Impresii Sri Lanka - Decembrie Gabriela

Gabriela
Impresii Sri Lanka - Decembrie

Unde ai putea pleca pentru a ti se parea iarna romaneasca mai scurta si mai usoara? Daca doresti sa scapi de zapada si ger si sa te bucuri de plaja si soare, sporturi acvatice, de natura, cultura, preparate culinare cu gusturi deosebite si sa te rasfeti cu fructe de mare proaspete, masaj ajurvedic, rasarituri si apusuri de soare minunate, momente de romantism si incantare poti alege fara a sta mult pe ganduri Sri Lanka, insula tropicala din Oceanul Indian. 

Cum pentru mine 2016 a fost “anul insulelor” am continuat cum am inceput! O noua insula, o noua experienta absolut deosebita. Zborul pana in Colombo, capitala comerciala a Sri Lanka (cea administrativa fiind Jayawardenapura Kotte) a fost foarte placut si rapid, zburand cu Qatar Airlines via Doha, probabil cea mai rapida si cea mai eleganta varianta de zbor spre aceasta destinatie. Ca de obicei, am fost asteptata la aeroport, de data aceasta de Priyantha, ghidul si soferul care urma sa ma insoteasca pe tot parcursul vacantei, si care mi-a devenit in scurt timp cel mai bun aliat in descoperirea farmecului acestei insule, reusind sa transforme vacanta mea intr-o experienta de neuitat. 

Cine si-a pus problema si m-a intrebat inainte de plecare ce voi face eu 2 saptamani in Sri Lanka, e clar ca nu a fost niciodata acolo si ca nu si-a putut imagina cate aventuri iti poate oferi aceasta insula. O insula pe care si-au disputat-o de-a lungul istoriei arabii, portughezii, olandezii si apoi englezii, un amalgam de culturi, arhitecturi si religii, o insula cu o natura incredibila, cu oameni calzi, prietenosi si saritori si nu in ultimul rand cu o mare diversitate, de la plaje la ocean, la paduri tropicale, munti de peste 2000 m altitudine, rezervatii naturale, mangrove, safari. Am inceput turul cu orasul Negombo, situat pe coasta de vest a insulei, fosta colonie portugheza si apoi olandeza, cu majoritatea locuitorilor de religie catolica, unde am vizitat Biserica Sf Maria cu frumosul sau tavan pictat cu scene biblice pe fond albastru, unde duminica dimineata fiind, credinciosii se aflau intr-un numar impresionant la slujba. Piata de peste, un loc pitoresc, era inchisa, catolicii nelucrand duminica, dar canalele construite de olandezi pentru a facilita transportul marfurilor de la ocean spre oras m-au incantat cu vasele multicolore acostate la mal si cu barcile traditionale (“oruvas”) - un fel de canoe, foarte inguste, cu care localnicii merg la pescuit de pesti mici si mijlocii. 

Au urmat Dambadenyia (templu budist) si Yapahuna (muzeu si ruinele unei fortarete, fosta capitala a tarii) un pranz traditional cu mancaruri foarte iuti (gatite pentru turisti, si tot iti dadeau lacrimile si te apuca sughitul, in timp ce localnicilor li se pareau necondimentate) si safari cu jeepul in parcul national Kandulla, avand in centru un lac artificial. Este un loc absolut special, unde traiesc in salbaticie cateva sute de elefanti, de toate varstele, cu sau fara colti de fildes (traiesc 85 de ani, gestatie 22 luni, mananca 250 kg vegetale/zi) si diverse pasari. Era aproape ca in Tanzania, doar ca jeepurile erau mai multe si elefantii mai obisnuiti cu vizitatorii. A urmat Sigiriya Rock, ruinele unui castel construit intre 485-477 iHr de Kasyapa, intr-un cadru natural deosebit, folosind pesterile si bolovanii imensi de la baza muntelui, 2480 de trepte, si construind un sistem de colectare a apei incredibil pentru acelele vremuri si primul lift actionat manual care il urca pe rege la castelul din varful muntelui. Intrarea spre castel era pazita de un leu urias, sculptat in piatra, de unde si numele stancii. Azi se mai vad labele din fata care incadreaza scarile. Este considerat monument UNESCO din 1982 si este faimos pentru picturile executate pe amorsa uda, in culori naturale rosu, galben si maro, iar mai tarziu adaugand si verdele, reprezentand dansatoare Apsara. Elemente de interes sunt si peretele “oglinda” si bazinul de pe varful muntelui. 

Programul variat a continuat cu o plimbare pe elefant in jurul unui lac, apoi cu Village safari – vizita unui sat traditional, folosind caruta trasa de boi, oruva – barca traditionala, tuc-tuc-ul, admirand casele din lut, gradinile cu legume si pomi fructiferi locali si casutele din copaci construite pentru a-si apara culturile de elefantii salbatici. Am participat la o demonstratie de gatit curry de dovleac si am savurat diferite tipuri de curry deja pregatite. Masajul ajurvedic este la el acasa in Sri Lanka si nu trebuie ratat, uleiurile obtinute din 32 de plante fiind absolut speciale, la fel si sauna cu aburi obtinuti din fierberea a 16 plante. La final un ceai, pregatit din alta combinatie de plante contribuie la purificare si la starea de bine. Un alt templu budist interesant vizitat a fost Dambulla Cave (Golden Cave Temple) reprezentat de 5 pesteri naturale mari transformate in decursul anilor (din sec 1 iHr pana in sec 19 dHr) in locuri de rugaciune, continand 168 de statui ale lui Buddha si picturi murale pe amorsa uscata folosid culorile naturale rosu, alb si negru si alte 86 de pesteri destinate calugarilor budisti, situate sub primele, fara acces public. Maimutele te intampina de la intrare si te conduc pana la templu. In Kandy am vizitat Gradina Regala Botanica, mai mult un parc, cu arbori diferiti (palmieri, bambusi, pini, scortisoara, cauciuc etc), o zona de arbori plantati de diferite personalitati politice, casa orhideelor si multe flori. Un loc placut, in care intalnesti nu numai turisti si maimute, ci si multi localnici indragostiti sau serband ziua lunii pline la iarba verde. Caracteristic locului, ca si obiecte de artizanat, sunt sculpturile in diferite tipuri de lemn, mai ales mastile, viu colorate, folosite de catre localnici pentru bunastare, trainicia familiei, contra deochiului etc, pescarii traditionali asezati pe stalpi de lemn sau elefantii. Se folosesc culori naturale obtinute din pilitura de lemn peste care se adauga apa calda, suc de lamaie verde, creta sau pilitura de fier… Imbracamintea traditionala pentru femei este sari-ul. Foarte interesanta, dar si distractiva, este o “lectie” de imbracat sari-ul. Este incredibil ce combinatii de culori si modele pot crea pentru aceste sari-uri, extrem de elegante si scumpe. Si daca vorbesc despre traditional, desigur ca nu pot sa nu amintesc si spectacolul folcloric la care am participat in Kandy, cu muzica produsa doar de 2-3 tobite lungi orizontale, o trompeta si rareori un fel de tamburine, si animata de dansatori in costume viu colorate, uneori purtand mastile traditionale. 

Dar, pe langa toate acestea orasul Kandy este renumit pentru Templul relicvei dintelui sacru al lui Buddha, un loc care pentru budisti este echivalent cu Mecca pentru musulmani, fiecare dintre ei trebuind sa ajunga cel putin odata in viata acolo, pentru a-i oferi flori lui Buddha si pentru a-si asuma anumite obiective (pentru ca lui Buddha nu ii poti cere nimic, asa cum ii cerem noi tot timpul lui Dumnezeu cate ceva!). Anual in luna august acolo se organizeaza o ceremonie, in care, o copie a acestei relicve a dintelui este purtata prin oras pe spatele unui anumit elefant (50 de ani elefantul Raja, acum impaiat in muzeul templului, a jucat rolul principal in aceasta procesiune) si mii de oameni participa timp de 10 zile la ceremonie. Sri Lanka, denumita in perioada ocupatiei engleze, Ceylon, este recunoscuta in lume pentru productia de ceai, dupa ce productia de cafea a fost distrusa de o ciuperca, asa incat o fabrica de ceai era absolut necesar a fi vizitata, pentru a afla ca aceeasi planta furnizeaza atat ceaiul verde cat si pe cel negru, si numai procedeele de productie difera, in timp ce, ceaiul alb si cel auriu se obtin dintr-o alta planta. Singalezii nu au fost doritori sa lucreze pe plantatiile de ceai, asa incat populatia tamil (indiana) a fost adusa pe insula pentru a culege aceste frunze (35kg/zi) in conditii grele de munca si locuind in baraci, cu un nivel de trai foarte scazut, amintindu-mi de cautatorii de safire din Madagascar. Peisajele de deal si munte cu plantatii de ceai, dar si terase pe care cultiva orez sau legume, creste muntoase acoperite de muschi cu diferite nuante de verde incanta ochiul calatorului, chiar daca serpentinele si aglomeratia de pe sosele, dar si cainii strazii (pentru ca nu ii numesc caini vagabonzi) iti mai distrag atentia, punctul cel mai inalt atins fiind Nuwara Eliya – o statiune cosmopolita, cu cladiri construite in stil victorian (Grand Hotel, posta, Golf club hotel), stil care se respecta inca si in prezent, chiar daca la periferia orasului intalnim si temple hinduse cum ar fi Sita Amman, sau baracile culegatorilor de frunze de ceai. Am avut norocul sa prind acolo si o zi de luni cu luna plina, o luna mare si frumoasa, (serbata de budisti printr-o zi libera), sa vad un frumos rasarit de soare inaintea intrarii in Parcul National Horton Plains, unde parcurgi 9 km pe poteci inguste pentru a vedea intr-o zi senina “capatul lumii” – respectiv un tarm al insulei si oceanul Indian, cascada Baker’s si animale salbatice: caprioare, leoparzi, pasari diverse. 

In drumul spre Parcul National Yala West (Ruhuna Park) unde am participat la un alt jeep-safari am mai admirat cascada Rawana, scapand cu greu de vanzatorii locali de pietre semipretioase. Parcul Yala, al doilea parc national ca marime din Sri Lanka, este unul din cele mai vechi sanctuare salbatice, atractia principala fiind leoparzii si apoi ursii lenesi, (vizibili teoretic in lunile iunie si iulie), dar si pentru alte animale si pasari (mongo, iepuri, caprioare, crocodili, elefanti, bivoli, porci salbatici, iguane, pauni si paunite, berze, egrete, vulturi etc). Minunile naturii in Sri Lanka nu se opresc numai la peisaje sau parcuri nationale populate de animale salbatice, ci si la tarmul oceanului, la Blow Hole un loc unde apa oceanului este trimisa cu putere spre cer, asemanator gheizerelor din Islanda, la corali si animale marine pe care le poti vedea intr-o sedinta de snorkeling sau intr-o plimbare cu barca cu fundul de sticla (in Hikkadua), la vizionarea de pe vapor balenelor, delfinilor si a testoaselor in larg (Mirissa), culoarele lor de migrare fiind in jurul insulei, la valurile foarte prielnice pentru windsurf sau alte sporturi acvatice. 

Minunile create de om ar fi statuile imense ale lui Buddha (Buddha sezand de 50m inaltime la templul Wewurukannala Vihara, sau in ortostatism la Deninuwara Pradeshiya) sau templele construite pe insule in mare si care au scapat ca prin minune, neatinse, in timpul tsunami-ului din anul 2004 care a maturat practic coasta si cartiere intregi din unele orase. Statiunile la ocean (Mirissa, Unawatuna) sunt locuri de plaja si relaxare, unde la umbra palmierilor de poti bucura de muzica valurilor oceanului, de prezenta veveritelor, de sucul unei nuci de cocos proaspete, de o cina romantica pe plaja cu fructe de mare si peste “captura zilei”, de ospitalitatea si atentia localnicilor si nu in ultimul rand de sporturi acvatice. Piata de peste din Mirissa m-a impresionat, nu atat prin varietatea de pesti si fructe de mare, ci prin faptul ca pescarii, intorsi din larg, cantareau si sortau pestele printr-o simpla atingere, il curatau si il transau cu o viteza uimitoare si il expuneau spre vanzare cu gesturi atat de firesti si de simple. 

Vizita orasului Galle, dupa o oprire pentru a fotografia pescarii traditionali, a reprezentat vizita unui oras cu influente portugheze (fortul, farul) olandeze si englezesti (case coloniale, biserica anglicana) dar si locul unui pranz cu fructe de mare absolut delicioase. Aici am invatat sa mananc crabi, element important pentru ca la restaurantul Ministry of Crabs din Colombo a trebuit sa aplic cele invatate aici. Daca turul de oras pare ceva mai mult sau mai putin banal, plimbarea prin padurea tropicala Sinharaja, alt monument UNESCO, nu a fost chiar asa banala. Am ajuns la intrarea in padure cu un tuc tuc, drumul nefiind practicabil cu masina, am fost udata de catre Saman, ghidul meu, cu apa din rau, pe bocanci si pantaloni si apoi stropita cu sare, pentru a nu fi victima lipitorilor prezente pe solul umed al potecilor din padurea tropicala, si am petrecut cateva ore in mijocul padurii de peste 11 hectare si 127 arbori/ha unii dintre ei batrani de cateva sute de ani, admirand vietuitoare cu culori de camuflaj, identificate de ghid, desigur, cu o acuitate vizuala de invidiat: serpi, soparle, paienjeni, lacuste, melci, fluturi, miriapozi, dar si mongo sau maimute cu fata rosie si corpul negru. A urmat River safari – plimbarea cu barca cu motor pe raul Madhu, cel mai lat rau din Sri Lanka, exact la locul de varsare a lui in ocean, prin mangrove, oprind pe o insula unde am asistat la obtinerea scortisoarei, admirand un templu construit pe o insula, un magazin pe piloni in mijlocul raului si dispozitivele de prins calamari de apa dulce noaptea la lumina felinarelor. Vizita la crescatoria de broaste testoase de la Kosgoda a fost extrem de interesanta. Nu stiam ca sunt 5 specii de broaste testoase in Sri Lanka, si am aflat multe lucruri noi despre ele. Crescatoriile sunt locuri unde pescarii sau localnicii aduc ouale de broasca testoasa pe care le gasesc pe plaja si unde sunt ingropate in nisip si protejate de pasari sau alte animale pana la eclozare. Astfel protejeaza speciile. In acelasi sens este organizat si orfelinatul elefantilor de la Pinnawala. 

Circuitul meu in Sri Lanka s-a incheiat cu vizita orasului Colombo, un oras care imbina noul cu vechiul, cu zgarie nori si teatrul modern Lotus, dar si cu multe cladiri coloniale renumite (Grand Oriental Hotel, vechiul parlament, primul supermagazin alimentar Cargillis, cladirea vechiului port, gara, spitalul victorian) dar si fortul, farul, vechiul turn englezesc cu ceas, biserica anglicana St Anthony unde se roaga credinciosi de toate religiile, temple budiste (Gangaramaya Vihara, Seema Malaka, Kalaniya Rajamaha Vihareiya), hinduse, dar si numeroase moschei, populatia orasului fiind predominant musulmana. Pe faleza se construia cel mai inalt brad de Craciun artificial de pe Terra din 2016 la 30 de grade Celsius, intr-o tara cu 7% din populatie catolici, restul fiind budisti si hindusi. A fost o experienta inedita, o noua vacanta minunata, extrem de activa si diversificata, creata de Simona Hurjui si echipa Eturia exact asa cu mi-am dorit-o.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra