Fascinantul Egipt ce surprinde la fiecare incursiune Roberta Cristea

Roberta Cristea
Fascinantul Egipt ce surprinde la fiecare incursiune

Cinci mii de ani de istorie, cultura si oameni, totul comprimat in 12 zile, este cel mai bun mod de a descrie calatoria mea recenta in Egipt. Si aceasta este doar o descriere superficiala a tot ceea ce am experimentat in cele noua locuri vizitate. 

Fara indoiala, Egiptul trebuie sa fie pe lista de calatorii a tuturor, indiferent daca rataciti prin orasul antic Cairo, priviti cu uimire la Marile Piramide de la Giza, navigati pe Nil, faceti un tur al fascinantelor temple sau vizitati Valea Regilor.

Primul impact cu orasul Cairo poate fi putin socant din cauza traficului haotic, a poluarii fonice si a strazilor nu tocmai curate. Cu toate acestea, odata ce te obisnuiesti cu ritmul orasului si accepti conceptul de antic si contemporan supravietuind impreuna, poti observa mai bine unicitatea fascinanta a acestui oras, iar sentimentul de coplesire pe care il ai atunci cand ai in fata misterioasele piramide, maiestosul Sfinx si pretioasele artefacte care se regasesc in Muzeul de Egiptologie, este de neegalat.

Al doilea oras ca marime din Egipt, Alexandria, are o atmosfera mai mult mediteraneana decat de Orient Mijlociu. Ambianta si mostenirea culturala fac ca acest oras sa se diferentieze de restul tarii, desi este la o distanta de doar 225 de kilometri de Cairo. Fara indoiala, Citadela Qaitbay, construita peste ruinele fostului Far din Alexandria, este una din cele mai importante atractii ale orasului. Printre punctele de mare interes se mai numara si Catacombele, fiind considerate cele mai importante necropole greco-romane din Egipt, Columna lui Pompei, Gradinile Montazah, amfiteatrul si biblioteca din Alexandria.

Venind din Cairo si Alexandria, Aswan a fost o reala incantare in privinta traficului aerisit si a atmosferei destinse. De asemenea, parea mai curat si oamenii mai putin frenetici decat cei din marile metropole. Nilul parea adus la viata de felucile si barcile cu motor care sunt folosite pentru a duce oamenii de o parte si de cealalta a tarmurilor. Doar privind pe geamul autocarului, aveam senzatia ca ma aflu intr-un loc exotic, dar sigur. Orasul a fost construit inca din antichitate si servea ca punct de legatura intre Egipt si Nubia. Nubienii mai exista si astazi ca grup distinct in Egipt, cu propria limba, obiceiuri si stil de constructie arhitecturala. Aswan este cunoscut pentru realizarea Marelui Baraj, care, odata traversat, iti ofera ocazia sa vezi locul unde Lacul artificial Nasser si Nilul se intalnesc.

Pe langa Marele Baraj, una dintre atractiile de top din apropierea Aswanului este Templul Zeitei Isis, situat pe insula Philae la care se poate ajunge cu barca. De dimensiuni mici, Templul a fost conceput ca o oda lui Isis si Nilului, creatorul tuturor lucrurilor.

La o distanta de aproximativ 290 de kilometri de Aswan se afla complexul arheologic Abu Simbel, locul in care au fost mutate marele templu al lui Ramses al II-lea si cel al sotiei sale favorite, Nefertari. Fara indoiala, este unul din cele mai impresionante obiective ale Egiptului, atat pentru incredibilul templu al lui Ramses al II-lea, cat si pentru povestea relocarii acestuia la Abu Simbel.

Intr-o croaziera confortabila, in special cea pe un rau, este importanta atat calatoria, cat si destinatia. Cu siguranta, acest lucru este valabil in Egipt, atunci cand navighezi din Aswan catre Luxor timp de cateva zile. Trestiile care stau inalte de-a lungul malurilor, orasele, satele si micile comunitati care plutesc toate intr-un ritm liber, apusurile si rasariturile sunt printre cele mai uimitoare din lume. E greu de descris in cuvinte sentimentul pe care il ai atunci cand privesti de pe puntea unei barci cum cerul se lumineaza intr-un milion de nuante de rosu si auriu, stiind ca oamenii au privit si s-au minunat de aceeasi vedere de milenii. Te conecteaza atat la oamenii din Egiptul modern, cat si la cei din Egiptul Antic, intr-un fel in care nicio alta experienta nu o poate reproduce.

In Egiptul Antic, templele jucau un rol fundamental in viata egiptenilor, fiind construite pentru cinstirea zeilor si a faraonilor - considerati a fi descendentii zeilor.

Unul dintre cele mai frumoase temple de pe valea Nilului, Templul Kom Ombo, este unic in Egipt prin faptul ca este dedicat in cinstea a doi zei: Sobek si Horus. Iesirea din complex te conduce spre Muzeul Crocodililor, loc in care se afla o impresionanta colectie de crocodili mumificati si sculpturi antice. Templul lui Horus din Edfu se pastreaza aproape intact si este considerat cel mai bine pastrat templu din Egipt, fapt care l-a adus in centrul turismului. Spre templu se merge in trasuri trase de cai, experienta pe care as numi-o „interesanta”, dar nu neaparat in sensul pozitiv al cuvantului.

Construit de-a lungul a sute de ani de Amenhotep III, Ramses al II-lea, Tutankhamon si alti faraoni, Templul Luxor a fost cel mai mare si semnificativ centru religios din Egiptul Antic. Vizitat seara, Templul Luxor este cu adevarat impresionant prin iluminarea sa extraordinara.

Templul din Karnak a fost construit, demontat, restaurat, marit si decorat de mai multi faraoni. Este un complex de sanctuare, obeliscuri si piloni, dedicat gloriei faraonilor. Imposibil de descris, acest monument imens trebuie neaparat vizitat!

Templul mortuar al Reginei Hatsepsut, cel mai mare faraon de sex feminin al Egiptului, este, fara indoiala, una dintre cele mai marcante atractii antice din tara.

La o distanta de aproximativ 80 de kilometri de Luxor, se afla Templul Dendera, dedicat Zeitei Hathor. Templul impresioneaza prin marele sau acoperis din piatra, coloanele masive, criptele subterane si scarile inguste si serpuite. Egiptenii considera templul ca fiind o dovada a excelentei stiintifice a vechilor egipteni, avand in vedere ca, pe tavanul capelei, se afla zodiacul Dendera.

Valea Regilor, cea mai cunoscuta destinatie dupa Piramide, este locul in care au fost ingropati mare parte dintre faraonii Egiptului Antic. Vizitand cateva morminte, ai ocazia sa admiri peretii culoarelor, acoperiti in intregime de desene foarte interesante si de o multime de texte scrise cu hieroglife.

Cateva zile de relaxare la plaja, in Hurghada, sunt modul perfect pentru a incheia un circuit frumos, complex, dar si putin obositor in Egipt.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 31.03.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia