La ora 5 dimineata, intr-o zi friguroasa de octombrie, cand te imbarci din Bucuresti-Otopeni spre insula Cipru, ai foarte mari asteptari de la aceasta destinatie.
Calatoria pana in Larnaca dureaza doua ore, timp in care vei motai probabil in scaunul avionului si vei visa la cele 29 grade Celsius anuntate la destinatie. Vazut din avion, Cipru are fata unui tinut foarte arid, lipsit aproape complet de vegetatie si brazdat de o multitudine de drumuri serpuitoare. De indata ce iesi din aeroport insa, te intampina palmieri si maslini – sustinuti cu greu, e adevarat, de sistemele de irigatii si o caldura placuta te invaluie. Pentru a ajunge din aeroportul din Larnaca pana in statiunea Ayia Napa (cea mai populara de pe insula) se poate opta intre calatoria cu celebrele lor taxiuri tip limuzine care costa in jur de 45 de Euro, transfer privat de la 20 de Euro sau transportul in comun de pe insula care nu depaseste 4,5 Euro. Asadar, Cipru poate fi deopotriva o destinatie scumpa si exclusivista sau una potrivita bugetelor mai mici.
La o ora de aeroport, se gaseste efervescenta statiune Ayia Napa cu faimosul port Limanaki si plaja oficiala. Curios lucru, aceasta plaja are o particularitate aparte: prima jumatate este intesata de bolovani mici la intrarea in mare astfel incat, din loc in loc, vei vedea saci umpluti cu nisip care „netezesc” intrarea in mare pe o portiune de 100 de metri de la mal. Cei care nu apreciaza neaparat un astfel de masaj la talpi, pot opta pentru a doua jumatate a plajei, cu intrare lunga, lina si nisipoasa, preferata familiilor cu copii mici. Intreaga plaja este intesata de sezlonguri si umbrele (si credeti-ma ca veti avea nevoie de umbra in soarele amiezii), iar costul lor este invariabil de 2,5 Euro. Intrarea pe plaja se face direct din micul port unde veti fi intampinati cu pliante si explicatii in engleza (sau poate preferati limba rusa care se pare ca este a doua limba vorbita pe insula) si veti fi asaltati de vanzatorii de excursii optionale cu vaporul spre Famagusta – un oras asa-zis „fantoma” din partea turceasca a insulei, nelocuit in prezent, sau va imbie sa vizitati locul de nastere al Afroditei – o laguna cu apa atat de limpede incat nu ai nevoie de ochelari pentru a face snorkeling. Cu toate laudele aduse acestor locuri si stanci, pot spune ca singura excursie cu vaporul care merita banii ar fi Black Pearl sau Corabia Piratilor care va ofera pe langa plimbare si un show interactiv si ghidaj in mai multe limbi. Tot in port se poate opta pentru o experienta cu putin mai multa adrenalina: parasailing. La tariful de 30 de Euro/persoana sau 50 de Euro pentru 2 persoane, veti avea parte de o calatorie de 10 minute de senzatii (nu chiar extreme) la cel putin 500 de metri inaltime deasupra marii.
Daca nu va incumetati sa alegeti parasailing, aveti alte alternative precum skijet, hidrobicicleta cu tobogan, banana sau inchirierea unei barci private. Daca veti urmari multimea, veti vedea ca se indreapta la doi kilometri de centrul statiunii Ayia Napa, unde se gaseste plaja Nissi Beach, o fasie lunga si lata de nisip alb fin-fin-fin care iti incanta talpile. In contact cu acest nisip, apa devine transparenta, de un albastru care ar putea foarte bine „eclipsa insulele Caraibe” (parafrazez spusele unui localnic cipriot, care incerca sa ma convinga ca apele din Cipru au o culoare deosebita fata de tot ce am vazut pana atunci). Nu a reusit insa, poate pentru ca sunt si voi fi indragostita iremediabil de Grecia si de albastrul Marii Ionice, care mi se pare ca nu are pereche in Europa. Totusi, Cipru este o combinatie fericita de plaje cu nisip fin si ape azurii, potrivit atat familiilor cu copii mici, cat si tinerilor care se vor delecta la Beach Bar-urile de pe plaja sau cuplurilor de seniori care apreciaza caldura in lunile octombrie, chiar si noiembrie.
In Nissi Beach, vei gasi de toate: baruri pe plaja in care rasuna ultimele hit-uri europene, concursuri de tricouri ude, parada costumelor de baie si ... etalarea muschilor bine lucrati la sala. Toate astea vin insa cu un pret si destul de piperat, deoarece cea mai aglomerata plaja a insulei este si cea mai scumpa. Aici totul se plateste, de la dusul de pe plaja (care costa un euro) pana la internetul wireless cu semnal foarte slab de pe plaja. Dar se pare ca nimeni nu este deranjat cand pe plaja rasuna muzica si poti arunca ocheade cu subinteles spre tipa de langa sezlongul tau. Si aici veti gasi sporturile atat de iubite si practicate pe insula: parasailing, jetski, flyboard si waterskiing. De departe insa, cea mai frumoasa plaja a cipriotilor este Makronissos Beach, una dintre putinele plaje cu distinctia Blue Flag de pe insula. Aflat intr-un golf la cinci minute cu masina de Ayia Napa, plaja isi merita cu prisosinta laudele. Potrivita familistilor sau tinerilor dornici de liniste si departe de petrecareata plaja Nissi, aici veti avea ragazul de a asculta valurile, de a inota in voie sau de a va gasi propriul refugiu intre nisele sapate natural de apa printre stanci. Spre seara, turistii de pe toate cele trei plaje se aduna in centrul Satiunii Ayia Napa pentru a cina la unul dintre sutele de restaurante, sa cumpere suvenire de toate felurile sau sa pur si simplu sa se plimbe in voie. De neratat este si Parko Paliatso and Fun Fair Luna Park – un mini-parc tematic pentru toate varstele. Aici recomand celor cu stomacul tare The Sling Shot – o prastie imensa cu un cerc in mijloc in care este introdus sarmanul temerar in timp ce restul stau gura casca in asteptarea strigatului ce acompaniaza momentul „azvarlirii” bilei gigantice in aer. Eu m-am rezumat la o replica mai mica a celebrului London Eye care insa mi-a dat suficienti fluturasi de teama de inaltime in stomac, caci roata se opreste inexplicabil pentru suficient timp cat sa incepi sa te ingrijorezi si filme tip „Final Destination” sa inceapa sa ruleze in minte.
La finalul sejurului in Cipru, majoritatea familistilor se lauda ca au bifat cel putin trei plaje, au vazut Ayia Napa de pe mare cel putin o data, au facut cumparaturi in Nicosia, s-au pozat cu semnul „I love Ayia Napa" din piata centrala si s-au delectat cu cateva specialitati turco-grecesti. Ceilalti, mai tineri si infierbantati, vor spune ca au petrecut in fiecare club pana dimineata, s-au bronzat pe plaja Nissi Beach si apoi, seara, au luat-o de la capat.