Impresii Singapore & Bali - august Gabriela

Gabriela
Impresii Singapore & Bali - august

Modern & traditional, arhitectura & natura, dezvoltare & credinta, aventura & relaxare in Asia de sud-est. 

Zborul cu Qatar Airlines a fost excelent. Bucuresti - Singapore cu o escala de 2 ore in Doha si 12,5 ore de zbor in total, a fost perfect. Au servicii foarte bune, filme si seriale noi, iar muzica parca e mai placuta cand o asculti deasupra norilor.

SINGAPORE (singa=leu, pore=oras) ne-a placut foarte mult. Dintr-un biet sat de pescari ajunsi pe acea insula cine stie cum, a devenit un oras - stat de 719 km² in care traiesc pe "picior mare" castigand bani frumosi din port, banci si turism 5,7 milioane de locuitori.... In anul 2015 au fost inregistrati in Singapore 10 milioane de turisti si 120 de banci straine. Cineva spunea ca este un oras care nu se indreapta catre viitor, ci care inventeaza viitorul. Intrarea in tara nu necesita viza pentru romani, aeroportul este foarte frumos, modern si bine organizat, iar intrarea spre centrul orasului dinspre aeroportul Changi se face pe o autostrada cu 3 benzi pe sens, marginita de flori roz, lila, violet, plantate sau in ghivece. Se circula pe partea stanga, pe strazi foarte bune, bine intretinute (sunt marcajele retusate in fiecare noapte!). Pentru a reduce poluarea, taxele si costurile masinilor si ale permiselor de conducere sunt foarte mari, fiecare familie avand in general o masina, pe care o pot folosi numai 10 ani. Nu e foarte aglomerat si se respecta regulile, deoarece sanctiunile sunt extrem de dure (in general, nu numai pentru circulatie – de exemplu daca dormi pe strada intri 3 luni la inchisoare, si astfel nu exista oameni ai strazii).

"Duck Tour" e inedit, fiind o combinatie intre un tur cu autobuzul si unul cu vaporul, dupa ce autobuzul plonjeaza in apa. In masina este o pancarda rosie haioasa pe care scrie ca nu e voie sa urci cu mancare si bauturi, dar nici sa casti nu ai voie!!!!!
Chiar daca ati achizitionat biletul anterior trebuie programare la Duck Tour pentru o anumita ora. Noi nu am stiut si nu am avut programare, dar li s-a facut mila de noi cand le-am spus ca veneam direct de la aeroport zburand din Romania si ne-au primit, pomenind incantati de Nadia Comaneci, spre uimirea noastra. Altfel ni s-ar fi decalat programul si nu mai apucam sa facem ceea ce era de facut in acea zi (si nu erau putine lucruri....chiar si asa veniti de prin nori).

Taxiurile sunt ok, curate, lustruite, dotate cu aer conditionat. Soferii stiu engleza, pentru ca la scoala invata totul in engleza si au ca limba straina limba materna sau una din limbile - tamil, mandarina, malaeziana la alegere. Merg cu aparat de taxat care porneste de la 3,2 sau 3,9 dolari singaporezi. Nu se asteapta la ciubuc, dar se bucura daca primesc. 

Sentosa Island - mie mi s-a parut un kitsch. Ne-a placut drumul cu telegondola intre muntele Faber si insula Sentosa si Mega Zip - tiroliana, timpul de asteptare la tiroliana fiind de 45 min iar traseul de 1 minut. Traseul are o lungime de 450 m si inaltimea de 75 m iar viteza atinsa este in jur de 60 km/ora. Se descarca ceva adrenalina! Se va deschide si un bungee jumping la mare inaltime dar nu era inca gata. Butterfly Park and Insect Kingdom avea cativa fluturi vii, papagali, o iguana, porumbei cu creasta si insectare multe, cu insecte din toata lumea. Nu se compara insa cu ceea ce am vazut in Mexic, la Iguazu sau in Peru in materie de fluturi vii. Totul este in Sentosa Island foarte comercial... Caldura mare, umiditate foarte mare. Mi s-a parut cel mai slab punct de atractie.

Ghidul nostru James Ang a fost foarte dragut, placut, vorbaret si dornic sa ne spuna cat mai multe lucruri. 
Turul Singapore by night are ca highlight spectacolul de sunet si lumina din Gardens by the Bay - Supertrees desfasurat intre orele 19:30–20:00. Cred ca daca am fi urcat pe podul suspendat ce leaga intre ei cativa Supertrees (copaci artificiali) ar fi fost mai spectaculos decat stand pe iarba sau plimbandu-ne printre copacii luminati. Exista si un restaurant in varful unuia dintre copaci, dar am aflat acest lucru abia ajungand acolo. Am privit apoi orasul de sus de pe hotelul Marina Bay Sands - Sky park, o terasa la etajul 57 cu gradina, piscina si restaurant avand dimensiuni incredibile – unii afirma ca ar putea fi parcate acolo 4,5 avioane Airbus A380. Pentru a ajunge in acest paradis urcarea cu liftul e foarte rapida dar la coborare te plictisesti stand la rand la lift. La parter/subsolul hotelului e un mall (unul din mall-urile fara numar din Singapore!), sunt canale cu apa si gondole ca la Venetia si un cazino, unde turistii intra gratis, iar localnicii platesc 100 dolari singaporezi...asa ca localnicii nu mai intra, suma respectiva asigurandu-le traiul timp de 2 saptamani, chiar mancand in oras, pentru ca ei nu prea gatesc acasa! Urmeaza un show cu fantani, si o plimbare cu barca prin golful Marina si pe raul Singapore unde pe chei sunt nenumarate baruri si restaurante gazduite de vechi case coloniale. Daca doresti o alta vedere de sus poti urca la etajul 71 al Swissotel, cel mai inalt hotel inainte sa se fi construit Burj Khalifa Sky din Dubai.

Micul dejun la restaurantul Ah Meng cu urangutanii la Zoo Singapore a fost interesant si inedit. La 9:30 au venit pentru 30 de minute urangutanii si au inceput sedintele foto. Micul dejun a fost asezonat cu multe poze. Fotografiile se pot face si cu aparatele proprii.

Singapore Zoo e foarte frumos organizat, toate plantele sunt aduse din alte tari, in special din Brazilia (clima fiind asemanatoare) si plantate acolo de oameni priceputi in horticultura incepand din anul 1971. Pentru animale, peste 2800 la numar, au fost create biotopuri naturale, nu traiesc in custi si gasesti numeroase informatii stiintifice utile despre toate animalele prezente. Recomand cu caldura River Safari – primul si singurul parc din Asia avand ca tematica viata salbatica de pe traseul marilor rauri ale lumii (Amazon, Mekong, Mississippi, Yangtze, Gange) cu vizitarea zonei ursilor panda giganti, vizibil fiind doar masculul Kai Kai, pentru ca femela, Jia Jia, gestanta fiind, era inauntru. Sunt diverse spectacole, cel cu o foca e dragut, probabil si cel cu elefantii pe care nu l-am vazut dar am asistat la pregatirea unui elefant pentru executarea unei picturi cu trompa.
Plimbarea cu vaporasul pe lac nu aduce nimic senzational, dar Amazon River Quest - plimbarea cu o barca pe un canal artificial, merita cu prisosinta. Mi-am amintit de jungla amazoniana din Peru vazand capibara, furnicar, maimute, crocodili etc. Pacat ca traseul e scurt – numai 10 minute! La plecarea de la zoo spre centru se sta la o coada lunga la taxi sau poate fi luat un autobuz, care are insa un orar fix, si mai multe statii, intamplarea facand sa aiba statie chiar la Rendezvous hotel....hotelul nostru. Merita autobuzul! Hotelul e situat pe Orchard Road, o strada PLINA de mall-uri. Spunea cineva ca shopping-ul este sportul national in Singapore. Nu stiu daca sunt localnicii sau mai mult turistii cei care il practica, dar mall-urile sunt cladiri imense, cu pana la 7 etaje, ticsite de magazine, marfuri si lume. Daca nu esti cu adevarat un impatimit al cumparaturilor, poti face usor un atac de panica incercand sa gasesti o casa de schimb valutar sau iesirea....Nu cred ca e necesar sa spun ca poti gasi aici absolut orice firma din lume. Pentru un pranz variat si ieftin recomand Food Republic, un loc unde mananca inclusiv localnicii mancare thailandeza, coreeana, vietnameza, chinezeasca etc..

Turul de oras de zi a inceput la 18:00. Am fost in Little India – un cartier ticsit de locuitori de origine indiana, cu case viu colorate, la fel ca si sariurile din magazinele traditionale si ca si acoperisul templului cu sute de figurine colorate si ghirlandele de flori si fructe folosite ca si ofrande. Apoi am patruns in China Town (unde decoratiile pentru serbarea lampioanelor creau o atmosfera de poveste) alaturi de 2 temple, case cu parter si etaj, toate cu magazine la parter, o strada cu restaurante si un bazar. Au urmat Marina bay, zona muzeelor si esplanada teatrelor cu opera si am savurat un Sling, bautura traditionala, la Long Bar in Raffles Hotel. Interesanta bautura, dar si 31 de dolari singaporezi mi se par cam multi pentru acel cocktail. E o legenda legata de aceasta bautura, inventata acum 100 de ani, care se vinde bine. Hotelul e extrem de elegant si barul deosebit. Esti servit cu un saculet de alune americane si coaja TREBUIE sa o arunci pe jos. Hotelul initial era situat langa plaja, in prezent datorita faptului ca 20% din teritoriul actual al insulei a fost recasitgat din apele oceanului, pozitionarea lui s-a schimbat. Cartierele de zgarie nori (financiar) si esplanada teatrelor - cu arhitectura extrem de indrazneata, moderna, unica, privesc acum spre ocean.

Cea mai ineteresanta experienta mi s-a parut turul orasului pe bicicleta "Let‘s go bike Singapore" cu Alfie - ghidul nostru local, dimineata de la 8:30 la 12:30. E de preferat turul de dimineata pentru ca e mai putin cald si mai putin aglomerat. Poti vedea astfel ceea ce nu ai vazut in turul cu masina sau daca nu ai avut timp suficient sa bati centrul istoric pe jos. Am vizitat cartierul cu locuitori originari din Malaezia, strazi inguste si cochete, case cu parter si etaj cu aspect impecabil deoarece la fiecare 5 ani sunt obligati sa refaca fatadele, moscheea Sultan Mosque, resedinta fostului rege al Singapore, care a fugit dar nimeni nu stie unde continuand sa primeasca despagubiri din partea statului Singapore, cel mai verde hotel - Park Royal, alte hoteluri elegante si moderne situate pe un canal al raului Singapore. Am oprit in diferite locuri pentru explicatii si poze si am mancat traditional un fel de clatite cu zahar, ou sau branza.
Ajunsi la aeroport in mare graba dupa turul pe biciclete, avionul a avut o defectiune si am intarziat 2 ore, timp suficient pentru a explora barul din gradina de cactusi de pe acoperisul aeroportului, singurul loc unde puteai gasi o bere.....nu mai zic ca era Heinecken si nu Tiger (locala)....si destul de scumpa, dar puteai numara printre inghitituri avioanele care decolau...eh? 

INSULA BALI („dimineata lumii”)

Trei ore de zbor intre Singapore si Bali – una din cele 17000 de insule, cu clima tropicala umeda, cu plaje cu nisip alb in sud si est si cu nisip negru in nord si vest, inconjurata de oceanul Indian, marea Java si de oceanul Pacific. Este locuita de aproximativ 4,5 milioane de locuitori si poate tot pe atatia turisti..... Am ajuns noaptea la 21 (la 18:30 se intuneca in Bali). Ghidul nostru privat, care urma sa ne insoteasca pe tot parcursul sederii noastre in Bali, Wayan Putra, ne-a asteptat si ne-a dus la hotel Nusa Dua Beach Hotel & Spa. Un hotel foarte frumos, curat, impodobit cu multe flori, mare si intins mult pe orizontala. Aveai nevoie de harta pentru orientare...Plaja linistita era vizitata doar de veverite si turisti relaxandu-se pe sezlonguri sub umbrele de paie, uneori si de testoase care depun oua; fluxul si refluxul cu durata de 12 ore, incurca putin baia in ocean. E posibila dimineata devreme si noaptea dupa 22. La pranz apele se retrag si locuitorii culeg crabi, pesti etc., ocolind abili aricii de mare prezenti in grupuri si algele. Sunt piscine frumoase, pool bar, 5 restaurante, spa. Se poate plati doar in Rupii balineze sau cu cardul la acest hotel. 
Pranzul am ales sa il luam la un restaurant de pe plaja, bucurandu-ne de preparate deosebite (inclusiv supa de homar, dar tot cea din Islanda de la Fisch Market a fost cea mai buna) si cu veveritele care s-au ocupat de "entertainment" cersind mancare, inspectand obiectele de pe masa sau furand pur si simplu mango de pe paharul de smoothie....
Micul dejun tip bufet s-a desfasurat intr-o locatie absolut deosebita cu vedere spre un lac artificial cu nuferi si vizitati de pasari salbatice. 
A doua zi am inceput tururile: Gradina Zoologica din Bali, pachet Leopard, cu showuri cu animale (urangutani, tigrii, elefanti). Am facut si safari intr-un autovehicul special, cu amintiri vii din Tanzania si Uganda...Am avut inclus si un show si masa de pranz si cate o poza suvenir de persoana si wi-fi.
La hotelul din Ubud - Jungle Retreat by Kupu Kupu Barong situat la 15 min cu masina de centru am fost primiti cu ghirlande de flori in jurul gatului si cu camere decorate traditional foarte frumoase si primitoare. Sala de gimnastica (fitness) fiind in aer liber intampina o problema: tantarii. Locatiile pentru micul dejun au fost minunate, cu vedere spre jungla.

