Cuba dincolo de clisee Simona

Simona
Cuba dincolo de clisee

Cand am plecat spre Cuba, plecam cu anumite clisee, precum magazine goale sau atmosfera sumbra si sinistra care domina Romania anilor ‘80. Ma asteptam la tarabe goale si intuneric, dar, cel putin, intr-un context tropical. Si ce am gasit la fata locului, mi-a spulberat ideile. 

Aeroportul din Havana este cam neprimitor, un aeroport putin mai mare ca marime decat Otopeni, insa foarte slab luminat. La iesire, dau navala multi reprezentati ai diferitor agentii de turism cubaneze, precum si foarte multi taximetristi dornici sa te ajute.

Dupa intalnirea cu ghidul nostru pentru urmatoarele zile pe care le petreceam in Cuba, am purces la drum spre Varadero. Am ajuns la destinatie dupa aproximativ doua ore si jumatate si ne-am cazat dupa scurt timp (formalitatile nu au durat mult). Varadero este o statiune cu apa verde-albastrui si nisip alb, o destinatie ideala pentru relaxare, scuba diving si snorkelling. Datorita marii bariere de corali din larg, oceanul este deosebit de cald si o baie este un vis.

A doua zi a fost libera si, din cauza diferentei de fus orar, timpul liber a fost binevenit si a devenit o ocazie perfecta pentru a savura un Mojito langa piscina.

A treia zi, a inceput adevarata aventura: parasim zona de „all inclusive” din Varadero si plecam spre Trinidad. Pe drum, am facut o oprire in Santa Clara, unde am vizitat mausoleul si muzeul Che Guevara. Santa Clara a fost locul in care Che a condus atacul final asupra trupelor dictatorului Batista (340 luptatori au invins o trupa de 3900 soldati). Dupa Revolutie, Fidel a facut o miscare inteligenta spre deosebire de alti dictatori est-europeni: sa creeze cultul lui Che, el trecand putin in umbra. Dovada este ca unul dintre cele mai importante exporturi muzicale ale Cubei din ultimele decenii este mega-hit-ul „Comandante Che Guevara”. Aici, am putut vizita un atelier traditional, al fratilor Santander, de unde poti cumpara diferite obiecte traditionale din lut.

Dupa stopul de la Santa Clara, ajungem in Trinidad, unul dintre orasele coloniale care mie mi-au placut foarte mult. Linistit, Trinidad este unul dintre cele mai dragute si autentice orasele ale Cubei, inscris in Patrimoniul UNESCO din 1988. Aici, timpul pare sa se fi oprit undeva cu cateva secole in urma, lasand impresia ca aici gasesti adevarata „aroma” a Cubei, o Cuba autentica. Trinidad este locul prin care poti sa faci o promenada. Foarte specific orasului este ca ferestrele nu au geamuri. Aici, in Trinidad, este intotdeauna cald, asa ca localnicii nu si-au mai pus si geamuri. Dar, ca totusi sa nu le intre cine stie cine in casa, toate ferestrele au niste „barrotes”, bare metalice care, la prima vedere, par ale unei inchisori. Trinidadul nu este numai ca un oras istoric, ci si cultural. Muzeele din oras expun viata burghezilor imbogatiti din zahar din secolul al XIX-lea – „Museo Romantico” este fostul palat al familiei Brunet, iar „Museo Historico Municipal” este palatul doctorului Cantero. In plus, daca ziua orasul pare molcom, viata adevarata incepe dupa caderea noptii. In rest, ne-am plimbat pe stradute si am intrat intr-un loc din care am auzit muzica si am avut parte de un spectacol inedit: o reproducere a cantecelor si dansurilor sclavilor. Un alt stop a fost pentru a ne delecta cu un cocktail traditional (rom, miere, lime si gheata) intr-un loc denumit dupa numele cocktailului: La Canchanchara. Cazarea in Trinidad a fost in afara orasului, la aproximatic zece minute de centru, langa plaja, la un hotel tot All Inclusive. Trinidad este in partea opusa a statiunii Varadero, cu iesire la Marea Caraibilorsi beneficiaza de aceeasi mare turcoaz, cu apa cristalina si nisip alb. Zona este o alternativa mai ieftina a plajelor din Varadero si o destinatie unde ai si posibilitatea de a vizita orasul.

Dupa doua zile in Trinidad am plecat pentru o noapte in Cienfuegos. Pe drum, am avut ocazia sa vizitam Gradina Botanica, care adaposteste o paleta larga de palmieri (printre care si renumitul Palma Real) si diferiti arbori. Pana am ajuns in Cuba, aveam impresia ca numele orasului vine de la Camillo Cienfuegos, cel de-al treilea revolutionar din tripleta Fidel – Castro – Cienfuegos, insa nu este adevarat: Cienfuegos de azi isi datoreaza numele unui fost guvernator spaniol cu acelasi nume. Cienfuegos este, de asemenea, un oras simpatic. Poate nu are aerul colonial si relaxat al Trinidadului, dar are strazile lungi, unde gasesti diferite cladiri cu coloane. Centrul orasului este strabatut de la nord la sud de un bulevard larg – Paseo del Prado.

Dupa o noapte in Cienfuegos, am plecat spre Havana, insa nu fara o oprire la o ferma de crocodili, Guama, care adaposteste aproximativ 6.000 de specii de crocodili. Tot aici, am avut parte de o experienta deosebita: o plimbare cu barca pana la un sat de bastinasi, situat in Parcul National Fiesta Campesina. Guama este un sat indian, unde am ajuns trecand printr-un lac mlastinos. Dupa tura cu salupa, am servit pranzul intr-un restaurant racoros acoperit cu palmieri, unde am avut posibilitatea de a manca friptura de crocodil.

In Havana, te intampina cladirile coloniale superbe (multe dintre ele erau restaurante), catedrale impunatoare, femei care vor sa pozeze cu tine pentru cativa pesos sau vand diferite obiecte (moneda nationala cubaneza se numeste Peso, dar exista si o varianta convertibila – “Peso Convertibile”, numita prescurtat CUC – Cubana Convertibil). In program, am avut un tur de oras cu masinile de epoca, ce a inclus vizitarea principalelor obiective, printre care si Capitoliul, copie a celui din Washington, situat in Plaza de la Revolucion (unde se afla sediul Comitetului Central si al Ministerului de Interne. Pe fatada, se afla unul din simbolurile orasului – muralul cu Che Guevara si celebrul lui citat „Hasta la Victoria Siempre). Capitoliul adaposteste cea de-a treia statuie ca inaltime din lume (statuia Republicii, 17 metri), monumentul eroului national, Jose Marti, cazut in lupta cu spaniolii. In timpul plimbarii prin centrul vechi al Havanei, nu poti pleca fara sa gusti un Mojito sau Daiquiri in faimoasa La Bodeguita del Medio, celebrul bar favorit al lui de Hemingway, pe peretii caruia se regasesc autografele lui Fidel, Salvador Allende, Harry Belafonte sau Nat King Cole. Seara, am avut parte de un show incredibil la celebrul Tropicana, un show plin de culoare si lumina… cum e Cuba. In Cub,a este permanent vara si e verde. Havana este plina de discoteci, baruri, cinematografe, iar, in searile de weekend, Malecon, bulevardul paralel cu oceanul, devine o discoteca in aer liber.

In alta zi, am vizitat Valle de Vinales, una dintre provinciile cele mai pitoresti ale Cubei, situata la vest de Havana Pinar del Rio este printre cele mai frumoase provincii cubaneze, care se remarca prin muntii din calcar (mogotes) cu forme rotunjite ciudate, acoperiti de vegetatie luxurianta. Am vazut si o pestera, Cueva del Indio, plina de stalactite, stalagmite si rauri subterane (aici am facut si o plimbare cu barca). Bineinteles ca nu puteam omite vizita la o fabrica de tutun, unde am putut vedea intregul proces de realizare a trabucurilor (numite si havane). Ziua s-a incheiat cu o atractie pentru cubanezi si turisti – un perete pictat cu dinozauri si alte mamifere preistorice a caror fosile au fost descoperite in zona.

Cuba a fost o experienta de neuitat: am gasit aici nu numai unele dintre cele mai minunate plaje din lume, dar si o bogata mostenire culturala si o traire pasionala specifica cubanezilor (deschisi, prietenosi, o combinatie perfecta intre influente spaniole, africane si caraibiene).

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
  Muta ferestra