Impresii Islanda - iulie Gabriela

Gabriela
Impresii Islanda - iulie

Cum poti ajunge in numai 6 ore de zbor intr-un alt anotimp? 

Vara torida in Romania… ai fi dispus sa faci orice pentru a schimba ceva… incepi sa iti imaginezi si sa visezi la o adiere de vant cu miresme marine, la o noapte racoroasa, la un bulgare de zapada sau o plimbare cu sania sau cu snowmobilul… Iti dai seama insa ca in realitate mai ai de asteptat aproximativ sase luni pentru a primi toate acestea, dar daca esti o persoana visatoare si dinamica le poti obtine pe toate, si chiar mai mult decat atat, dupa doar sase ore de zbor cu avionul! Doar sase ore… pare ireal, dar e o realitate a secolului XXI. 

Asadar, zis si facut! A fost suficient sa visam, sa ne dorim, sa schitam un traseu si sa ne planificam concediul, pentru ca de restul s-a ocupat Eturia, compania de turism specializata in excursii tailor made si Daniela Shah – in persoana zanei bune care, folosind bagheta magica, a facut totul posibil chiar si atunci cand multe pareau imposibile (apelez la acest personaj fantastic – o zana – pentru a fi in ton cu miile de basme scrise de islandezi si citite sau ascultate de noi in aceasta excursie: basme cu zane, troli, elfi, viteji, pescari etc.). 

Bucuresti–Viena–Keflavik, in doar 6 ore de zbor plus o scurta escala la Viena. Cu putin noroc la ticketing, instalati pe scaunele din dreapta ale aeronavei, am putut admira unul dintre cele mai frumoase, mai lungi si mai tarzii apusuri de soare (in jurul orei 23). Desi era ora 24 la momentul aterizarii, am fost surprinsi ca era inca lumina si asa a fost pe tot parcursul excursiei, in special in partile de nord-vest ale Islandei. Nu am vazut nici luna, nici intunericul, ci doar soare, lumina, crepuscul, apusuri incandescente, curcubee… si am avut parte de temperaturi cuprinse intre 0 si 14 grade Celsius, cand la Bucuresti era canicula! 

Varianta clasica si cea mai eficienta de a vizita Islanda, cu toate minunile pe care ti le poate oferi aceasta insula vulcanica subarctica din oceanul Atlantic, o tara cu 320.000 de locuitori, blonzi si cu ochii albastri ca oceanul – urmasii vikingilor, locuind majoritatea in cea mai nordica capitala – Reykjavik, este cea self drive. Deci, inchirierea unei masini (de preferat 4x4) si minimum un sofer experimentat, sunt conditii obligatorii pentru o vacanta reusita. Traseele zilnice, stabilite in linii mari de acasa, tinand cont de dorintele noastre si sfatuiti de Daniela, dar flexibile si adaptate in permanenta la fata locului, au avut drept statie finala la sfarsitul fiecarei zile pline de natura si frumos - o locatie hoteliera, pentru odihna, rasfaturi culinare cu supa de homar sau de miel, friptura de miel islandez sau vita, fructe de mare, peste proaspat, steak de balena etc., alimentarea masinii cu combustibil, informari despre obiective turistice din apropiere, relaxare in ape termale si multe altele. 

Reykjavik (in traducere golful care fumega) denumit astfel in anul 871 de colonistul norvegian Ingolfur Amarson (din cauza aburului eliberat din izvoarele de apa geotermala numite gheizere ) - capitala Islandei, poate fi vizitata la pas, existand numerosi ghizi locali, studenti, care organizeaza tururi interesante atingand cele mai importante obiective din oras: Cladirea Parlamentului (1880) - creat ca institutie in anul 930 si piateta din fata sa dominata de statuia lui Jon Sigurdsson, personalitate marcanta in lupta islandezilor pentru independenta, a carui zi de nastere - 17 iunie - a devenit ziua nationala a Islandei; statuia primei femei presedinte din lume; Domul - biserica luterana de la 1788 in stil neoclasic - locul unde s-a intonat pentru prima data imnul Islandei; strada principala (Adalstraeti) cea mai veche din oras, locul unde Amarson si-a instalat ferma, avand in prezent, la numarul zece, cea mai veche constructie din oras (1752); hotelul Berg (1930); primaria; Hallgrimskirkja, cea mai mare biserica din Islanda, adapostind o orga uriasa cu 5.275 de tuburi, unde am ascultat in cadrul unui festival de orga, cea mai impresionanta interpretare a melodiei Yesterday compusa de Beatles; portul vechi cu taverne frumos decorate in special cu obiecte utilizate de pescari, ce ofera specialitati culinare pe baza de peste, homar, fructe de mare; cladirea ce adaposteste birourile premierului - lipsita de orice paza; sala de concerte moderna, recent construita din sticla si metal strajuind portul nou; cartiere vechi cu case traditionale si strazi pline de turisti veniti din toate colturile lumii. Localnici calmi, prietenosi, toti vorbitori de engleza. Curatenie, siguranta (chiar daca este o tara fara armata si cu doar 600 de politisti), atmosfera de vacanta - pe strazi fiind animatie si lume si la ora 24 sau 1 noaptea la fel ca in timpul zilei. Reykjavik este cel mai mare si mai populat oras din Islanda, celelalte orase, localizate in general in cate un golf, avand port, far si o biserica, sunt formate din cateva zeci de case si cateva strazi, de obicei concentrice si paralele cu tarmul. Satele pot fi reprezentate de 3–4 case sau mai multe si o biserica. Benzinariile, in general cu autoservire, cuprind si spalatorie de masini si bar, magazin, restaurant, biblioteca, centru de informare si orice ti-ar mai putea trece prin gand.

Orasele mici si satele sunt pete de culoare, prin casele frumos si viu colorate, cu arhitectura extrem de simpla dar cochete si functionale, fara garduri, cu ferestre mari, neacoperite de obloane sau perdele. Sunt frumos decorate cu plante verzi si flori, dar adesea par pustii, locuitorii fiind rar vizibili pe strazi. Soselele sunt foarte bune si bine marcate, chiar daca nu au autostrazi. E impresionant sa calatoresti prin tuneluri lungi de pana la 6 km sapate in munti si pe sub ocean, pe poduri construite aproape de nivelul apei, cu ajutorul carora treci de pe un mal al fiordului pe altul, pe drumuri «de vara» neasfaltate, prin mijlocul campurilor de lava acoperite de muschi si floricele violet si albe, pe langa lacuri glaciare, pe marginea craterelor vulcanice, prin rezervatii naturale, admirand pasari, lupi de mare si imagini de vis care ar putea deveni oricand filele unui calendar pentru urmatoarele doua/trei sute de ani… Oceanul, muntii cu crestele inzapezite si versantii verzi, norii albi care parca stau atarnati prin fire invizibile, cerul incredibil de albastru (dar nu chiar ca cel din Argentina!), numeroase cascade si rauri, pasuni verzi, grupuri de cate trei oi ratacind singure pe dealuri (neexistand animale salbatice de care sa le fie teama), cai superbi islandezi in cele mai frumoase combinatii de culori, cu coame si cozi aranjate ca si cum ar fi iesit direct de la coafor, sunt doar cateva jaloane pentru a va putea imagina cele mai minunate peisaje, dintr-o tara nepoluata (are numai o fabrica de aluminiu, si poluarea data de autoturisme, in special cele conduse de turisti si avioane – pentru ca nu exista trenuri).

Este o tara in care natura se desfasoara cu tot ceea ce are ea mai grandios si mai frumos, imbinand oceanul cu vulcanii, cascadele cu campurile de lava, plajele cu nisipul galben si negru cu malurile stancoase – un adevarat paradis al pasarilor, pesterile de lava cu canioanele, gheizerele si baile termale cu apa izvorand din pamant la 80–100 grade Celsius cu ghetarii in interiorul carora poti patrunde ca intr-o salina, la zero grade Celsius. 

Istoria Islandei nu este prea stufoasa, dar se remarca prin prezenta primului parlament infiintat in anul 930 la Pingelyr si unde se adunau pentru sedinte foarte multi oameni, dintre cei oricum putini ce populeaza insula, de unde si expresia “aglomeratie ca la parlament”, prin faptul ca au avut prima femeie presedinte, ca au trecut foarte usor cu totii la religia protestanta fara a exista lupte religioase, ca nu au participat la niciun razboi mondial si ca au folosit, pentru a se dezvolta si a-si dezvolta infrastructura, ocupatia americana si apoi pe cea engleza, dupa ce s-au desprins de danezi.

Dintre minunatele lucruri inedite vazute, traite, savurate in aceasta excursie scurta dar extrem de densa, as puncta doar cateva: 

  1. Excursia Super Jeep in Golden Circle in jurul orasului Reykjavik cu cascadele Faxi si Gullfoss, gheizerele de la Geysik, plimbarea cu snowmobilul pe ghetarul Langgjokull;
  2. Drumetia spre cea mai inalta cascada din Islanda – cascada Glymur;
  3. Fiordul Hestfjordur cu cascada Rjukandi si minunatul orasel Sudavik (benzinaria-biblioteca Jon Indiafari, restaurantul Amma Habby si Centrul de vulpi polare);
  4. Orasul Isafjordur cu portul sau in care acosteaza inclusiv vase mari de croaziera, pista de aterizare pentru avioane si case vechi din anii 1800. Cascada Dynjandi sau Fyalfoss impresionanta ca inaltime si volum de apa, avand sapte cascade satelite si numeroase curcubee;
  5. Latrabjarg un paradis al pasarilor, unde infruntand un vant aspru si foarte rece am reusit sa vedem pufinii, atat de caracteristici lumii pasarilor din Islanda, alaturi de pescarusii adulti, pui si alte pasari acvatice. Cuiburile pasarilor situate pe peretii stancosi sunt impresionante, la fel si apele oceanului care lovesc cu putere stancile, dar le furnizeaza pasarilor hrana zilnica;
  6. Peninsula Snaerfellsnes, un parc natural in care stancile de lava, avand cele mai variate forme, coboara in apele albastru inchis ale oceanului, sustinand un far in cel mai vestic punct al insulei Skalasnagi-Saxholsbjarg si nu numai, plaje cu nisip negru (Utsyni), pestera de lava Vatnshellir, canionul Raudfeldar (vizitat la ora 22, pentru ca desigur era inca lumina afara!), coloanele de bazalt de la Gerduberg si un apus incredibil de frumos, aproape ireal, un cer incandescent la ora 23:30 si un curcubeu ce forma un arc de cerc peste soseaua care ne purta dupa 18 ore de traseu spre hotelul din Bifrost;
  7. Excursia “Into the glacier” – pornind cu un autobuz special creat pentru a putea infrunta zapada, gheata  si crevasele ghetarului si apoi patrunderea in interiorul ghetarului, cu tunele sapate in gheata ale caror pereti erau martorii evenimentelor naturale ale Islandei din ultimii zeci de ani (eruptii vulcanice, variatii de temperatuta). In interiorul ghetarului, mergand cu crampoane si imbracati ca de iarna la zero grade, am asistat si la un recital de canto in biserica de gheata, beneficiind de o acustica deosebita. Pe acelasi ghetar, aveam programata o plimbare cu sania trasa de cainii husky, dar din cauza temperaturilor ridicate (de 13 grade) formandu-se crevase adanci de 2–3 metri, plimbarea s-a relocat pe pajistile din jurul fermei de caini husky din Holmasel, sania fiind inlocuita cu un fel de sareta trasa de 11 caini husky adorabili, extrem de prietenosi. Erau 11 din cei 57 de caini husky, care incredibil pentru ceea ce imi imaginam eu despre acesti caini, au stat cu totii sa fie mangaiati, m-au lins pe mana, au dat labuta si s-au aratat extrem de afectuosi si de blanzi.
  8. Nu as fi de omis nici cascada B(H)arnafoss situata langa Husafell, craterul vulcanului Kerio cu lacul vulcanic din interior, apa turcoaz si versanti rosiatici, cascada Seljalandsfoss cu 20 de cascade pe traseul raului Skogargil – singura cascada pe care o poti admira si din spatele panzei de apa si cascada Urridafoss, cea mai mare cascada din Islanda, situata langa Holmasel;
  9. Caii islandezi sunt cu totul si cu totul speciali, pot fi admirati oriunde pe trasee sau la ferme specializate (ex. Fakasel). Sunt o rasa pura, adusa pe insula de vikingi si prin interdictia de a aduce alti cai de alte rase pe insula, rasa s-a pastrat. Au aspect foarte placut, patru tipuri de mers caracteristice, si sunt crescuti pentru competitii, calarie de agrement sau utilitara – ex. pentru postasi in anii trecuti –, pentru carne – nu am vazut nici un cal tragand vreo caruta sau vreun utilaj agricol (existand tractoare peste tot unde exista pasuni). 

Acest incantator traseu, un adevarat “tur de forta” de aprox 2.700 km, strabatand sudul, parte din nordul si tot vestul insulei, parcurs in opt zile, ar fi fost imposibil de realizat daca nu ar fi fost totul organizat cu lux de amanunte, profesionalism si cu multa pasiune de Daniela in stransa colaborare cu noi pentru a putea cuprinde tot ceea ce noi ne-am dorit si oferindu-ne si unele lucruri pe care nici macar nu le-am visat, daca nu am fi avut o masina buna, noua, si soferi iscusiti si dornici de a vedea tot ceea ce se putea vedea intr-o „zi lumina” – caci si lumina permanenta ne-a ajutat mult. Aceasta calatorie inedita s-a incheiat cu o binemeritata relaxare la Laguna Albastra, in apele termale naturale de 38 de grade Celsius, cu masti faciale cu argila si alge de origine vulcanica, masaj in apa, sauna si sampanie, toate sub cerul liber la o temperatura atmosferica in jur de zece grade, si stropiti de o ploaie mocaneasca.

Au urmat alte 6 ore de zbor Keflavik–Munchen–Bucuresti si o scurta escala la Munchen, pentru a reveni in anotimpul calduros de acasa, la canicula de peste 35 de grade Celsius la umbra, cu manusi, caciuli, geci si pantaloni de ski in bagaje, dar incarcati cu puritatea si racoarea Islandei si cu bucuria unei noi vacante minunate regizate dupa sistemul “tailor made” de Eturia.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!