavionul, din care am admirat insulele si atolii si am aterizat pe apa, in apropierea unui ponton, in mijlocul oceanului. Am fost rapid preluati de vaporasul hotelului si intampinati cu flori atarnate de gat si nuca de cocos pentru a ne domoli setea. La sugestia domnului Sorin Stoica am experimentat ambele tipuri de cazare, respectiv o vila pe plaja, foarte spatioasa si cu o baie exterioara, partial sub cerul liber, cu arhitectura deosebita, dotata cu leagan, sezlonguri de plaja si avand plaja proprie cu acces direct la zona de snorkeling si apoi o vila din lemn construita pe piloni in apa, cu vedere spre rasarit, cu terasa, Jacuzzi, sezlonguri de plaja si acces direct pe o scara, la apa turcuaz in care puteai vedea si cu ochiul liber zeci de specii de pesti (din cele peste 1100 existente, alaturi de alte 21 de specii de balene, delfini si rechini mici (baby shark), 145 de specii de crabi si 48 de specii de creveti sau pisici de mare (hranite zilnic la ora 18:15 langa debarcader, de catre un baiat curajos). Snorkeling si scuba diving sunt activitatile cele mai interesante pentru ca ai senzatia ca ai plonjat intr-un acvariu imens extrem de bogat in animale marine. Pe plaja refluxul lasa fragmente de corali de toate formele si culorile, melci, scoici care te invita sa le aduni si sa iti creezi propriile suveniruri, daca nu vrei sa apelezi la pictorul local RIMSHAD si sa ii comanzi un tablou personalizat. Nu prea ai ce sa cumperi pe insula, dar avand all inclusive (o alta recomandare excelenta) nici nu prea ai nevoie. Preturile pentru mancare a la carte, masaj, excursii fiind extrem de piperate. In pachetul all-inclusive sunt cuprinse si un masaj, plimbari cu caiacul sau windsurf-ul si 2 plimbari cu vaporasul, una la apus pentru a vedea delfinii, alta pe o insula cu localnici, cu strazi acoperite de nisip, unde se circula cu bicicleta sau motocicleta, iar singurele 2 automobile erau ambulante. Era un sat mic de aprox 90.000 de locuitori mai in varsta si copii de scoala primara. Cei apti de munca lucreaza in Male sau la hoteluri pe alte insule.

Peisajele pe insula sunt de vis. Poti admira rasarituri si apusuri superbe, palmieri incarcati de nuci de cocos, culori si miresme suave date de bougainvillea, frangipani, fan flower, leandri sau orhidee, alei acoperite de nisip si vile construite in stil traditional si acoperite cu frunze de palmier, toate palesc in fata albastrului ireal al oceanului. Nu am vazut nici un tantar, aproape ca nici alte insecte, auzi briza trecand printre crengile palmierilor, vreo nuca de cocos cazand, strigatul vreunei pasari si valurile mici care se izbesc de piloni sau de digurile artificiale construite pentru a crea mici lagune. Este totul calm, linistit, nimeni nu se grabeste. Camerele sunt luminoase si cu vedere spre ocean, curate (de 2 ori pe zi se schimba prosoapele si se aranjeaza camerele), confortabile. Cele 3 mese zilnice, tip bufet suedez, au oferit feluri de mancare gustoase si bine preparate cu retete provenind din toate colturile lumii, avand chiar seri tematice - libaneza, chinezeasca, mediteraneana etc. Masajul facut de fetele aduse din Bali era de foarte buna calitate si in spatii foarte placut amenajate. Seara la barul principal asigurau concerte de muzica live sau cu DJ, proiectii de filme, iar wi-fi era functional in toate camerele si desigur si in spatiile publice, de asemenea aveau semnal si retelele de telefonie mobila chiar daca te aflai in mijlocul oceanului. A fost o vacanta minunata, romantica, relaxanta, lipsita de orice grija, deci ”Another HOLIday in Paradise!”… ca sa il parafrazez pe Phil Collins, care in cantecul sau se refera doar la o alta zi si nu la o alta vacanta in Paradis, designed by Eturia (Sorin Stoica si Ana Maria Gherasim).

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia