India incredibila Daniela Shah

Daniela Shah
India incredibila

India... o tara mistica, invaluita in aroma mirodeniilor, un taram colorat si zgomotos, unde vei gasi cate ceva din toate culturile lumii, cu ritualuri si traditii, cu aproape toate limbile si dialectele existente, o tara diversa si pitoreasca, despre care se spune ca este un subcontinent, adica mai mult decat doar o tara... India este o lume intreaga... o lume incredibila. 

Este atat de diferita de toate celelalte destinatii, incat as putea creiona o anumita tipologie a vizitatorului, nu trebuie sa mergi in India daca nu iti doresti cu adevarat sa ajungi acolo, daca nu esti pregatit sufleteste sa o infrunti sau sa o dezmierzi. Iti ofera atat de multe si te copleseste cu o asemenea aviditate, incat o vei iubi sau o vei uri… sau, poate, amandoua la un loc. Te va impinge dincolo de limite, la hotarul dintre agonie si extaz, te vei simti rasfatat si coplet satisfacut sau, dimpotriva, marginalizat si frustrat. 

Daca insa te inarmezi cu rabdare si ai un simt al umorului iesit din comun, poti spune ca tu, ca mine, vei fi captivat si fascinat de ceea ce iti poate oferi India. Intr-o tara atat de complexa si de o mare diversitate, nu te surprinde atunci cand descoperi aici oameni si locuri care reflecta bogatiile trecutului glorios, cultura si traditiile exotice, pastrate intacte dupa cinci mii de ani de istorie, dar si natura salbatica, monumente arhitecturale impresionante, metropole vibrante, bucatarie provocatoare si misticism in cele mai pure forme... 

Daca ar fi sa ma gandesc la cateva motive pentru care se merita sa o vezi, as mentiona in primul rand festivalurile sale pline de culoare, cred ca e tara cu cele mai multe si mai frumoase sarbatori din lume, expresie a varietatii si unicitatii culturale nemaintalnite.

Desigur, nu poti ajunge in India fara sa vezi Taj Mahal, insa exista o lista impresionanta de alte bijuterii arhitecturale si situri inscrise in Patrimoniul Universal UNESCO (28). Este unul dintre putinele locuri din lume unde mai poate fi vazut tigrul bengalez in habitatul lui natural, in Parcul National Ranthambore, dar si in Jim Corbet. 

Mi-a placut foarte mult si picanta bucatarie indiana si as recomanda orice fel de mancare, insa cu atentie la locul unde este servit. Trebuie incercat un tandoori murgh makhani - pui la cuptor gatit in unt, servit cu vegetale si biryaani (orez), alaturi de tandoori naan sau roti (specii de paine), iar pentru desert as recomanda gulab jamun, care seamana cu niste gogosi mici in sirop de zahar.

Renumita in intreaga lume pentru arta manuala, tesaturi si bijuterii, India este o tara unde poti face shopping de toate felurile, fiecare regiune si oras avand recomandarile proprii pentru cumparaturi si suvenire. As recomanda brocarturile de Varanasi, tesaturi de bumbac din Rajastan si Chennai, salurile de pashmina din Kashmir, covoarele colorate din Darjeeling, perle din Hyderabad, decoratiuni din marmura cu alabastru din Agra, suvenire din lemn de santal parfumat, pietre pretioase, dar si condimente traditionale si ceaiuri cu diverse arome, de la o ferma de mirodenii. 

Toate calatoriile pe care le-am facut cu masina, intrand in contact cu viata rurala a Indiei, au reprezentat de fapt un salt in trecut, fiecare dintre ele reprezentand o experienta in sine. In unele portiuni ale drumurilor, desi sunt doar doua benzi pe sens, vei constata cu stupoare ca pot incapea trei si chiar patru sau cinci vehicule pe un sens de mers, de la camioane si autobuze, la motociclete, biciclete, trasuri si auto-ricse. Camioanele si autobuzele publice reprezinta mijloacele de transport dintre cele mai interesante, pot spune ca nu am mai vazut asa ceva in alta parte a lumii (nici in Filipine nu erau chiar asa), vopsite in toate culorile si combinatiile pe care ti le imaginezi sau nu, chiar si roz si turcoaz, impodobite cu ghirlande sau decoratiuni de tot felul, dupa gustul soferului care le conduce. 

Desi nu par a avea reguli de circulatie, iar indicatoarele sunt parca inexistente, totusi fiecare isi gaseste locul pe strazile supraaglomerate, in intersectii cei mai mari sau mai tupeisti au intaietate intotdeauna, depasirea pe dunga continua este ceva obisnuit chiar daca urmeaza o curba fara vizibilitate, atat timp cat claxonezi constiincios si mergi cu atentie, iar claxonatul este admis si chiar impus prin lege, fiecare camion sau masina mare avand afisat la spate „Please horn”. Uneori priveam pe geamul masinii fascinata de ce vedeam, ca atunci cand vizionezi un film suprarealist si ma intrebam cu uimire cand ne vom ciocni de altii, la cum treceam milimetric pe langa masini, oameni, ricse, carucioare, insa indemanarea soferilor este extraordinara - in cele aproape 25 de zile cat am stat acolo nu am vazut niciun accident cu adevarat serios. Ce mi s-a parut cu adevarat admirabil este ca nu am vazut niciun sofer coborand intempestiv din masina sa se apostrofeze cu altii sau sa-si faca gesturi obscene, indiferent cat de mult s-ar fi incomodat unii pe altii sau cat de gresita ar fi fost manevra facuta in trafic.

India seculara este patria ce gazduieste nenumarate traditii religioase, printre care hinduismul, islamismul, crestinismul, jainismul, sikhismul si zoroastrianismul. Tragandu-si esenta din hinduism si buddhism, religia in India este considerata o dimensiune extrem de importanta a vietii spirituale, un adevarat mod de viata, ce face parte integranta din traditia indiana, pentru ca patrunde in fiecare aspect al vietii, de la micile activitati cotidiene pana la educatie si politica. Dintre cele doua religii, hinduismul este infinit mai popular, fiind practicat de o majoritate covarsitoare de peste 80% din populatie. Cu toate acestea, in interiorul acestei majoritati exista diferente semnificative intre anumite aspecte ale credintei si impartirea in caste, dar si multe puncte comune. Hindusii din intreaga Indie merg in numar mare la lacasurile de pelerinaj, in fata preotilor Brahmani pentru a fi botezati, casatoriti sau pentru ritualurile mortii, ascultand aceleasi versete Sanskrite ce dainuie de mii de ani. In afara de hindusi, musulmanii reprezinta grupul religios cel mai proeminent, fiind parte integranta din societatea indiana. 

De fapt, India are a doua populatie musulmana ca marime din lume, dupa Indonezia. Practici comune s-au strecurat in cele mai religioase credinte din India si multe din festivalurile care marcheaza fiecare an cu muzica, dans si festivitati sunt impartasite de majoritatea comunitatilor indiene. Fiecare isi are propriile lacasuri de pelerinaj, eroi, legende, chiar si specialitati culinare, impletindu-se intr-o diversitate unica ce reprezinta adevaratul puls al societatii. In umbra dominatiei hinduse si musulmane, traiesc cativa discipoli ai altor credinte, cum ar fi crestinismul, doctrina sikh si buddhismul.

Cred insa ca, dincolo de peisajele naturale splendide si de mostenirea culturala fabuloasa, ingredientul magic ce da savoare acestei tari este dat de farmecul de necontestat al poporului indian si cu siguranta daca l-ai substitui, fie si temporar cu orice natie a lumii, s-ar pierde pentru totdeauna vraja acestui spatiu atemporal. Mixul cultural inconfundabil, pe care il vei intalni aici, se poate compara foarte bine cu o gradina de flori cu diverse culori si nuante, pastrand in acelasi timp propria lor unicitate. 

Indienii cred in impartasirea fericirii si durerii cu semenii lor. Un festival sau o sarbatoare nu se limiteaza niciodata la universul restrans al unei familii sau locuinte, intreaga comunitate si chiar zonele invecinate fiind implicate in a da viata unei astfel de ocazii. Multe festivaluri, cum ar fi Diwali, Holi, Id, Craciunul, Raksha Bandhan si Mahaveer Jayanthi sunt celebrate impartind cu familia, vecinii si prietenii, dulciuri si mici cadouri. 

Frumusetea poporului indian consta in spiritul sau tolerant, in capacitatea de a primi si de a oferi, sunt saritori, gata sa te ajute chiar daca nu ai nevoie, dar si gata sa-ti vanda ceva, chiar daca asta inseamna sa alerge dupa tine mai multe ore, sub soarele arzator. Desi uneori te simti agasat si chiar aproape hartuit fie de cersetori, fie de vanzatori ambulanti, fiind necesare macar minime masuri de precautie, trebuie sa stii ca toate acestea fac parte cu siguranta din savoarea, armonia si frumusetea minunatei gradini numita India. 

Toleranta lor excesiva, dar si gradul redus de alfabetizare in care a fost mentinut poporul (evident in mod voit) le-a adus si necazurile, pentru ca toate natiile de colonizatori ei lumii au ajuns aici, atrasi de mirajul mirodeniilor si bogatiile fabuloase ale maharajahilor. Desi alfabetizarea a crescut la 68% in 2007, fata de 12% cat era la sfarsitul colonizarii britanice, in 1947, totusi India ramane tara cu gradul cel mai redus de alfabetizare din lume, raportat la numarul de locuitori. L-am intrebat pe ghid daca exista vreo natiune de cuceritori care sa nu fi detinut de-a lungul istoriei o portiune din India si desigur ca raspunsul a fost negativ. Astazi se spune ca natiunea indiana reprezinta back-office-ul lumii, pentru ca in toate marile companii se afla indieni cu minti sclipitoare, care lucreaza in contabilitate, IT, business si comert.

Odata ajuns aici, trebuie sa iti iei adio de la spatiul personal, toata lumea trebuie sa stie despre tine, cine esti, de unde vii, un scurt rezumat personal daca este posibil, chiar daca este vorba despre o intalnire de afaceri. Curiozitatea lor aproape nedisimulata m-a amuzat teribil, pentru ca atat in discutiile de business, cat si in cele prietenesti eram asaltata cu o multime de intrebari despre viata privata, aproape indiscrete uneori, un simplu „de ce?” nascand in secunda imediat urmatoare un „cand?” sau „cum?”. Cand am ajuns la prietenii mei acasa, am facut cunostinta cu toti vecinii, care asteptau desigur cu nerabdare sa vin, iar cand prietenii mi-au spus ca voi fi ca un „new animal in the zoo”, am ras, insa chiar asa a fost, fara ca asta sa ma deranjeze foarte de tare. In toate locurile pe care le-am vizitat, eram privita cu o curiozitate maxima, cu ochii mari aproape copilarosi - direct sau macar din coada ochiului, iar curajul extrem era sa ma astepte toata familia la iesire din vreun obiectiv pentru a face o poza cu mine. 

Desi sunt in India multe zone in care mi-ar placea sa locuiesc chiar si pentru cateva luni (oricum voi reveni acolo pentru perioade mai lungi), nu cred ca spiritul meu independent s-ar potrivi la stilul de viata al unei tari atat de conservatoare. Chiar daca exista influente ale culturii vestice, totusi multe obiceiuri ale femeilor zilelor noastre pot fi percepute ca fiind inadecvate sau degradante. De exemplu, nu poti purta haine decoltate, chiar si pe unele plaje unde merg localnici este indicat sa nu mergi in costum de baie, nu sunt permise semne de afectiune in public intre persoane de sex opus, nu este acceptat fumatul in public, cu exceptia marilor orase, nu este indicat pentru femei sa mearga singure, fara insotitor, la festivaluri, discoteci sau baruri. Daca vorbesti prietenos cu barbati necunoscuti, poate fi interpretat ca flirt, astfel ca, desi sunt sau cred ca sunt o persoana flexibila, probabil nu m-as putea adapta la acest mod de viata. Insa toate acestea, alaturi de ceea ce am spus mai sus si inca multe altele despre care inca nu am vorbit, fac parte din tabloul atat de complex al acestei tari minunate si speciale, care se numeste India.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!