India & China - Din tara paunilor, pe taramul dragonilor Ada Crudu

Ada Crudu
India & China - Din tara paunilor, pe taramul dragonilor

Paunul si Dragonul sunt cele doua simboluri reprezentative pentru India si China. Pe cat este de elegant si de real paunul, pe atat este de grandios si de mistic dragonul. 

Declarat din 1963 pasarea nationala a Indiei, paunul are multiple semnificatii religioase si istorice in cultura si traditiile indiene, este considerat intruchiparea curcubeului si un simbol al elegantei, bucuriei, dragostei si frumusetii. Vanatoarea de pauni este interzisa, de aceea aceste pasari superbe pot fi observate in libertate; noi i-am intalnit la Templul Maimutelor, un loc mai retras de langa Jaipur, sau reprezentati in diferite decoratiuni ornamentale (Poarta Paunilor de la Muzeul Palatului din Jaipur este o adevarata oda inchinata lor). Exact ca si frumusetea Indiei, paunii nu pot fi observati oriunde si, daca vrei cu adevarat sa ii vezi, va trebui sa ii cauti cu atentie.

Tara a contrastelor, in India vei vedea de toate: bogatie si saracie, nou si vechi, aglomeratie si pustietate, curatenie si mizerie, toate la un loc si deodata, incat sa nu ai posibilitatea sa alegi. India este tara in care m-am simtit sufleteste libera, unde am avut senzatia ca nu exista secrete, ca totul era in fata mea si aveam nevoie doar de timp sa observ si sa deosebesc. Indienii sunt foarte ospitalieri, curiosi sa afle de unde vii, timizi sa faca o poza cu o figura europeana, dornici si aproape agresivi in incercarea de a-si vinde produsele. Si foarte saraci in marea lor majoritate, incat bacsisul la ei este o necesitate, nu doar o atentie politicoasa. India mi-a placut si prima data, incat am zis ca, daca voi avea ocazia, ma voi reintoarce cu placere (desi nu mi-am imaginat ca se va intampla atat de repede). Cand vii a doua oara in India, te gandesti ca esti pregatit, ca nu mai ai cum sa fii prins in vartejul de imagini si ca nu mai poti fi luat prin surprindere. Am fost surprinsa sa fiu din nou luata prin surprindere, sa ma intreb unde erau toate florile de la Templul Lotus cand am venit aici in septembrie si de ce mintea mea le-a sters din amintire, sa imi dau seama ca am uitat cat este de distractiv traficul, ca Taj Mahal-ul este, de fapt, mult mai impresionant decat imaginea din mintea mea, iar preferatul meu, Templul Akshardham, m-a intampinat cu un spectacol de fantani, lumini, lasere si flacari unic in lume. Cred ca orice ai face, India te vrajeste de fiecare data!

Am traversat apoi toata China, in cautarea dragonilor, tocmai pana in Shanghai. Simbol al imparatului, dragonul descrie aura mistica sub care au condus dinastiile imperiale China: un singur conducator cu putere absoluta, cu descendenta divina si cu realizari despre care s-a crezut ca sunt doar legende, pana in momentul in care au fost descoperite, cum a fost si in cazul Armatei de Teracota si mormantului primului imparat al Chinei, Qin. Cum bine ne spunea un ghid „cine cauta 100 de ani de istorie, vine in Shanghai; cine cauta 500 de ani de istorie, vine in Beijing; iar cine cauta 2000 de ani de istorie, vine in Xian.” Shanghai este un oras ultra-modern, cu zgarie nori si spectacole de lumini noaptea, care m-a cucerit cu aerul sau londonez. Aici, am intalnit dragonii in Gradina Yu, pazind zidurile care despart frumosul palat in cele trei sectiuni, dar si pe strada, impodobind case si magazine. Vederea panoramica din Shanghai Tower te lasa fara suflare, este cu adevarat impresionant sa vezi orasul si Raul Huangpu de la 632 de metri inaltime, iar croaziera pe rau, seara, ramane unul dintre momentele mele preferate.

Cu imaginea vie a Shanghai-ului in suflet, am zburat spre Xian, sa vedem faimoasa Armata de Teracota; senzatia e total diferita cand vezi soldatii de aproape si aura de vizionar a imparatului Qin prinde contur. Pentru a realiza idei ce pareau imposibile, imparatii Chinei si-au asociat imaginea cu dragonul, creatura mitica cu descendenta divina, simbol al puterii; astfel, intelepciunea si puterea divina garantau o buna guvernare. In contrast cu seriozitatea Armatei de Teracota este Cartierul Musulman, un loc foarte colorat si efervescent, un mare bazar cu suvenire si street food, care gazduieste Marea Moschee, construita cu influente arhitecturale chinezesti. Pentru o exprienta completa, participarea la spectacolul dinastiei Tang este un must: dansurile specifice, muzica traditionala, costumele autentice si coregrafia deosebita te transpun pentru cateva momente intr-o alta lume.

Cu trenul de mare viteza, ne-am indreptat apoi spre Beijing, un oras incarcat de istorie. In Beijing, vii ca sa afli despre cultura si istoria Chinei. In afara zonelor turistice, orasul nu prea te surpride cu nimic. Orasul Interzis, Templul Paradisului si Palatul de Vara sunt bogate surse de cultura chineza antica. Alaturi de dragonii reprezentati in diferite forme, exista coduri de culoare si elemente de feng-shui dupa care imparatii s-au ghidat, astfel ca nimic nu a fost construit sau pictat intamplator. Culorile folosite au o simbolistica profunda: albastrul este utilizat pentru a simboliza cerul, verdele este un simbol pentru elementul lemn si lumea terestra (inclusiv pentru popor), rosu este pentru elementul foc, galben - pentru elementul pamant si ambele sunt asociate imparatului, ca fiind legatura dintre cer si pamant. Alb si negru sunt simboluri pentru elementele metal si apa, astfel incat toate elementele de feng-shui sunt prezente atat fizic, prin diferitele elemente decorative, cat si in plan ideologic. Combinatia de culori poate fi studiata in detaliu in timpul plimbarii prin Coridorul Lung (de 750 de metri) de la Palatul de Vara. Tot aici, intalnim si Pasarea Phoenix, echivalentul feminin al dragonului, pentru a spune si posteritatii povestea Imparatesei Cixi, care a reusit sa obtina puterea si sa conduca „din spatele cortinei” China timp de 45 de ani.

O vizita mai atipica a fost plimbarea cu ricsa in Hutong, cartier labirintic cu stradute inguste in care obisnuiau sa traiasca inaltii functionari de la curtea imperiala. Casele sunt de fapt niste gradini cu patru camere, proiectate astfel incat sa poata gazdui trei generatii (parinti, copii si nepoti); astazi, unele case gazduiesc mai multe familii, iar toaletele sunt publice, ceea ce nu face zona prea atractiva pentru generatia tanara. De departe, cea mai impresionanta constructie a Chinei este Marele Zid. Primele portiuni de zid au fost ridicate acum mai bine de 2000 de ani, cand regatele rivale si-au construit ziduri de aparare, iar Marele Zid a aparut odata cu prima unificare a teritoriului chinez, in 221 i.Hr. De-a lungul timpului, Marele Zid Chinezesc a suferit distrugeri si degradari, a fost interupt si reconsolidat. Urcarea si coborarea cu telegondola prin sectiunea Mutianyu te ajuta sa-ti pastrezi energia pentru plimbarea pe zid. Peisajul montan este frumos si da un plus de grandoare constructiei. Se spune ca toamna este cel mai bun moment de vizitare, pentru ca natura pune in scena un adevarat spectacol de nuante si culori, dar emotia pe care o ai atunci cand pasesti pentru prima data pe zid va fi la fel de intensa indiferent de anotimp.

Exceptand faptul ca fac parte din Asia, ca sunt cele mai populate tari in acest moment si ca sunt printre cele mai vechi civilizatii ale lumii, India si China nu au prea multe in comun. Cultura difera mult, incat as putea spune ca sunt la poli opusi: indienii sunt foarte sociabili si amabili, in timp ce chinezii sunt de-a dreptul rigizi, reci si distanti. Exista si puternice bariere de comunicare: daca in India gasesti la tot pasul vorbitori de engleza, in China nu doar ca nu stiu limba, dar nici nu par dornici sa-ti vorbeasca (astfel ca poti ajunge in situatia de a comanda la restaurant indicand o poza din meniu si sa nu stii sigur in final ce anume ai mancat). Negocierea este o practica destul de comuna, cu diferenta ca in India poti obtine discounturi de pana la 50%, in timp ce in China preturile de pornire sunt si de zece ori mai mari. Fie ca te distrezi mancand cu betisoare in China sau hranind maimutele in India, ca te antrenezi negociind in India ca apoi sa te specializezi in China, ca esti socat de traficul ametitor din Delhi sau de inaltimea zgarie-norilor din Shanghai, ca esti impresionat de spectacolul de fantani, lumini si lasere de la Templul Akshardham sau ca simti ca te intorci in timp urmarind spectacolului dinastiei Tang, cert este ca ambele destinatii ofera o multime de experiente inedite pentru care este nevoie doar sa ai mintea si inima deschise.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 31.03.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia