Se spune ca nu poti pleca niciodata realmente din Africa. Ea ramane intotdeauna cu tine, intiparita in minte si in suflet. E ca un magnet care iti va atrage mereu gandurile inapoi spre ea si te va face sa iti promiti ca te vei intoarce intr-o buna zi.
Eu m-am intors, de data aceasta in Kenya, o tara care a avut grija sa nu rupa vraja, ci sa o accentueze. De la zona de coasta, unde am pasit printre palmieri, pe nisipul alb si apoi in oceanul albastru, continuand cu vegetatia de un verde aprins, in contrast cu pamantul rosu de pe partea continentala, pana la orasele aglomerate si oamenii pe care i-am privit kilometri intregi pe geam, tara asta m-a cucerit si apoi m-a absorbit. Am uitat de unde vin si m-am trezit intr-un loc in care toata lumea te indeamna sa lasi grijile de-o parte (hakuna matata) si sa iei lucrurile usor, fara graba (pole, pole). E un loc unde, la cafeaua de dimineata, pot avea drept companie elefanti sau zebre sau unde un babuin poate da buzna lejer in camera pentru ca avertizarile continue de a incuia usa nu au fost suficiente pentru mintea mea prea relaxata.
Cele doua saptamani au trecut fara sa ne dam seama si ma bucur ca am ales sa vedem cat mai mult din aceasta tara. Cateva detalii, pe scurt:
- Oamenii sunt primitori, iti zambesc si intotdeauna se prezinta inainte de a intra in vorba cu tine. Cred ca nu am auzit atat de multe nume in viata mea si chiar faceam eforturi sa le retin, pentru ca ei intodeauna il retin pe al tau!
- Drumurile sunt neasteptat de bune. Au construit mii de kilometri de sosele ca urmare a cresterii bugetelor pentru infrastructura si a contractelor cu firmele de constructii chineze. Cu toate astea, multimea de camioane si de speed bumpers face ca o distanta de 200 de kilometri sa se traduca printr-un drum de patru ore.
- Ce se mananca in Kenya? Am bifat cateva dintre preparatele lor traditionale: Kenyan stew, poate cel mai des intalnit fel de mancare, o tocanita care poate include diverse tipuri de carne si legume, cu un sos usor de rosii si ceapa; apoi am savurat din Ugali (mancare de baza, un fel de piure din faina de porumb), Wali Wa Nazi (orez cu nuca de cocos), Matoke (tocanita de banane plantain) și Mandazi (gogosi). Am regasit, de asemenea, si cateva preparate de influenta indiana: samosas, chapati si masala chips.
- Restaurantele de bifat și pe care le recomand cu drag sunt Carnivore in Nairobi si Ali Barbour’s Cave Restaurant in Diani.
- Din safari: parcurile nationale ale Kenyei sunt alegerea perfecta pentru iubitorii de safari, avand o mare varietate de peisaje, habitate diverse si o abundenta de animale si pasari. Nu de putine ori am dat peste lei chiar la marginea drumului, iar elefantii, zebrele, girafele si hienele erau tot timpul parte din cadru. Sa nu mai spun ca, dupa ce l-am „vanat” prin Sri Lanka si Africa de Sud, am gasit in sfarsit si leopardul, urcandu-si prada intr-un copac din Maasai Mara. In acest parc, se poate vedea si marea migratie in lunile iulie si august. E coplesitor cate antilope poti vedea pe intinderea parcului, scenele par desprinse dintr-un canal de wildlife. Totusi, daca vri sa vezi si traversarea raului (actiunea pentru care vine toata lumea) trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. It’s a waiting game! Noi am avut la dispozitie doar o zi si jumatate in Maasai Mara, de aceea, dupa doua ore de asteptare, am hotarat sa mergem sa incercam sa vedem si altceva. Multe din masini au ramas, dar seara, cand ne-am intors spre lodge, turma inca nu trecuse raul.
- Cazarile: absolut toate cazarile au fost foarte bine alese, ne-am simtit minunat peste tot, personalul fiind amabil, atent, cu o atitudine proactiva de fiecare data. De neratat: Kilaguni Serena Lodge (Tsavo) pentru view-ul care iti taie rasuflarea, Sopa Lodge (Lake Naivasha) pentru arhitectura si imprejurimea imensa unde zebrele si antilopele pasc in voie ziua intreaga, Swahili Beach Resort (Diani Beach) pentru o experienta luxury si Waterlovers Beach Resort pentru plaja si intimitate.
In concluzie, Kenya este o tara de neratat, care a urcat rapid in topul meu personal!
Multumim Octavian, pentru traseul bine pus la punct si ghidului nostru, James, care si-a dat tot interesul ca noi sa avem o vacanta fara griji! Asante sana!