Am vizitat pestera elefantilor (Goa Gojah Gianyar Bali), Gunung Kawi unde terasele de orez mai animau mediul, la fel si femeile care aduceau ofrande purtate pe cap intr-un echilibru greu de inteles. Apoi Pura Tirtha Empul Tampaksiring (Holy spring) unde nimeni nu si-a dorit sa intre in acea apa, in schimb localnicii pareau convinsi de efectele benefice pentru vindecarea unor boli. A urmat o plantatie in special cu arbori de cafea insistand asupra Luwak coffee, fiind prezente desigur si 2 animalute Luwak in custi, pentru a fi cat mai credibila povestea celei mai scumpe cafele! Ni s-a oferit spre degustare cafea balineza, cafea cu ghimbir sau nuca de cocos alaturi de diferite ceaiuri si cacao calda. Foarte frumoase mi s-au parut terasele de orez. Create pe versantii muntilor, din lipsa terenului agricol, ele reprezinta o adevarata inginerie de terasare, irigare a zonei, si cultivarea orezului, cu o munca enorma din partea localnicilor.

Drumul spre hotel, desi aglomerat, cu circulatia pe stanga ca in Marea Britanie, nu a putut ascunde sau lasa neobservate, cele mai interesante sensuri giratorii pe care le-am vazut vreodata....Aproape toate sensurile giratorii inconjoara o insula de frumos - ca e o statuie, un complex statuar, un templu, un copac secular - vei gasi mereu ceva care sa te imbie sa parcurgi sensul giratoriu de mai multe ori ca sa poti admira frumosul din centrul sau.

Doritorii de cumparaturi, tocmeala, suveniruri si chilipiruri au putut ramane la piata (Art market) si seara s-a incheiat cu un spectacol traditional de dans Legong la palat, o explozie de culoare pentru costume si masti, o demonstratie de gratie, in special a mainilor dansatoarelor, si de expresivitate a ochilor, miscati in ritmul muzicii produse cu instrumente traditionale. Spectacolul incepe la 19:30 dar daca speri la un loc pe scaun mai aproape de scena trebuie sa te infiintezi acolo cu vreo ora inainte. Altfel te multumesti cu un loc pe scaun la mare departare, in picioare sau mai sigur pe mocheta in pozitia lotus sau orice alta pozitie de meditatie, ca sa ocupi cat mai putin loc.....

In ultima zi ne-am indreptat spre Templul cu lilieci (ma refer la mamifere si nu la flori!!!) situat pe malul oceanului, loc de pelerinaj si ofrande aduse de credinciosi si de celebrare a mortilor pe plaja cu nisip negru, vulcanic, acest lucru fiind generat de faptul ca balinezii decedati sunt incinerati si cenusa e aruncata in apa oceanului. Exista in acest sens un ritual extrem de complicat si de costisitor pentru balinezi, care, credinciosi fiind, ofera 50% din veniturile lor in scopuri religioase.

A urmat vizita intr-un sat balinez cu populatie care se opune acestor ritualuri hinduse balineze numit SELAMAT DATANG, unde mestesugurile si arta tesutului la razboi se pastreaza producand „single si double ikat” si calendare balineze scrijelite cu cuiul pe frunze de palmier. Evenimentele satului constau in lupte corp la corp intre 2 barbati si lupte intre cocosi (fara pariuri, a tinut sa precizeze ghidul local).

A urmat surpriza excursiei, templul mama („mother temple”), templul numarul 1, cel mai important, mai mare si mai sfant templu din Bali, PURA BESAKIH. Situat la inaltimea de 900 m pe pantele muntelui Gunung Agung, cu muntele (vulcanul) cel mai inalt din Bali (Agung 3142m) in spate si o vedere superba in vale, cel mai impozant si mai incantator complex de temple (22 in 1, da ati citit corect nu 2 in 1 ci 22 de temple in acelasi complex). Este un loc foarte frumos si poate singurul unde chiar am simtit o energie aparte. Nu cred ca ar trebui sa lipseasca din itinerariul turistic in Bali acest templu chiar daca drumul pana la el e destul de lung si nu prea usor. Nu este permisa intrarea in temple in pantaloni scurti sau lungi, astfel incat atat barbatii cat si femeile trebuie sa posede un batic mare cu care sa se infasoare, si un fel de cordon din alt material. Acest templu e cel mai strict si singurul care nu furnizeaza gratuit turistilor aceste accesorii, ele putand fi cumparate la tarabele de la intrare, aduse de acasa sau aduse special de catre ghid...Wayan al nostru a avut grija sa aduca de la el de acasa tot ce ne trebuia! A fost extrem de dragut, grijuliu, atent la dorintele noastre, maleabil si bine pregatit.

Masa de pranz am luat-o la restaurantul Mahagiri, la care am ajuns pe o strada desfundata, putin cam sceptici, dar descoperind in interior o terasa cu mese si bufet tip "mananci cat poti si ce iti place" DAR si cu o splendida vedere spre terasele de orez. Superba priveliste! Parea atat de ireal de frumos, incat trebuia sa vorbesti cu cineva sau sa te ciupesti sa te convingi ca nu visezi. Multe nuante de verde crud, cateva casute, o plantatie de craite portocalii care contrastau placut cu verdele firavelor plante de orez. Minunat! Mai frumos chiar decat peisajul plantatiilor de orez ce sunt considerate obiectiv turistic si vizitate de toata lumea, chiar si de noi in ziua precedenta.
Circuitul turistic s-a incheiat dupa vizitarea unei piete locale, pentru aprovizionarea cu fructe si admirarea purceilor de lapte la protap, la templul maimutelor, MONKEY FOREST SANCTUARY UBUD. Maimutele sunt atractia principala, le poti oferi numai banane mici pe care le cumperi de la fata locului si te poti fotografia cu ele urcand pe tine sa isi obtina banana din mana ta. Nu trebuie sa le privesti direct in ochi pentru ca ele considera acest gest o agresiune, nu trebuie sa reactionezi brusc sau sa tipi. Sunt destul de prietenoase. Mai poti admira copaci seculari superbi, copacii sfinti de Banyan cu radacini aeriene, palmieri, bambus vegetatie luxurianta si desigur si un templu.

In drumul spre hotel si apoi spre aeroport am mai putut admira alte sensuri giratorii ("obiective turistice" locale netrecute in ghiduri sau harti) dar si autostrada construita intr-un singur an pe apa (ca si un pod) pentru fluidizarea traficului... Cum pot oare toti sa construiasca astfel de minuni si noi nici macar o autostrada pe teren plat!? Intrebare fara raspuns.....

La aeroport aglomeratie ca la Frankfurt...O insula atat de mica si atat de vizitata de turisti din toata lumea, in special de australieni (3 avioane afisate la cate o ora interval!), dar si de filipinezi, de cei din Hong Kong, de europeni sau americani. 

A fost o noua excursie minunata "tailor made" marca Eturia. La succesul ei au contribuit domnul Sorin Stoica si Raluca Avram, alaturi de echipa Eturia, respectand dorintele noastre, sfatuindu-ne, ocupandu-se de toate detaliile, optimizand timpii si oferindu-ne cazari deosebite precum si suport 24ore/24 si 7 zile/7.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra