Impresii Laos, Vietnam & Cambodgia - aprilie Gabriela

Gabriela
Impresii Laos, Vietnam & Cambodgia - aprilie

Nici nu mai stiu a cata vacanta organizata absolut perfect (daca nu e un pleonasm) de catre Eturia este aceasta! 

O vacanta tailor made, asa cum aceasta companie si-a castigat, pe drept cuvant, un renume! Ca sa fiu inteleasa bine, tailor made insemnand un grup de 6 prieteni dornici de a calatori, in conditii foarte bune de cazare,  transport si ghidaj local in limba engleza, cu un traseu ales cu mare grija cu mult timp inainte, absolut pe gustul nostru, cultural, istoric, geografic, lingvistic, psihologic, gastronomic, traditional dar si modern in acelasi timp, si ceea ce primeaza de fiecare data, adresat sufletelor noastre de calatori ”cu experienta”. Greu de descris aceasta experienta asiatica in cateva randuri, dar ceea ce pot spune in cateva cuvinte este ca a fost o vacanta MINUNATA, de o mare diversitate, care a depasit asteptarile noastre, desi, fiind o clienta fidela ETURIA, ma astept mereu la lucruri deosebite, chiar daca nu plec niciodata fara sa fi discutat in amanunt si sa fi primit toate sfaturile necesare, pana in cel mai mic detaliu (acestea cuprinzand inclusiv restaurante locale si feluri de mancare traditionale) de la domnul Sorin Stoica.
Nu stiu daca cu tot spiritul meu aventurier si hobby-ul calatoriilor, as putea pleca atat de relaxata la ”capatul lumii” fara ETURIA!
 

Ca si in alte calatorii catre Asia si Africa am pornit cu Qatar Airlines, o companie aeriana de elita, cu servicii excelente si timpi de zbor si legaturi impecabile. In 4,5 ore am ajuns la Doha, in alte 5,5 ore la Bangkok si in alte 2 ore in Laos (Luang Prabang) cu bagaje cu tot!!!! Superb!
Am fost asteptati de ghidul local care ne-a intampinat cu SABAIDEE! (Buna! in laotiana) si ne-a dus cu microbuzul privat la ”Hotel de la Paix”, un complex absolut minunat, unde m-am simtit Scarlett O Hara din Pe aripile vantului (in timp de pace)! Poate cel mai rafinat dintre toate hotelurile atent alese ale acestei excursii.
Am inceput sa facem cunostinta cu Laosul privind apusul soarelui de pe dealul Phousi, situat intre raurile Khan si Mekong, admirand la urcarea dealului toate infatisarile lui Buddha (happy, Buddha pentru fiecare zi a saptamanii, Buddha reprezentand victoria, bunatatea, pacea, chemand ploaia, meditand etc). Am continuat prin a savura pitorescul pietei de noapte unde pana la orele 22:00 zeci de comercianti ambulanti vand in special obiecte traditionale si suveniruri, si nu in ultimul rand delicioasa bucatarie laotiana (alge cu susan, peste de Mekong, coaste de porc, carne de bivol, orez, desert pe baza de mango si lapte de cocos) precum si berea Beerlao, cea mai buna bere a Asiei continentale.
Am serbat in Laos nu numai Pastele ortodox cu oua rosii, cozonac si sampanie, dar si Anul Nou laotian (14 aprilie) avand astfel privilegiul de a vedea cum toti localnicii de la mic la mare se stropesc cu apa pe strazi, motiv de distractie si intampinare cu veselie a noului an.
Datorita acestui eveniment, neasteptat si neprogramat, am fost martorii unei procesiuni cu elefanti pe strazile orasului, si am participat la o ceremonie Baci, specifica Laosului, sustinuta de un saman si calugari budisti la apus de soare in templu. Am vizitat templele Wat Mai (cel mai important loc religios din oras), Wat Visoun (cel mai vechi templu) aflat in patrimoniul cultural UNESCO, la fel ca si centrul orasului cu case traditionale din lemn, cu parter si etaj, Wat Xieng Thong (templul cel mai frumos, renovat), Palatul Regal cu mozaicuri absolut inedite si incredibil realizate din sticla colorata japoneza. Am vizitat pesterile Pak Ou care contin peste 4000 de statui ale lui Buddha, unde am ajuns dupa aproximativ 3 ore de mers cu barca cu motor pe raul Mekong in amonte catre China si cascadele Kuang Si cu apa albastru turcuaz adunata in lagune. Interesante au fost si rezervatia de ursi negri si vegetatia tropicala din parcul amenajat in jurul cascadei. Nu recomand pietele de alimente ale localnicilor, dar recomand cel putin un show traditional cu muzica si dansuri pentru a patrunde mai bine in atmosfera locala, mancarea traditionala, plimbarea pe elefanti, ceremonia Baci si masajul traditional laotian la spa-ul ”Hotel de la Paix”. Cu urarea ”Happy New Laos Year !” ne-am despartit dupa 3 zile de ghidul nostru si intr-o ora de zbor am ajuns in Ha Noi capitala Vietnamului.

Vietnam
Xin Chao ! (Buna! in vietnameza). Vietnam, e singura tara din zona care foloseste alfabetul latin, cifre romane si toate cuvintele monosilabice, fosta colonie franceza, cu influente mari, in special in ceea ce priveste arhitectura. In Ha Noi am fost ingrozita de cele 3 milioane de scootere care par ca rasar de peste tot si ai senzatia ca iti risti viata ori de cate ori ai nevoie sa traversezi strada. Am fost foarte placut impresionata de Templul literaturii Ly Thanh Tong,  Muzeul de Etnografie si pagoda pe un stalp, mai putin de mausoleul Ho Chi Minh. Caracteristic locului sunt tablourile ce folosesc coji de oua (Laquer tree) si teatrul de papusi pe apa. Din acest furnicar (7 milioane de locuitori si 3 milioane de scootere) am mers in cel mai frumos si mai romantic loc din toata excursia, Golful HA LONG. Un colt de Rai, departe de tot zgomotul si stresul cotidian, unde 700 de ambarcatiuni transporta zilnic printre formatiuni carstice de forme si marimi diferite, turisti din toata lumea, care admira apusul si rasaritul soarelui, stelele si luna, pesteri, lagune, maimute, sate plutitoare de pescari, crescatorii de perle. Am avut ”privilegiul” de a ne imbarca pe vasul PRIVILEGE 2 al companiei Paradise Cruise. Un vas privat, pentru 6 persoane, unde am fost tratati regeste, si am imbinat romantismul cu sportul (inot, caiac, pescuit, tai chi) si cu distractia. Au fost clipe de vis!
A urmat Hue, fosta capitala si sediul celor 13 regi ai dinastiei Nguyen, traversat de raul Parfumului, cu multe poduri, unul din ele fiind construit de Eiffel. Vizita a inceput cu simbolul orasului, pagoda Thien Mu, a continuat cu orasul imperial si 3 morminte ale regilor, cel mai frumos fiind cel al celui de al 12-lea rege Khai Dinh. Am participat la un dineu regal, privat, unde am fost costumati in rege, regina si mandarini si am primit 8 feluri de mancare traditionala, muzica live cantata cu instrumente traditionale si o atmosfera regala. A fost o seara foarte distractiva si o experienta de neuitat !
Hoi An ar putea fi numit ”orasul lampioanelor” avand in vedere numarul mare de lampioane colorate, de forme si marimi diferite, mult mai frumoase noaptea cand sunt si luminate. Hoi An a fost un nod comercial facand legatura intre Asia si Europa, cu elemente arhitecturale europene, chinezesti si japoneze. Actualmente e un orasel foarte pitoresc, romantic as zice, in special seara, nu numai datorita lampioanelor, dar si datorita barcutelor de carton continand lumanari lansate pe apa raului de catre turisti (impreuna cu o dorinta), datorita muzicii live, restaurantelor cochete si primitoare.
Cazarea in ”Hotel Trials Hoi An” a fost foarte buna. Accesul la Marea de Sud a Chinei pentru plaja si baie a fost usor, altfel piscina, spa-ul hotelului si barul in aer liber erau responsabile de relaxare dupa caldura din timpul zilei. My Son a fost interesant, dar daca mergeti si in Cambogia, poate s-ar putea renunta la acest obiectiv.
Saigon (Ho Chi Minh) – cel mai populat oras din Vietnam, cu cele mai multe masini si cu un centru occidental, cu cladiri din epoca coloniei franceze, cladirea postei proiectata de Eiffel, hoteluri ale tuturor lanturilor mari, cu zgarie nori - cel mai inalt de 68 m. Am vazut spectacolul „A O Show” la opera, un spectacol gen Cirque du Solei, cu elemente traditionale. Impresionanta a fost vizita la Muzeul dedicat razboiului din Vietnam, placuta croaziera pe vasul Indochina cu cina, muzica si dansuri traditionale si seara la barul de la etajul 52. Delta raului Mekong pe care am vizitat-o timp de cateva ore pe un vaporas privat, nu a fost un paradis de nuferi si pasari asa cum mi-am imaginat eu, ci exact contrariul….un fel de drum national pe care trec in sus si in jos tot felul de ambarcatiuni si unde traiesc 17 milioane de vietnamezi, in conditii foarte grele.

Cambogia : tara templelor
Am aterizat cu mare intarziere in Siem Reap, capitala turistica a Cambogiei, unde am fost asteptati de ghidul local cu ghirlande si bratari din flori de iasomie si transportati la un alt hotel minunat ”Victoria Angkor Resort and Spa”, un alt mic paradis, unde am servit cel mai variat mic dejun al excursiei, stropit cu sampanie frantuzeasca. Oameni calzi, primitori, linistiti. Programul usor modificat din cauza intarzierii liniilor aeriene vietnameze, a cuprins intr-o singura zi vizita la templele Angkor Thom (bazoreliefuri si sculpturi in piatra de calcar, dansatoare Apsara si simboluri religioase), Ta Prohm (inedit din cauza copacilor cu radacini uriase care cresc pe pèretii templului si ii inconjoara), Prerup, Banteay Srey ( templul roz, al femeilor – cu cele mai fine decoratii, minutios sculptate, avand aspectul unei uriase broderii), Banteay Samre, Preah Ko (cel mai vechi templu din localitate), Ba Kong. Multe, frumoase, incarcate de istorie si credinta. Seara s-a incheiat cu relaxare la piscina si o cina traditionala cu muzica si dansuri inspirate din activitatile poporului khmer si dansul frumoaselor fete Apsara. A urmat piesa de rezistenta Angkor Wat, templul cel mai bine pastrat si restaurat, cel mai mare monument religios din lume, prezent si pe drapelul Cambogiei. Nu e de ratat rasaritul, care se spune ca ar fi cel mai frumos…..nu stiu daca e cel mai frumos, dar e foarte frumos, si mai frumos decat atata este modul in care se oglindeste templul in apa rosiatica ce il inconjoara. Apusul se spune ca ar fi si el foarte frumos in acest loc fascinant. Templul in sine este o opera de arta, de remarcat sunt sculpturile in piatra, si cele peste 2000 de dansatoare Apsara.
Ultimul oras vizitat a fost capitala Cambogiei Phnom Phen cu Muzeul National, Palatul regal, frumos, elegant, impozant, si cu valoroasa Pagoda de Argint (podeaua e placata cu dale din argint) adapostind in interior valoroase statui ale lui Buddha, templul de pe deal Wat Phnom care marcheaza fondarea orasului si Campurile Mortii – acestea din urma cu impact emotional puternic, niciunul dintre noi neputand sa ne imaginam pana nu am ajuns acolo cruzimea Khmerilor rosii si suferinta poporului khmer intr-o epoca contemporana noua.
A fost o vacanta MINUNATA, asa cum spuneam la inceput, cu multe experiente deosebite si excelent organizata.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra