Cand ma intreaba cineva cum mi s-a parut in Maldive, raspund aproape invariabil spunand ca daca m-ar asigura cineva ca asa arata Raiul, sigur as incerca sa nu mai comit macar de-acum incolo nici un pacat, cat de mic, poate-poate mai am o sansa Am ajuns in Maldive dupa 11 zile petrecute in SriLanka, dupa ce ani la rand imi spuneam ca dintre destinatiile exotice de plaja, Maldivele (pfuai, aproape de indieni, pline de turisti chinezi, eu acolo jamais, de ma vedeati cum dadeam ochii peste cap!...) sunt pe ultimul loc in preferintele mele, dar in viata mai bine never say never…
Anul trecut niste prieteni foarte plimbareti, care si ei le cam ocoleau, au prins o superoferta, au zis “hai” si s-au intors superincantati, asa ca in momentul in care am gasit Maldivele lipite de ceea ce cautam noi, adica Sri Lanka, n-am stat mult pe ganduri. Si iata-ne ajunsi pe aeroportul din Male… Maldive, o tara eminamente musulmana, este un grup de atoli aflat la sud de India, deci in Oceanul Indian, f aproape de ecuator, care a trecut sub diverse ocupatii (indiana, portugheza, olandeza, britanica) este dupa cum spuneam actualmente independenta si foarte islamica, atat de islamica incat la vama ne-au intrebat insistent daca avem bauturi alcoolice (nu ca nu s-ar bea pe insule!... ba bine ca nu, dar pe bani grei de tot in resorturi) si obiecte religioase; unui amic din grup i-au oprit o mica statueta a lui Budha, cumparata din Sri Lanka, pe care bineinteles ca i-au restituit-o la plecare.
Sunt multe insule in arhipelag, nu stiu exact cate, nu toate locuite, f micute marea majoritate, in lungime de cateva sute de metri (cu exceptia celei pe care se afla capitala Male), astfel incat de cele mai multe ori insula=resortul. Noi am stat 5 (minunate) nopti in Paradise Island Resort, un resort considerat mai degraba low budget, dar unde nu prea am avut de ce sa ne plangem.
Am avut un beach bungalow-de fapt cred ca toate (vreo 200) erau asa, adica vreau sa spun ca toate erau pe plaja, insula fiind lunga de cateva sute de metri si destul de ingusta nici nu aveau cum sa fie bungalow-uri "in interior", noi am avut noroc sa avem plaja f aproape in fata casei, spre deosebire de altii care trebuiau sa strabata cateva palcuri de palmieri pana la sezloange, fiind lipsiti de vederea directa a oceanului. Am protestat initial pt ca bungalow-ul nostru era f departe de restaurant si din anumite motive nu puteam merge pe jos atat de mult de cel putin 3 ori pe zi (dar asta s-a rezolvat fara probleme, chemam prin telefon de cate ori aveam nevoie masinutele de golf folosite pt bagaje), dar cand am vazut ca suntem chiar pe plaja si ce view frumos avem, ne-am repliat: -)
Casuta noastra era destul de simpla, dar aveam cam tot ce aveam nevoie, un pat mare, un televizor vechi, nu LCD, cu ceva programe internationale gen CNN sau Discovery, minibar pe bani, fierbator, cafea, ceai-fara bani astea, aer conditionat of course, doua fotolii, noptiere cu veioze, blablabla, o baie mare nu foarte noua si f placut impresionata am fost de dusul de afara, ferit de un perete inalt; imi facea mare placere sa fac dus in aer liber venind de la plaja. In spatele casutei, spre plaja deci, era o mica terasa cu fotolii, tocmai bune sa bei cafeaua dimineata sau o gingirica seara, si sezloangele de plaja. Existau si bungalow-uri pe apa, 4 categorii de confort, ultima (Ocean Suite) pur si simplu iti taia respiratia, era practic o casa pe apa, doua camere si living, birou, dressing, doua sau trei bai, jacuzzi, piscine proprie, free internet, ce mai, vis curat.
Am rugat sa-l vizitam, tipul de la receptie (aveau receptie separata) cred ca se plictisea, a stat mult de vorba cu noi, a fost f dragut, ne-a trimis un boy care ne-a dus cu masinuta pana acolo sa ne arate. Dar si pretul era pe masura, 1600 USD/noapte (+ 16% taxe!) doar upgrade-ul de la ce aveam noi la asa ceva… Am cochetat cu ideea de incerca o mica aroganta (mi se pare mie ca e mare smecherie sa-ti faca noaptea valurile vum-vum), nu, nu la Ocean Suite, sa fim seriosi, ci la cel mai ieftin din cele 4 tipuri de water bungalow-uri, ne-ar fi costat 445 euro pt doua nopti, dar nu aveam plaja, trebuia sa facem plaja pe “balcon”, pe pontonasul propriu, ceea ce m-a facut sa dau inapoi (nu, strugurii nu sunt acri!!).
Ca o paranteza, o familie din grupul nostru a avut norocul de a primi Heaven Suite ca o compensatie pt faptul ca au avut ceva probleme cu casuta lor, se renova in apropiere, era f galagie si pt ca nu aveau paine, le-au dat cozonac: -) ! Adica pt ca nu aveau unde sa-i mute, nefiind nimic liber, i-au cazat in acea vila pe apa, dormitor + living locuibil, jacuzzi, piscina proprie, superbafta, ce sa zic! Am avut demipensiune, atat micul dejun cat si cina fiind mai mult decat indestulatoare si variate, in principal multitudinea de fructe aromate si gustoase imi dau si acum vise frumoase. Mancarea, dupa cum era de asteptat, asemanatoare cu cea indiana, dar si cu cea chinezeasca, acestia fiind de altfel turistii majoritari in resort. Maldive este o destinatie consacrata pt luna de miere pt indienii de clasa medie-superioara, ne dadeam seama care erau proaspat casatoriti dupa traditionalele desene (tatuaje temporare) cu o planta cunoscuta in lumea musulmana si asiatica, henna, cu care fetele isi impodobesc palmele si talpile (vezi foto).
Multi chinezi de asemenea, cu fetele lor tipice, nedespartiti de gentutele purtate ca postasii, in care-si tineau strans banutii, imbracati ca sindicalistii nostri pe vremuri (o sa pun si poze, sper sa nu fiu considerate rautacioasa… decat un pic). Acuma, o fi fost ea mancarea variata si indestulatoare, dar sa nu va imaginati ca ajungeau doua mese pe zi, micul dejun se termina pe la 9 jumate, iar pana la 7 seara la cina ti se facea o foame de lup. Ei, si aici sa vorbim despre preturi!... Ma asteptam sa fie scump, locatiile de genul asta sunt de obicei f scumpe, tot ce vine cu barca urca pretul in mod considerabil, dar pt noi, veniti din SriLanka unde mancarea e, ca in mai toata Asia, f ieftina, a fost chiar un soc. Erau cateva restaurante a la carte, un italian, un japonez despre care am auzit ca era f bun, un cofeeshop cu “minuturi”, un bar mare la receptie unde seara erau diverse programe de animatie, karaoke. discoteca, formatii live, destul de reusite. Ca veni vorba, resortul avea o piscina, am pus poze, destul de mica, dar cui ii trece prin cap sa stea la piscina cind ai incredibila apa din Maldive? Ei bine, n-o sa va vina sa credeti, dar unora le dadea prin cap.
Era si sala de fitness, una de ping-pong, badminton, teren de fotbal (unde jucau doar angajatii in ziua libera, doar ei suportau caldurile alea), spa de calitate, dar destul de piperat, magazine de suveniruri, bineinteles magazin de bijuterii cam de 2-3 ori mai scump decat in Asia continentala, deh, mai impuscau si ei un franc de la naivii care nu stiau, un mic punct business (cu calculatoare, internet and so). Sa revin la preturi, ca am divagat destul: noi am mancat aproape zilnic la restaurantul italian, unde o pizza era 22 usd, o cola mica 3,5 usd, o bere 6,5 ca sa dau un exemplu, la toate astea adaugandu-se 16 % taxe. Deci o masa la italian cu doua pizza f bune, dar nu f mari (vezi poza) + o cola si o bere (berea pt mine, sa stiti, ca sa nu fie fo' confuzie) ne costa vreo 2 milioane de bani vechi d-ai nostri. Cocktailurile de seara- intre 10-14 dolari, nu ca nu ar fi existat si mai scumpe, cele de figuri. O ora de internet in lobby 5 dolari, 3 ore 10 dolari. La toate astea adaugam bineinteles cei 16 % taxe, ca sa nu ne bucuram prea repede: -).
Am intrebat in prima zi cat ne-ar costa upgrade-ul la pensiune completa si ne-au cerut ceva exorbitant, ceva de genul 70 $ de persoana, sper sa nu va mint, asa ca la un calcul scurt am ajuns la concluzia ca mancand a la carte oricum iesim mai bine. Am pus si o poza cu excursiile optionale, destul de variate, dar, cu riscul sa ma repet, scumpe rau. Cu toate astea, am luat doua excursii, o sa detaliez ceva mai incolo. Ca sa ajung la punctul forte, ca pana acum doar m-am pregatit… apa… nici nu stiu cum s-o descriu. Atat de clara si limpede, cu nisipul acela alb si extrem de fin. poate prea fin, aproape fainos… Stiti pozele alea cu palmieri, apa cristalina si eventual o fata frumoasa, slaba si fara celulita care sta cu spatele la fotograf, poza care apare des ca wall-paper si despre care iti vine sa zici ca e photoshopata? Ei bine, sa stiti ca NU e photoshopata!!
Eventual fata… Da, apa are acele incredibile nuante de verde, turcoaz, albastru inchis, nisipul e alb si tot ce mai vreti… Pestii vin pana aproape de tine, eventual daca ai unghiile rosii la picioare incearca sa le manance: -), o multitudine de specii, care mai de care mai frumosi, ca sa intelegeti cat de clara este apa, va spun ca la un moment dat ma uitam stramb si nu pricepeam de ce inoata astia doi cate doi perfect paralel… si ma tot chiombeam eu pana sa ma prind ca erau de fapt cate un peste si umbra lui… Am pus si poze, dar nu cred ca se ridica la inaltimea realitatii. La pontonul unde ne-a lasat salupa la venire (am uitat sa sun ca ne-au adus din Male cu barca pana la resort, pt insulele mai indepartate, transferul se face cu hidroavioane), erau mereu pesti care se invatasera cu turistii care ii “momeau” cu firimituri de paine.
Seara, cand se aprindeau luminile pe ponton si veneau si mai multi pesti, spectacolul era chiar mirific. Acum ca sa nu fie chiar totul perfect, trebuie sa spun ca cel putin pe bucata din dreptul nostru, apa era plina de corali, astfel incat un drum de cativa m era o adevarata aventura, lucru care ne-a facut sa vizitam urgent magazinul de la receptie ca sa ne cumparam acei pantofi de plaja care protejeaza talpile. Altii din grup nu se plangeau de asta, o fi fost doar in zona noastra, nu stiu. In una din zile am fost in zona bungalow-urilor pe apa pt un fel de snorkeling, am coborat pe ultima scara si acolo nu ne-am mai lovit de problema asta. Trebuie sa mai spun ca apa in laguna este f mica, mergi o gramada ca sa-ti ajunga apa pana la umeri. Erau locuri in care erai sfatuit insistent sa nu te aventurezi, curentii in zonele respective fiind foarte puternici si in resort neexistand salvamari.
Am facut, dupa cum spuneam, doua excursii optionale: una care a fost cam tzeapa, cu submarinul (100 $ x 2+ taxele), noi fraierii crezand ca ne plimba pe fundul marii cu submarinul, ne invarte, ne intoarce, stanga –dreapta si-nc-odata tot asa, ne credeam intr-un fel de National Geographic, dar realitatea fu cruda cu noi, pt ca dupa ce am mers trei sferturi de ora cu salupa pana acolo, ne-au dat un suculet, o atentie, o maslina, ne-au coborat 40 m sub nivelul marii, ne-au tinut acolo nemiscati 40 de minute si gata, tzup la loc sus. Altfel, punerea in scena impresionanta, costume de stewarzi, speech de ziceai ca esti in avion”good morning, ladies & gentlemen, this is the captain speakin' “, un (de fapt o, ca era o tante) captain descult, ca marea majoritate a locuitorilor insulei. Nu-i vorba, ca si pilotul hidroavionului cu care am zburat a doua zi era descult, cred ca este… mandrie nationala.
Dupa cum spuneam, ne-au coborat la aprox 40 m, langa un recif, erau doua siruri de scaune de-a lungul submarinului, o parte priveau reciful, ceilalti priveau… nimic. Bineinteles ca noi eram aia. Daca aveam noroc si trecea un peste (se asigurasera inainte de coborare ca nu vom suferi si noi f tare, un scafandru prinsese pe exteriorul submarinului niste halci de ton drept momeala pt pestii meniti a distra turistii ghinionisti), ne bucuram ca niste copii si repede sa-l tragem in poza. Dupa 20 de minute ne anunta ca datorita curentilor puternici, submarinul nu poate intoarce si tre' sa facem schimb cu cei de pe randul “norocos”.
O fi fost asa, o fi fost schema, habar n-am… Am facut poze si pe partea cealalta, am pus cateva, am vazut si o murena, nu foarte fotogenica, insa: -) In cealalta excursie, sotul meu a zis pas, era vorba despre un photo flight de 132 $+taxe (ca mi-e frica sa socotesc cat a costat), am fost cu o amica din grup, aceeasi plimbare cu salupa pana la aeroport in Male pt un zbor f scurt, doar 15 minute, cu un pilot de asemenea descult, ne-am amuzat ceva pe tema asta, ca sa nu ne ofticam prea tare ca am dat banii: p; in sfarsit am putut spune… ”am facut-o si p'asta! ” Se mai puteau face si alte excursii optionale, altii din grup au luat un pachet active sau sportive, nu mai stiu cum ii zicea, cu snorkeilng, parasailing, banana si inca ceva, le-a placut mult.
Eu mi-am dorit mult un sunset cocktail, e vorba de o plimbare cu catamaranul la ora apusului, ne ofereau un cocktail pe vas si niste privelisti minunate imi imaginez eu, dar n-am avut noroc in viata, ca trebuia un nr minim de persoane, nr care nu s-a facut pana am plecat noi. Se mai faceau diverse partide de pescuit, atat in zori de zi cat si noaptea, pt cei pasionati tre' sa fi fost ceva de exceptie. Ce mai era, o vizita la Male, alte vizite in insula, asta cuprindea piata de peste + o vizita intr-un sat traditional (trebuie ca erau f saraci, turistii erau sfatuiti sa se imbrace modest), cam asta mi-a atras atentia.
Turistii, dupa cum am mai spus, mare majoritate indieni, chinezi, dar si multi europeni, rusi in principal, francezi, ceva danezi, niste nemti si olandezi au venit cand am plecat noi si ce-or mai fi fost. Personalul era reprezentat mai ales de barbati, frosele (cameristele adica) erau toti barbati, femei am vazut doar la guest relation, la spa si o sefa pe la restaurant. Nu doar localnici, era o fata din Ucraina, alta din Taiwan, personalul necalificat era cam de peste tot din Asia. Dupa cum am mai spus, bagajele, batranii si… noi se deplasau cu “buggy”, niste masinute ca de golf, baietii erau f prompti cand ii chemai.
Tips-urile erau facultative, dar f apreciate, dupa cum era de asteptat. Parcul care cuprindea toata zona era bogat, bine ingrijit, in permanenta cineva se ocupa sa ude iarba sau sa stranga vegetatia uscata. Un mare ajutor ni l-au dat si niste gecko, prietenele noastre soparlite, care ne-au ferit de tantari si cu care am convietuit in buna pace. Trebuie sa zic doua vorbe si despre temperatura.In timpul zilei se ajungea pe la 35-38 grade C la umbra.
Spre deosebire de Romania,unde la temparatura asta simti ca nu poti respira si transpiri prin toti porii,acolo senzatia cea mai pregnanta e ca soarele arde f tare,chiar ne-am ars,de altfel,fara sa ne dam seama,in doar cativa pasi facuti pe plaja,desi venisem blindati cu toate cremele posibile. Nu pot sa ma plang,insa,doar cand ma gandeam ca lasasem Romania la minus multe grade si sub metri de nameti, si imi trecea instantaneu cheful sa ma plang.